Februari 2021

Van Désiré tot...Maarten

 

Deze dagen maakt de sloophamer een einde aan een belangrijk stuk Mechelse geschiedenis.  Alles begon met Désiré-Paul Peeters die in 1885 werd geboren als zoon van een pachtboer.  Later werd hij dokter.  Sociaal bewogen als hij was geloofde hij sterk in geneeskunde in dienst van de mensen.  Met zijn echtgenote Anna wist hij een kleine kliniek op te richten in onze stad.  'De kliniek van Peeters' werd een begrip.  Later kwam het onder de naam 'Sint-Jozef' in handen van de Christelijke Mutualiteiten.  Nog later werd het ziekenhuis één van de drie vestigingen van het Sint-Maartenziekenhuis In 2018 verhuisden de laatste patiënten naar het splinternieuwe grote ziekenhuis aan de andere kant van Mechelen. Nu zal na de sloop van al de gebouwen een compleet nieuwe woonbuurt verrijzen: 'Maarten'.  Tegen de  zomer zal de sloop afgerond zijn en kan aan de opbouw begonnen worden. De eerste bewoners kunnen midden 2023 hier komen wonen...

 

Water in de straten - Zakstraat

met categorie:  

Woensdag werd in de Mechelse binnenstad, tussen de Zakstraat en de Muntstraat, een nieuw stukje vliet officieel geopend. Het is meteen het achtste stukje vliet, en een derde deel van de oude Melaan, dat opnieuw het daglicht ziet. De Melaan was één van de laatst zichtbare vlietjes in de stad die om hygiënische redenen in 1913 werd gedempt maar was in 2007 de eerste die dankzij het Europese project 'Water Resilient Cities'-project werd opengelegd. 

De Coninck ontvoerd!

met categorie:  

  (foto: Jan Smets)

Daarstraks kreeg ik een enthousiast telefoontje van Guido De Coninck.  Enthousiast is hij wel meer, maar deze keer heeft hij naar eigen zeggen wel iets héél tofs te melden.  Ik geloof het graag.

Het is krokusvakantie en we kunnen niet op verlof naar het buitenland.  We mogen ook geen vrienden of familie zien...  Dus heeft JCI Mechelen een oplossing bedacht om verstrooiing te brengen!  Ze hebben niet minder dan een Digitale Escape Room gemaakt.  En je kan hier aan meedoen tot 15 maart!

Het prikkelt mijn nieuwsgierigheid...

 

Kunstig Mechelen bij Kunstuur

met categorie:  

Met de oude Heilige Geestkapel als decor konden de gebroeders Bourlon zich geen betere locatie indenken om vele topstukken van Vlaamse schilders te presenteren. Na een meer dan succesvolle eerste editie, met meer dan 30.000 bezoekers, heeft Kunstuur 2 vorige week haar deuren heropend met een nieuwe reeks kunstwerken uit verschillende collecties.

Muziek in het Hof van Cortenbach

met categorie:  

Bijna tien jaar nadat De Monte de deuren sloot, is er binnenkort weer muziek te horen op de Korenmarkt. Na jaren leegstand en verwaarlozing werd in 2016 gestart met de casco-restauratie van het Hof van Cortenbach. In 2018 werd het gebouw in primeur opengesteld voor de Open Monumentendag. Drie jaar later is ook de binnenafwerking voltooid en wordt de commerciële gelijkvloers een plek van muzikaal genot.

 

"105 wil ik wel worden. Maar dan zonder corona!"

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Ze ziet er stralend uit in haar oranje outfit.  Want zeg nu zelf: zwart en grijs is voor ouwe mensen.  En hoewel Maria De Pauw uit de Acaciastraat in de Hanswijkenhoek heel binnenkort 100 kaarsjes mag uitblazen, is ze zowel fysisch als mentaal nog in topconditie.  Natuurlijk sputtert hier en daar wat - heeft ze af en toe een looprekje nodig en gaat haar zicht er wat op achteruit na een mislukte cataractoperatie.  Maar verder oogt ze nog heel vitaal voor haar leeftijd.  Eeuwelingen zijn geen unicum meer.  Zopas was het ook burgemeester Joris die dit genoegen mocht smaken.  Steeds meer ronden senioren deze kaap.  Maar als je dan ook nog zelfstandig in eigen huis kan wonen: dan is het het wel een héle straffe prestadoen?" tie!

"Hoeveel jaar ze er nog bij wil doen?"  vraag ik haar.  Ze monkellacht: "Die honderdenvijf wil ik wel halen.  Maar dan wel zonder corona hoor!"  En dat laatste versta ik volkomen.  Dat verdomde virus steekt dan ook wel wat stokken in de wielen.  Het geplande feest kan niet plaatsinden.  En dat vindt Maria doodjammer.  Ze had deze verjaardag net zoals haar negentigste en vijfennegentigste maar wat graag gevierd met haar familie.  Maar het is wat het is.  Er wordt wel een alternatief gepland, en... het jaar is nog jong.  Dat feest kan wellicht later wel plaatsvinden.  Laat ons hopen...

 

Hippo zoekt opkikkertje

met categorie:  

  (foto: Jan Smets)

Het is ondertussen een beestig leuke traditie geworden!  De laatste jaren gaven creatief aangepakte polyester sculpturen van allerhande dieren heel wat etalages van handelszaken in ons Mechels centrum extra kleur.  Het initatief gaat uit van vzw Sjarabang.  Sjarabang, het atelier waar kunstenaars met of zonder beperking zich artistiek kunnen uitleven, hoeven we niet langer voor te stellen.  Net zoals voor zovelen zette het verdomde virus een kruis over heel wat activiteiten.  Jammer voor al diegenen die bij Sjarabang een tweede thuis en uitlaatklep vinden.  Bijkomend betekende het ook een groot financieel verlies.  En dat zijn extra zorgen.  Er moet immers geld in het bakje komen om deze zinvolle werking te kunnen verder zetten.  Toch blijft men bij Sjarabang niet bij de pakken zitten, en is men volop in de weer om de winkels te 'bestormen' met de allerleukste nijlpaarden en kikkers!  Van 15 februari tot 24 april moet je ze beslist gaan bekijken!  Onder de titel 'hippo zoekt opkikkertje' zal het jong en oud weten te verrassen!

En deze keer kon ook ik het echt niet laten om mee te doen.  Twee kikkers kregen van mij een outfit.  Twee keer 'kikker Boudewijn' - een figuur uit mijn onlangs uitgegeven sprookjesboek 'De draak van Ribbedebie'...    En zo geeft élke deelnemer een creatieve aankleding aan zijn of haar figuur.  

 

voormalig burgemeester Joris wordt 100!

met categorie:  

  (foto onder: J.Smets)

Twee jaar geleden heb ik hem voor het laatst ontmoet: in ons stadhuis waar hij de onthulling bijwoonde van het borstbeeld van partijgenoot en latere burgemeester Geert Bervoets.  Hij was toen 98 jaar, maar dat was hem hélemaal niet aan te zien. Fysiek en mentaal erg scherp, piekfijn uitgedost en zijn beminnelijkheid zelve: oud-burgemeester Georges Joris.  Van 1986 tot 1988 was hij burgemeester van onze Dijlestad.  Hij volgde Jef Ramaeckers op tot aan de verkiezingen van 1988.  Voordien was hij -  daarin gepokt en gemazeld - al vier jaar schepen van onderwijs. CVP'er Jos Vanroy volgde de SP'er Joris op.  Jos Vanroy overleed vorig jaar.  Samen met Bervoets is Joris nu nog de enige overlevende voormalige burgemeester van Mechelen.  Dinsdag, op 9 februari mag Georges Joris 100 kaarsjes uitblazen.  Proficiat burgemeester!

 

Gunfight at the Hombeek Corral

Hombeek.  Wie kent het niet ?  Liefelijke Mechelse deelgemeente, gelegen op eullese plateau met eens per jaar hun plantenbeurs.  We weten dat er ooit eens een vliegtuig is gecrasht geweest maar voor de rest is alles peis en vree.  Ook in de Hombeek Corral langs de Zemsteweg.
 
Gedachtenis uit Hombeek
 
Nu zult U zeggen : WTF ?  Dus beginnen we bij het begin.
 
Iedereen kijkt wekelijks wel eens naar Stukken van Mensen op Vier, nu Play4.  Hier proberen zowel BV’s als gewone Vlamingen een item uit hun collectie te verkopen aan enkele galerij-, antiek-of kunsthandelaars en er de beste prijs voor te krijgen.  Luk Alloo verkocht er ooit de leren jekker van zijn oude werkgever Paul Jambers, maar geen idee meer welke prijs hij er toen, na bezoek aan de handelaars in eullese cubicle, voor heeft gekregen.

Danco

met categorie:  
Hij is Mechelaar, heeft een plein in Ukkel, een bus-en tramhalte in Brussel, een laan op Linkeroever, staat op een Roemeense postzegel, heeft een ijskoud zeemansgraf en een eigen eiland, een eigen kuststrook en een eigen asteroïde.  Maar niks, nul, nada in ons Mechelen.
 
Zijn naam is Emile Danco.  Geboren in ons Mechelen in 1869 en overleden in 1898 studeerde deze 29-jarige Mechelaar, zoon van een strenge luitenant-kolonel in het Belgisch leger, af aan de Koninklijke Militaire School als luitenant bij de artillerie en werd hij de persoonlijke vriend van ene Adrien de Gerlache de Gomery.
 
Emile Danco Plein in Ukkel
 
Deze laatste zal bij velen een belletje doen rinkelen.  België mag dan een klein onnozel prutslandje zijn, maar we hadden de eerste trein op het Europese vasteland en de eerste auto : de Vincke Malines, lang voor de Minerva.  Deze Adrien de Gerlache, een jonge Belgische luitenant, ging samen met de noor Roald Amundsen aan boord van de Belgica (een omgebouwde walvisvaarder) voor een Belgische poolexpeditie.  Beiden slaagden in een eerste overwintering op Antarctica.