(foto: Jan Smets)
Met Herwig De Lannoy kan je uren praten over de geschiedenis van onze stad. Hij is ook niet de eerste de beste en kent Mechelen en haar historie als geen ander. Herwig is licenciaat geschiedenis. Bovendien is hij voorzitter van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen en schreef hij al een boel artikels in de Handelingen van deze Kring. Zopas verscheen een derde boek van zijn hand - uitgebracht door de Mechelse uitgeverij ElenA. Zijn eerste boek - 'Een stad in omwenteling' - behandelde de periode tussen de Franse revoluite van 1789 en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het mag heel zeker een magistraal werk over onze stad tijdens deze eeuw vol belangrijke omwentelingen worden genoemd. Niet te verwonderen dat het nagenoeg uitverkocht is. Zijn tweede boek rolde drie jaar geleden van de drukpers. In 'Een stad in volle vaart' wordt de 20ste eeuw belicht. De focus ligt hier vooral op wonen, werken en winkelen in Mechelen tussen 1918 en 2000. Het boek is nog steeds verkrijgbaar in de boekhandel én is een aanrader! Toch viel de voorbije eeuw niet in één werk te vatten. Hier moest beslist een vervolg op komen. En dat is er nu. Corona maakte dat dit boek wat later dan gepland op de markt werd gebracht. 'Een stad in verwondering' brengt een verassende kijk op geloof, mentaliteit, politiek, kunst en vrije tijd'. Weerom is het een voltreffer van formaat: prachtig en verzorgd uitgegeven zoals we het gewend zijn van ElenA - rijkelijk geïllustreerd. Maar het is Herwig die terecht trots mag wezen. Met deze turf van niet minder dan 336 bladzijden zal hij menig Maneblusser weten te verrassen. Onze kijk op dit stukje recente geschiedenis zal zich ongetwijfeld verbreden en ons minder zwart/wit leren terugkijken op de voorbije eeuw. Herwig citeert tijdens ons gesprek voormalig stadsbeiaardier Jo Haazen, die dit weekend de Erepenning van serviceclub Marnixkring kreeg uitgereikt:
Veel mensen hebben een goed geweten door een slecht geheugen
Herwig vindt het een geweldige uitspraak. Hij kan er zich volledig in vinden. Geschiedenis leert ons genuanceerder denken.
Uit het verleden kan je lessen trekken. We mogen niet alleen met een hedendaags brilletje naar het verleden kijken. Niet steeds met het vingertje opgestoken.
De toon is gezet...