Juli 2020

Vangst

Enkele dagen geleden verscheen er een leuk item op eBay…

 
 
Het is een tekening van ene P. Sellier naar een gravure van ene Bolswert.
 
P. Sellier blijkt een tekenaar en houtgraveur te zijn geweest in de 19de eeuw (link1) (link2).  Schelte Adamsz. Bolswert (1581-1659) was ook graveur doch enkele eeuwen vroeger en diens voorstelling van de Wonderbare Visvangst is meer gedetailleerd.  Zijn afdruk hangt tegenwoordig in het Plantin-en Moretusmuseum in Antwerpen.
 

De Gazet van den Ambetante Mecheleir

  (foto's: Jan Smets)

Veertig jaar geleden...  Van covid 19 was nog lang geen sprake en de kritische maneblusser maakte zich nog niet druk over het hoe of waarom ook onze Dijlestad in lockdown dient te gaan omdat de sinjorenstad in de spreekwoordelijke fik staat... Over fietsstraten of een Plopsaqua werden nog geen lastige vragen gesteld.  Maar er zaten wel andere luizen in de pels...

In 1980 verscheen de eerste jaargang van een Mechelse stadskrant - een maandblad uitgegeven door de vzw Den Ambetante Mecheleir.  Het tweede nummer van deze gazet ligt hier te vergelen, en bij toeval ontdekte ik ze terug.  Leuk om er weer eens door te bladeren en tussen de lijnen te lezen...  Kijk je mee over mijn schouder?

 

Aalmoezen

met categorie:  

Iedereen kent het fenomeen : Je zit rustig de GVA.be te lezen op je computer en ongevraagd krijg je er een hoop opgedrongen reclame bij.  Meestal van een online winkel die je onlangs hebt bezocht.  En omdat ik geregeld eens kijk wat Catawiki te bieden heeft, was het onlangs weer van dat.

De laatste weergave van deze verkoopsite toonde een aalmoezenschaal in de categorie Mechelen-gerelateerd.  Ik klik dus effe door, bekijk het object en lees de bijbehorende verklaring van het product :
 
"An impressive alms dish made of copper with a repoussé decoration of a large Tudor rose in the center, surrounded by a double border of stylized "eye" patterns and dots. The "eye" patterns are encircled by a stamped dotted decoration. The edge is folded over a wrought iron band for strengthening, as usual.  A typical alms dish that was produced in the city of Mechelen (Flanders) but made for the English market. 17th century.”
 

Kom uit uw kot in Mechelen - Weerde

Een gezonde interesse voor al het moois rond onze stad ?

Deze zomer geven we regelmatig tips voor uitstapjes rond Mechelen.

Vandaag : kom uit uw kot in WEERDE ... maar hou het veilig  !

Weerde is vooral gekend als eerste station vanuit Mechelen op de spoorlijn naar Brussel.  Mag het iets meer zijn ?

Deze deelgemeente van Zemst heeft nog een groen karakter en op wandelafstand vind je twee heel bijzondere monumenten.

Wij geven je alvast een voorproefje van al het moois dat je er kan zien.   

Kom uit uw kot en geniet van de natuur en cultuur rondom Mechelen !

 

de poëzie van het Blauwe Uur

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Het was een mooie zomerddag.  Ontegensprekelijk.  Deze julimaand bood nog net niet hét fraaiste van z'n kunnen, maar kwakkelde eerder op z'n Belgisch.  Maar daarover klagen we niet.  Er zijn andere dingen die ons deze dagen bezwaren.  Op het moment dat we misschien tegen beter weten in dachten om de teugels wat losser te kunnen laten, worden we cijfermatig op de realiteit gedrukt.  En die ziet er niet zo rooskleurig uit.  We zullen dus allemaal een tandje moeten bijsteken.  Willen of niet.  Graag of minder graag.  Maar als we ons leventje terug willen hervatten zoals we het liever hebben, moeten we nu braafjes doen wat moet.  Voor jou, voor mij, voor ons.  Ik voelde me vanavond een beetje teruggekatapulteerd in de tijd.  Ik weet dat ik die eerste avond van de lockdown over een lege, desolate Grote Markt reed, terugkomend van m'n werk.  Ook toen nam ik een foto.  Net zoals vandaag - iets voorbij 22 uur.  Het Blauwe Uur.  Nu stonden de terrasjes er wel, en er liep wat meer volk over de markt.  Vredig, gezellig en mooi.  Of er geen vuiltje aan de lucht was...

 

Mechelaars

Heist op den berg.  Wie kent het niet ?  20 à 25 kilometer van Mechelen en volgens GoogleMaps/Route op een dikke 30 minuten naar ginder met den auto.

Wat weten we van Heist ?  Het heeft ne getuigenheuvel, een dikke 40.000 inwoners en een pak deelgemeenten.  En het behoorde ooit tot de Heerlyckheit van Mechelen, samen met Gestel en onderdeel dus van één van de 17 provinciën.
 
 
Buiten de deelgemeenten (Hallaar, Booischot, Itegem, Wiekevorst en Schriek) bevat Heist ook een aantal districten zoals Heist-Statie, het Loo, het Zonderschot en Heist-Goor.  Heist-Goor, gekend van niet enkel The Brothers, een stel zwaar bikers in café 't Wit Paard, maar ook omdat op Heist-Goor den Boerenbond is gesticht door Jacob Mellaerts.
 

Battel smelt voor de ijsjes van Kaatje!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Dat moest ik beslist eens uitproberen!  Zo dacht ik.  Zo deed ik.  En ik was niet alleen.  Het is dan ook een erg leuk initiatief.  En...het maakt Battel deze zomer nog gezelliger dan het is.  Ik de kantlijnen van de stad worden soms de mooiste verhalen geschreven, en wat Kaatje Van Butsel hier op poten zet is een gezellig, verbindend en tof projectje.  Kaatje-tralalaatje van de beeldbuis heeft vaak een 'ideetje'. Sinds ik kleinkinderen heb wéét ik dat ook.  Battelse Kaatje had ook zo'n idee, en ze heeft dat met enthousiasme uitgewerkt! Nog tot 15 september staat ze met haar ijskarretje - een leuke foodtruck in de schaduw van het Battelse kerkje...  Ze doopte het 'Beanice' en daarin hoor je natuurlijk nICe én bean in.  Want inderdaad: naast ijsjes kan je hier ook zelfgemaakte limonades én koffie verkrijgen.

 

Kom uit uw kot in Mechelen - PASBRUG en NIEUWENDIJK

Een gezonde interesse voor al het moois rond onze stad ?

Deze zomer geven we regelmatig tips voor uitstapjes rond Mechelen.

Vandaag : kom uit uw kot op PASBRUG en NIEUWENDIJK ... maar hou het veilig  !

  

Poort van Le Soleil                           Foto : regionale beeldbank Mechelen

Door de noordrand van Mechelen slingert zich de Vrouwvliet als een groen lint.  Het is een kleine zijrivier van de Dijle die de grens vormde tussen de Heerlijkheid Mechelen en het Hertogdom Brabant.  Op Nekkerspoel  kon je de pas over via een brug … Ook op Nieuwendijk was een schans met grenspost.

Vandaag is deze brede beek nog de grens tussen “’t stad” en de wijken Pasbrug en Nieuwendijk die zowel tot Mechelen als Sint-Katelijne-Waver behoren. Niet zelden is de ene kant van de straat Mechelen, de overkant SKW.

Pasbrug heeft een gesloten bebouwing. De wijk groeide vanaf 1892 door de bouw van de verdwenen conservenfabriek Le Soleil, later Marie Thumas. Nieuwendijk is meer residentieel. Hier staat de kerk van de Goede herder, gebouwd tussen de wereldoorlogen in de stijl van het interbellum.

Wij geven je alvast een voorproefje van al het moois dat je er kan zien.    

Kom uit uw kot en geniet van de natuur en cultuur rondom Mechelen !

 

Maanramen brengen verbeelding in de stad

Bij figurentheater De Maan stonden dit voorjaar een aantal nieuwe voorstellingen op de kalender, en het hele team was volop bezig met het uitwerken van nieuwe ideeën.   Maar toen kwam Corona.  En toen werd spelen voor publiek onmogelijk.

            

(foto : Annick Thienpont)

Gorges Ocloo heeft sinds januari samen met Femke Stallaert en Greet Jacobs de artistieke leiding bij De Maan.

 

boeiend boekwerk over haast vergeten Mechelse economie!

met categorie:  

 

(foto François van der Jeught: Jan Smets)

Er zijn amper nog sporen van te vinden en er is in het verleden eerder fragmentair wat over opgetekend. Nochtans was de scheepsbouw in onze stad ooit een erg belangrijke economische tak.  Misschien sta je er van versteld.  Dat was ik ook.  Ik kende wel wat grote lijnen van dit boeiende verhaal, maar het hele plaatje was tot hiertoe vaag voor mij.  Als ik dan hoor van François van der Jeught dat in de 15de eeuw de Mechelse scheepsproductie door haar sterke concurrentiekracht de Antwerpse scheepsbouw overvleugelde en zélfs benadeelde, verbaast me dat en groeit mijn nieuwsgierigheid!   Binnenkort verschijnt er een wel erg boeiend naslagwerk waarin nader ingegaan wordt op de scheepsbouw in onze stad in de 17de en 18de eeuw.  Ik kijk er naar uit.  Niet alleen de geschiedenisfreak zal er een hele kluif aan hebben, maar ook de modale Maneblusser die meer wil weten over dit aspect van onze stad zal er zijn gading in vinden.  Mijn exemplaar heb ik alvast gereserveerd! 

'De Mechelse scheepsbouwers en hun scheepsverkopingen in Mechelen in de zeventiende en achttiende eeuw' is van de hand van François van der Jeught in samenwerking met Marvin Olbrechts en Jan Peeters, voorzitter van Ravensteyn vzw.  Het boek is voorzien voor half november.  Met François heb ik een gesprek over deze intrigerende episode van onze stad...