Uit de oude doos: december, 105 jaar geleden

met categorie:  

uit de oude doos: december, 105 jaar geleden

Voor ik het verleden induik, wil ik even de Gazet van Antwerpen citeren van gisteren, 18 december 2010:

- Uit een woning op de Gentsesteenweg in Heffen werd een partij juwelen gestolen.

- Mechelen. In de Korte Oudestraat reden dieven weg met een Toyota.

- Inbrekers sloegen twee keer toe in een appartementsgebouw op de Frans Halsvest. Bij een van de benadeelden konden de daders een sierzwaard, USB-stick en kabel stelen.

Het was aan dat soort criminele fait-divers dat ik spontaan moest denken toen ik in een van mijn oude dozen het volgende krantenknipsel ontdekte uit de Gazet van Mechelen van 30 december 1905:

- Wij hebben verleden zondag gemeld, dat er kiekens gestolen waren bij M. Van Goolen, herbergier, Nekkerspoel. Vrouw Van Goolen had aan de heer Louckx, ondercommissaris van politie, verklaard dat zij verleden vrijdagnamiddag twee kerels had zien rondslenteren die bijzonder de kiekens in het oog hielden. Twee verdachte personen geleken wonderwel op deze persoonsbeschrijving en werden maandagmorgen dadelijk aangehouden. De twee kerels zijn ter beschikking gesteld van het gerecht.

De tijden zijn toch veranderd, denk je dan. Anno 2005 zou deze diefstal in de krant zeker niet diezelfde ruime belangstelling krijgen. Er zijn ook andere dingen die opvallen. Blijkbaar vond de politie de zaak toen belangrijk genoeg om aan de hand van een persoonsbeschrijving achter de kiekendieven aan te gaan. En het laatste zinnetje laat vermoeden dat deze vreselijke booswichten hun verdiende straf niet zullen ontlopen.

Maar waren het wel booswichten? Misschien waren het gewoon arme sukkelaars die honger leden, eenzame daklozen die ook een beetje nieuwjaar wilden vieren. Misschien zijn de tijden niet voor iedereen zo veranderd…  

Lucas, er is op al die jaren niet veel veranderd. Alleen, de kiekens zijn veranderd in sierzwaarden en USB-sticks ... Knap om te zien hoe de geschiedenis zich herhaalt.

Misschien hebben die twee de kiekens wel gestolen uit honger, maar een sierzwaard en een usb-stick kan je niet opeten :-)

Mooie gedachte Lucas.

Mijn ouders hebben discreet al meer dan 10 jaar camera's staan rond hun woning. Verbazingwekkend hoeveel mensen er 's nachts op je eigendom rondslenteren. En wie.

Zeker, er zijn mensen die stelen uit noodzaak (lees armoede) voor mij valt de categorie toxicomanen en beroepscriminelen hierbuiten. Er zijn meer inbraken en diefstallen in de maanden voor eindejaar. Daarna is het weer luw. Da's klassiek.

 

Goed opgemerkt Lucas, 105 jaar geleden was een kieken voor de gewone mens totaal niet te betalen. Die was al blij  als er één keer per maand een klein stukje vlees van lage kwaliteit op tafel kwam, laat staan een hele kip. Om die te kopen moest hij eerst een hele maand gaan werken, als er al eens werk te vinden was. In die context deed de diefstal van enkele kiekens in 1905 wel de wenkbrauwen fronsen. 

Inderdaar Rvpee, ik herinner me nog dat (toen ik nog "klein" was, een kieken eerder zeldzaam op tafel kwam, want dat was toen "rijkemensenkost".  Uit die tijd herinner ik mij de "poeliers" Jean Verhaegen op de IJzerenleen en Uytterhoeven op de Hoogstraat (de moeder van stadsgids Ferre Uytterhoeven).  Later heb ik heb een vijftal jaren competitie tafelvoetbal gespeeld (nooit de eerste prijs gewonnen) maar kwam toch steeds thuis met minstens de derde prijs: een kieken.  De eerste prijs was rond 1960 400F (in die tijd een behoorlijk bedrag), de tweede prijs 200F en de derde prijs was een kieken.  En dat waren toen nog échte kiekens, en niet de bucht die men nu voor enkele euros kan kopen en waar het water bij wijze van spreken uitdruipt.

@ Lucas,  ik heb me in de jaren 80 wat geamuseerd met ALLE inbraken of misdrijven in het Mechelse die in HLN stonden uit te knippen.  En ik kan je verzekeren, het was een behoorlijke verzameling.  Eind jaren 80 heb ik alles in een goot omslag gestoken en verzonden aan "de speknek" uit Vilvoorde die toen eerste minister was.   Maar hij vond blijkbaar dat het goed was want een antwoord moet ik na dertig jaar nog steeds krijgen....

En... in 1905 werd er blijkbaar nog hard getild aan de roof van een kieken.  100 jaar later moet men al iemand vermoord hebben om hooguit 7 jaar in de knast te zitten...  Times are a changing...