Mei 2020

Bluswerk!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Ik had er al langer zin in, en vandaag ben ik dan toch aan de slag gegaan met een paar raamstiften... In Mechelen blussen we niet alleen de maan maar ook dat opdondertje van een coronavirus...  We spuiten het met z'n allen de vergeethoek in.  Nog eventjes...  We kunnen het wel aan!

 

Mijn mooie wereld

met categorie:  

De foto dateert al wel van voor de lockdown... Zo dicht mogen we deze dagen mekaar niet benaderen...  Het zijn vreemde tijden.  Ook al zal ons leven er langzaam maar zeker wat 'normaler' worden: we zijn er nog lang niet.  Maar misschien leert dit surrealistische tijdperk ons wat meer aandacht hebben voor waar we anders weinig oog voor hebben.  Veel artiesten beleven nu een moeilijke werkloze periode. Geen events, geen optredens... En net nu - en net daarom komt de overbekende Mechelse zangeres Connie Neefs met een nieuwe videoclip.

In deze bizarre tijd is er plots opnieuw oog voor de natuur... tijd om te luisteren, te kijken, te genieten van onze mooie wereld..  En we leren opnieuw met elkaar rekening te houden...

Het lied zag het levenslicht reeds in 2001 en de mooie tekst werd geschreven door geboren Mechelaar Karel Verleyen...

 

Moordmachine keert weer naar Mechelen...

met categorie:  

 

Mechelen heeft de laatste jaren een stevige reputatie opgebouwd als inspirerende biotoop voor misdaadauteurs.  Het hoeft dus niet altijd en alleen maar te gaan over Brugge en Aspe. Onze stad biedt ook een bloedstollend decor waartegen thrillerschrijvers al hun fantasie kunnen botvieren.  Natuurlijk denk je misschien in de eerste plaats aan de betreurde Luc Deflo, die jarenlang in Brussel woonde, maar afkomstig was van de Mechelse Hanswijkenhoek. En daarnaast heb je Sterre Carron, wonend in Sint-Katelijne-Waver.  Haar populaire misdaadromans spelen zich eveneens af in en rond onze stad.  Een auteur die dit trio heel zeker met brio mag vervoegen is Raymond Rombout.  En zeg nu zelf: met een achternaam als deze moet je zeker scoren bij ons - Maneblussers.  Dat doet hij uiteraard niet slechts met zijn naam.  Zijn boeken horen zeker op de plank bij elke liefhebber van het genre.  En dat zijn er niet weinig!  Zopas rolde zijn vierde thriller van de drukpers: weerom een misdaadroman waarin actieheld  Arturo Dias een hoofdrol speelt.  'De zalige moordenaar' neemt je mee naar onze stad voor een wervelend en erg spannend verhaal.  De cover is alvast veelbelovend.  Onze stad lijkt stilaan te verdrinken onder het druipende bloed... Nou, nou...

 

Julia Vivijs-Lauwens was een sterke, empatische vrouw...

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Ze was een vrouw die bakens wist te verzetten: een sterke maar evenzeer erg empatische vrouw, sociaal bewogen...  In een tijd dat nog maar weinig dames wisten door te stoten in de politiek verdiende zij als gemeenteraadslid in Mechelen haar sporen. 

Gisteren overleed Julia Vivijs-Lauwens.  Op 8 april was ze 91 jaar geworden, maar dat verjaardagsfeestje werd uitgesteld omdat corona roet in het eten strooide.  Jammer genoeg zal dit nu niet meer kunnen... Onverwacht werd Julia opgenomen in het ziekenhuis.  Gisteren stierf ze.  Julia zal in haar uitgebreide familie een grote leegte nalaten.  Haar kinderen-klein-en achterkleinkinderen zullen deze moeder met een groot hart hard missen...

 

Een kijkje in Mechelen

Toen ik dezen zomer uit Holland naar Parijs zou teruggaan, bedacht ik mij, dat het toch eindelijk een schande is dat ik zoo vaak al België doorgetreind ben, en behalve Antwerpen en Brussel niets ken van België's Vlaamsche steden.

Mechelen, Gent en Brugge, die moeten toch zoo mooi zijn, had ik vaak hooren zeggen. Hier en daar vroeg ik er mijn kennissen eens naar, en tot mijn verwondering kreeg ik steeds maar weer dit antwoord: "Ja, die steden moeten heel mooi zijn, maar zelf ben ik er nooit geweest!" En dan zeiden mij zelfs menschen, die buitenlandsche reizen maakten tot naar Egypte en Noordwegen! Zoeken wij dan atijd het mooie veraf? Kunnen we niet gelooven, dat ook onze onmiddellijke nabijheid nog wel wat moois verborgen houdt?

'k besloot dus eenige dagen vroeger dan mijn oorspronkelijk plan was Holland te verlaten, en Vlaanderen schoonheid te gaan ontdekken.

 

Duivelse Nekker voelt zich als vis in 't water in onze Gouden Carolus

 

(foto's: boven Jan Smets.  onder Het Anker)

Nu frons je waarschijnlijk de wenkbrauwen?  Is het écht zo dat onze Mechelse waterduivel zich helemaal in z'n sas voelt bij het spartelen in het schuimende Carolusbier?  Jaja!  Op de nieuwe drieliter-Gouden Carolus Classic kreeg Nekker een prominente plaats.  Voor de zesde keer op rij mocht een Mechels kunstenaar de artistieke talenten botvieren op fles en houten kist waarin dit bijzondere bier wordt gepresenteerd.  Voor vele Maneblussers is dit een collector's item waarnaar uitgekeken wordt.  Het is straatartiest Gijs Vanhee die als eerste de eer kreeg om zich aan deze leuke opdracht te wagen.  Nu was het de beurt aan illustrator Kevin Cuyt.  Hij baseerde zich op de horrorklassierk 'Creature from the Black Lagoon'.  En dan is de knipoog naar de legende van de Nekker niet ver weg!

 

Den Battelaer: groen paradijs tussen dijken

 

(foto's: Jan Smets)

Ongetwijfeld pedaalde je al één of meerdere keren langs de boorden van Leuvense vaart, Dijle of Zenne.  Ons Mechels rivierenland oefent een geweldige aantrekkingskracht uit op elke wielerliefhebber.  Met goed onderhouden jaagpaden, strategisch geplaatste fietsbruggen en heel wat landschappelijk schoon is het méér dan geliefd.  Deze dagen is het zelfs extra druk op deze routes en is het wat uitkijken geblazen.  Dan zal zich wel normaliseren na de coronatijden.  Durf ook eens afwijken van het parcours.  Zet je tweewieler aan de kant, en verken eens een verborgen pareltje in het groene waterrijke gebied tussen de dijken van Zenne en Thiebroekvaart.  Natuurgebied Den Battelaer is een oase van rust en bezit een rijke biotoop van planten en dieren.  Trek de wandelschoenen aan en verken deze natte wildernis.  De welgekomen rustplaats nadien aan het Zennegat, waar je kan genieten van een Gouden Carolus in deze charmante negorij, moeten we voorlopig nog effe missen.  Maar geen nood: sowieso is een wandeling door den Battelaer een met stip genoteerde activiteit die je zal weten te verrassen.  Mechelen: soms groener dan je zou denken!

 

De 'seizoenen' van een stad...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Het wordt een zomer om naar uit te kijken...  In alle opzichten!

 

Regenbogen in de stad

Dit weekend werd in Mechelen aan het stadhuis en op de Sint-Romboutstoren de regenboogvlag gehesen. Gelijktijdig werden de banken in onder meer de Kruidtuin herschilderd en kreeg het regenboogzebrapad aan de Ijzerenleen een nieuw kleurtje.

Door de Corona-crisis zijn uiteraard al de activiteiten afgelast, de prides in onder meer Antwerpen en Brussel gaan niet door. Maar desondanks wil Mechelen toch haar steun aan de holebi-gemeenschap tonen.

 

vredesduif...

(foto: Jan Smets)

...