Oktober 2021

Een stad in verwondering

(foto: Jan Smets)

Met Herwig De Lannoy kan je uren praten over de geschiedenis van onze stad.  Hij is  ook niet de eerste de beste en kent Mechelen en haar historie als geen ander.  Herwig is  licenciaat geschiedenis.  Bovendien is hij voorzitter van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen en schreef hij al een boel artikels in de Handelingen van deze Kring.  Zopas verscheen een derde boek van zijn hand - uitgebracht door de Mechelse uitgeverij ElenA.  Zijn eerste boek - 'Een stad in omwenteling' - behandelde de periode tussen de Franse revoluite van 1789 en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.  Het mag heel zeker een magistraal werk over onze stad tijdens deze eeuw vol belangrijke omwentelingen worden genoemd.  Niet te verwonderen dat het nagenoeg uitverkocht is. Zijn tweede boek rolde drie jaar geleden van de drukpers.  In 'Een stad in volle vaart' wordt de 20ste eeuw belicht.  De focus ligt hier vooral op wonen, werken en winkelen in Mechelen tussen 1918 en 2000.  Het boek is nog steeds verkrijgbaar in de boekhandel én is een aanrader!  Toch viel de voorbije eeuw niet in één werk te vatten.  Hier moest beslist een vervolg op komen. En dat is er nu.  Corona maakte dat dit boek wat later dan gepland op de markt werd gebracht.  'Een stad in verwondering' brengt een verassende kijk op geloof, mentaliteit, politiek, kunst en vrije tijd'.  Weerom is het een voltreffer van formaat: prachtig en verzorgd uitgegeven zoals we het gewend zijn van ElenA - rijkelijk geïllustreerd.  Maar het is Herwig die terecht trots mag wezen.  Met deze turf van niet minder dan 336 bladzijden zal hij menig Maneblusser weten te verrassen.  Onze kijk op dit stukje recente geschiedenis zal zich ongetwijfeld verbreden en ons minder zwart/wit leren terugkijken op de voorbije eeuw.   Herwig citeert tijdens ons gesprek voormalig stadsbeiaardier Jo Haazen, die dit weekend de Erepenning van serviceclub Marnixkring kreeg uitgereikt:

Veel mensen hebben een goed geweten door een slecht geheugen

Herwig vindt het een geweldige uitspraak.  Hij kan er zich volledig in vinden.  Geschiedenis leert ons genuanceerder denken.

Uit het verleden kan je lessen trekken.  We mogen niet alleen met een hedendaags brilletje naar het verleden kijken.  Niet steeds met het vingertje opgestoken.

De toon is gezet...

 

Verdwaald in juli : dichter Paul Snoek als milicien in Mechelen

met categorie:  

Op 19 oktober is het veertig jaar geleden dat dichter Paul Snoek (1933-1981) het leven liet toen hij zich met zijn nieuwe zwarte Alfa Romeo tegen een kraanwagen te pletter reed. Een gelegenheid om het verhaal van zijn kortstondige passage in Mechelen nog eens vanonder het stof te halen.

We verplaatsen ons naar het jaar 1957. In de maand juli van dat jaar werd Snoek opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Na de driedaagse keuring in het Klein Kasteeltje in Brussel werd hij geschikt bevonden en volgde hij zijn basisopleiding in de Dossinkazerne. Het was de periode waarin soldaten nog deel uitmaakten van het dagelijks leven in Mechelen. Naast de Dossinkazerne waren er ook nog de monumentale kazerne Baron Michel en de kazerne Generaal Delobbe. Op de binnenpleinen weerklonken de klaroenen, de driekleur werd er gehesen en bevelen duchtig uitgedeeld.

Snoek trok zijn legeruniform met veel tegenzin aan: ‘Ik voelde mij daar als een slaaf. Ik moest daar in dat tamme leger dingen doen die ik dom vond en die ik dan ook zo weinig mogelijk deed.’

Wat hij voor ons in die periode gelukkig wel deed was gedichten en brieven schrijven. 

 

Bretoense poëzie in Galerie M

met categorie:  

Galerie M in de Kanunnik De Deckerstraat is al lang geen onbekende meer in Mechelen.  Deze in een prachtig pand gevestigde kunstgalerie op een boogscheut van Katelijnekerk en Klein-Begijnhof heeft al tal van bijzondere en knappe expo's op poten gezet.  Galeriehoudster Marleen De Smet doet dit steeds met overgave en zin voor detail, eigen aan haar perfectionistische natuur.  Zijzelf is dan ook artistiek begaafd en haar glaskunst - om maar één ding te noemen - zijn creaties van de bovenste plank en gaan vaak in dialoog met de tentoongestelde werken.  Marleen gaf de laatste jaren heel wat vermaarde Mechelse kunstenaars de kans op bij haar te exposeren - zoals ondermeer Jan De Winter, Brice Heyndels, Willy Van Eeckhout, en vele andere...  Maar af en toe worden de Mechelse grenzen overschreden.  En zo zal op zaterdag 23 oktober een heel nieuwe, prachtige en kleurrijke expo van start gaan.  De Bretoense kunstenaar Patrice Cudennec laat zijn kunnen zien in uitmuntende schilderijen, sculpturen en bronzen.  Tot en met 7 november kan je dit alles bewonderen...  Ware poëzie! 

 

Tof initiatief wil Mechelen autismevriendelijker maken!

met categorie:  

 

(foto: Jan Smets)

De Frederik de Merodestraat is altijd zowat de belangrijkste route geweest die ons bracht naar de nu toch prachtig gerestaureerde Sint-Janskerk of het onvolprezen Hof van Busleyden, het voormalige Groot-Seminarie enzovoort...  Maar eerlijk is eerlijk: hoewel deze straat wel wat te bieden had en heeft, miste ze tot voor kort wel wat animo.  Daar is gelukkig wel wat verandering in gekomen. Zopas opende een gloednieuwe stadsbioscoop haar deuren.  Een pareltje!  In het Hof van Busleyden komt een broodnodige 'cafetaria'; het Hof van Cadix wordt verbouwd tot een multifunctioneel complex met appartementen, een woonst voor mensen met een mentale beperking én een horecazaak...  En natuuuuuurlijk mogen we de gezellige, écht Mechelse kroeg van onze goeie vriend Kevin Polfliet niet vergeten die met het Maanlicht hoog scoort bij rechtgeaarde Maneblussers!  Met een uniek, sociaalbewogen initiatief zet hij dit leuke café nog méér op de kaart.  Ik draag het alvast een warm hart toe!

 

'De allerbeste uitvinding van de hele wereld'

met categorie:  

(foto: J.Smets)

Ze mag dan al wel een hele poos in de sinjorenstad wonen, ze blijft graag naar haar geboortestad Mechelen komen.  Shamisa Debroey blijft eentje 'van ons'.  Deze talentrijke jonge kunstenares bulkt van talent.  Dat weten we al langer.  Ze weet ons al jaren positief te verrassen met haar prachtige creaties en projecten. 

Gisteren kwam ze haar pas van de drukpers gerolde kinderboek 'de allerbeste uitvinding van de hele wereld' signeren in boekhandel Salvator in de Befferstraat.