Juli 2018

Kinderpret op Mechelen-strand...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Je hoeft deze zomer écht niet naar één of ander exotisch oord te vliegen om er een paradijselijk strand op te zoeken.  Met de onwaarschijnlijke  tropische temperaturen van de laatste weken is het ook heerlijk toeven in eigen stad, waar je nu ook een superleuke beach kan aantreffen.  Het is een mooie traditie geworden dat in de scharnierdagen tussen juli en augustus ettelijke tonnen zand worden gestort op onze Grote Markt.  Nadat de vorige dagen beachvolleyballers er hun hartje konden ophalen, is het nu weerom de beurt aan de jongste Maneblussertjes!  Tot en met 5 augustus kunnen ze er dagelijks terecht tussen 10 en 18 uur.  Bovendien is de toegang gratis.  Dit strand is een paradepaardje van Mechelen-Kinderstad.  Het was vandaag al erg druk.  Zon, zand en water: meer hoeft er niet te zijn voor ettelijke uurtjes puur kinderplezier!

 

43ste Dijlefeesten maken de Mechelse zomer nog beter !

De 43ste Dijlefeesten zijn succesvol afgesloten met een opkomst van meer dan 6000 bezoekers. Drie dagen lang was het alweer volop muziekfestival op het Cultuurplein te Mechelen. De Dijlefeesten is het oudste festival in de binnenstad van Mechelen. De zon was het gehele festival volop aanwezig, maar de organisatie had voldoende drank voorzien.

43ste Dijlefeesten te Mechelen

Dijlefeesten draait mee in het parcours van De Zomer is van Mechelen onder de vleugels van mmMechelen Feest. Net als vorig jaar gaat een percentage van de drankconsumpties naar 5 vooraf gekozen goede doelen.

Meanderend of net flink op drift: Bulliphant schittert bij Jazzzolder MechelenDe subtropische hitte hield de muziekliefhebbers niet tegen om vrijdagavond 27 juli 2018 naar de Mechelse Jazzzolder af te zakken en er te komen kennismaken met Bulliphant, het geniale monsterverbond tussen de saxofonist Ruben Verbruggen, trompettist Bart Maris, percussionist Friso van Wijck, bassist Gonçalo Almeida en toetsenist Thijs Troch

met de bus van Mechelen naar het Zwitserse Saastal

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Ik was 9 jaar.  1970.  Ik ontdek vandaag een oud foto-album dat me helemaal in een nostalgische bui brengt.  Die zomer zouden we met het hele gezin op vakantie trekken naar Zwitserland.  Naar Saas-Grund.  Spannend.  Voordien brachten we in de zomermaanden ettelijke weken door in Heist-aan-Zee.  Maar dat jaar stond Zwitserland op het programma.  En dat was nog nét wat anders;  Je kan het haast niet meer voorstellen nu zovelen al alle hoeken van de wereld hebben gezien.  Mijn kleinkinderen die nog lang niet hun eerste verjaardagskaarsje mogen uitblazen, hebben al een paar vliegtuigtrips meegemaakt.  Onvoorstelbaar in die vroege jaren zeventig.  Mijn vader, Fons Smets, was kantoorhouder van het reisbureau Ultra Montes, Onder den Toren.  Voordien droeg het de naam 'Vakantiegenoegens'.   En hij mag met recht en reden wel één van dé promotoren genoemd worden van het toerisme in het Zwitserse Saastal in Wallis.  Ere wie ere toekomt: deze streek werd 'ontdekt' in de vroege jaren zestig door pioniers als Jan De Kock, Robert Coppens, Juul Geens...  Toen was er in de vier dorpen van dit dal nog geen sprake van massatoerisme, nog afgesneden van de buitenwereld.  Maar het Mechelse kantoor van Ultra Montes heeft de streek mee helpen ontginnen:  meer bepaald de dorpen Saas-Grund en Saas-Almagell.  Saas-Fee dat zich later mondainer ontwikkelde dus niet.  Ontelbare Maneblussers hebben zo Zwitserland ontdekt. Vooral in de jaren zeventig brachten honderden Mechelaars er hun vakantie door.  Elke vrijdagavond vertrokken één of meerder reisbussen van 'Centrum Cars' richting bergen.  Velen durfden in die tijd niet altijd de lange autoreis aan en boekten veiligheidshalve hun plaatsje op de bus...

 

Bouw jij ook mee aan de grote Lego-tentoonstelling van het Speelgoedmuseum?

met categorie:  

Ondanks de hitte wordt er in het Speelgoedmuseum achter de schermen ook stevig doorgewerkt. Naar aanleiding van 60 jaar Lego komt er vanaf oktober (tot 7 april) een grote Lego-tentoonstelling.

(foto: Jan Smets)

een gegijzelde fiets

met categorie:  

Een bloedhete woensdagnamiddag in den Bruul. OMG...

Op humoristische wijze verwerkt.

Het hofpateeke van de Koningin: "Een Astridje "

met categorie:  

Een stukje Mechelen ontvouwde zich naar aanleiding van een bezoek wijlen Koningin Astrid aan Manufactuur De Wit.

In 1889 werd in Mechelen de Koninklijke Manufactuur van Wandtapijten opgericht door de familie De Wit. Dit familiebedrijf groeide uit tot een van de meest vooraanstaande leveranciers en restaurateurs van wandtapijten. Het Belgisch koningshuis was één van hun vaste klanten.

 

 
Koningin Astrid (1905-1935) bracht regelmatig een bezoek aan de textielweverij en elke keer zorgde meneer De Wit voor koffie en pateekes van bakkerij Van Uytven. Koningin Astrid was verlekkerd op de Mechelse merveilleuxkens en dat kwam aan de oren van de bakker. Die vroeg de koningin daarop toelating om zijn gebak naar haar te mogen noemen. Ook in Antwerpen wordt deze naam gebruikt.
 
Manufactuur De Wit.
 
Bij het inkijken van de logboeken van Walter Geluyckens ( kerk&archief) bleek duidelijk dat de Mechelaars een grote waardering hadden voor de vrouw van Leopold III.
Walter vermelde reeds eerder in zijn collum deze vaststelling. 
 

Tango en Salsafeest op Dansen aan de Dijle

Jawel, zondag was het reeds de 5de editie van Dansen aan de Dijle. Het feest naar aanleiding van onze Belgische nationale feestdag was nog maar net verteerd, en het was alweer feest, nu op de Vismarkt. Enkele honderden danslustigen kwamen opdagen voor de initiatielessen Tangoschool Ardoroso organiseert dit gratis Tango- en Salsa Feest, met medewerking van Salsa Titanico.

Dansen aan de Dijle aan de Vismarkt te Mechelen

Mechelse interieur decoratie voor Arabische Koninklijke residenties

met categorie:  
Ik heb 's morgens vroeg een verhaal schrijven altijd heerlijk gevonden. Als kind stond ik dikwijls voor dag en dauw in de tuin van mijn ouders, en had tegen dat de schoolbel rinkelde al een halve dag achter de rug. Dit heeft echter geleid tot een soort opdracht die ik meedroeg, voor een edel epos of een nobel item te schrijven.
 
 

Zelfs zonder vuurwerk knalde het!

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Zélfs al ging er niet één pijl in de lucht omdat het tradionele vuurwerk net zoals op de Vlaamse Feestdag op 11 juli werd afgelast: het werd een knaller van een feestje op onze zomerse Grote Markt. Onder het alziende oog van een jeugdige Boudewijn en een nooit geziene hippe Fabiola werd het een 'nationale feestavond' om in te lijsten.  Het programma kleurde helemaal Belgisch met een wervelend muzikaal menu gebracht door Belpop Bonanza.  Op het podium gaven niet minder dan Liliane Saint-Pierre, Jan De Smet van de Nieuwe Snaar, Frederik Sioen, André Brasseur, Jacko Bond, Marc Vosté van Belgian Asociality, soulduo Jess&James, Marcel Vanthilt én talent van Mechelse bodem, Jan-Wouter Van Gestel, het beste van zichzelf.  Het programma werd keurig samengesteld door Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing (Jimmy Dewit)...  Dit is het album van de memorabele avond: