November 2016

op het spoor van Margareta?

 

(foto's: Jan Smets)

'Onze' Margareta van Oostenrijke, doorluchtige keizerlijke tante en nog doorluchtiger landvoogdes der Nederlanden, mag dan wel een straffe madam geweest zijn, én een dame uit één stuk: na haar dood in 1530 kon men géén gewag meer maken van dit 'ondeelbaar' axioma.  Het klinkt misschien wat oneerbiedig.  Ik besef het wel.  Maar het was dan ook de uitdrukkelijke wens van de vijftigjarige overledene dat haar stoffelijke resten netjes verdeeld werden op drie verschillende locaties.  Haar lichaam moest onbetwist verhuizen naar Bourg-en-Bresse waar ze een aantal jaren intens gelukkig was geweest met haar laatste echtgenoot, de betreurde Filibert van Savoye.  Daar ligt het nu nog altijd te rusten in een schitterend praalgraf.  Haar hart mochten de zusters Annonciaden in Brugge hebben.  Het was daar immers dat ze ooit na zich terug te trekken uit het openbare leven wou gaan wonen.  Het hart werd in een loden kistje bewaard naast dat van Filips de Goede.  Maar beide kistjes verdwenen in de Franse bezettingstijd.  Mechelen mocht haar maag en ingewanden bijhouden...  Ook deze resten werden in een loden kistje opgeborgen en ze kwamen terecht in de Sint-Petrus en Pauluskerk.(eerst nog in de oude naast het paleis van Margareta en nadien naar de huidige op de Veemarkt).  Zo'n gescheiden begraving bij vorstelijke begrafenisceremonies gebeurde al in de Middeleeuwen en houdt verband met de reliekenverering van heiligen.  Enne: vorsten hadden ook zo'n uitverkoren status.

In 2009 schreef ik dit stukje op Mechelenblogt: 

www.mechelenblogt.be/2009/08/doodsimpel

Dat was nog lang voor de kerk werd gerestaureerd.  De foto linksboven dateert dus uit de periode van het artikel.  Toen schreef ik ook dat sommigen beweerden dat de stoffelijke resten van Margareta 'met het groot huisvuil' waren meegegeven.  Roddel of waarheid?

Maar!  Er beweegt wat!  Gisteren werd een poging ondernomen om de loden urne met de ingewanden van ons aller Margriet op te sporen!

 

"Mechelen Houdt Je Warm", en het zal niet mankeren met zo een affiche

"“Mechelen Houdt Je Warm” is een totaalprogramma, een product van intense samenwerking tussen Feest, Cultuur en Economie" met deze woorden kondigde vorige vrijdag Kristof Calvo (voorzitter mmMechelen Feest) de nieuwe affiche aan voor dit jaar.

Mechelen Houdt Je Warm

Is er te vuil lawoad in 't stad?

met categorie:  

In Mechelen zijn er veel leuke evenementen. In de straten, op de pleinen. Maar een flink deel daarvan is luid. Bovendien lijkt de stad bij evenementen automatisch een zeer hoog geluidsniveau goed te keuren.
Maar wat vinden de bewoners van het centrum daar nu van?

Guido Horckmans: véél meer dan 'pastoor Walter'

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets -  Erwin Horckmans)

Dan staarden ze beiden in Zeeland naar de nachtelijke sterrenhemel.  En dan filosofeerde hij over het oneindige universum, de oerknal, de magie van het alledaagse en over leven en dood.  Met een pint bier in de hand, naast mekaar gezeten, turend naar  die donkere lucht met ontelbare lichtstipjes... en over de zee.  En dan vonden ze mekaar - vader en zoon.  Guido en Erwin.

Hij voelde zich een Viking - al zo lang - 'Erik de Noorman' - een kinderdroom die een leven  meeging.  Hij wou ook als een Viking begraven worden - de rivier afvarend en verder, en over de zee naar die andere wereld - die hemel of walhalla.

En toen het vuur in de romantische levenskunstenaar helemaal was opgebrand en de laatste sintels niet langer gloeiden, stonden vrienden en familie samen rondom hem.  En de zoon sprak.  Met genegenheid, en met liefde.  Over hem, die gemist zou worden maar die voortaan mee zou lopen op zijn levenspad; die hij zou ontmoeten in de wind en een mooie zonsondergang... In een kunstwerk, in een kleinkind...

Vorig jaar- op 25 juli 2015 sloot Guido Horckmans voorgoed de ogen. De laatste jaren waren niet gemakkelijk geweest.  De veelzijdige kunstenaar was maar een schim van wie hij ooit was. Dementie maakt geen onderscheid.  Ook briljante geesten ontmoeten deze meedogenloze sluipmoordenaar op hun weg.

Ik praat met Erwin over zijn vader, Guido Horckmans.  Hij doet dat met warmte.  Er is geen sprake van adoratie - hij verbloemt de zwakheden niet.  Maar het is een getuigenis van een oprechte vader-zoon relatie, van mekaar kwijt geraken en terug vinden.  En dat is mooi te noemen.

 

bevoorradingsbonnen

met categorie:  

In het boek ' Adieu frank ' over de geschiedenis van het Belgische geld, vond ik iets wat mijn aandacht trok.

Volgens het onderschrift zou de onderstaande foto ' bevoorradingsbonnen ' weergeven, ' symbolen voor de degradatie van de levensomstandigheden tijdens de bezetting '

Mechelen ontsteekt Kerstverlichting

Vrijdagavond 25 november stipt om 17 uur hebben de Mechelse schepenen Katleen Den Roover en Christiaan Backx samen de stekkers verbonden om maar liefst 223 000 LED-lampjes in onze historische Mechelse binnenstad te ontsteken.

Kerstverlichting stadhuis Mechelen

Gustave Min op feestje met... Oscar Wilde

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Zoals steeds zit hij er afgeborsteld uit - en het 'decor' van de Gouden Vis zit hem even perfect gegoten als zijn jasje.  Goed van snit en om door een ringetje te halen: Gustave Min.  In Mechelen is hij nét door dit fin-de-siècle-imago een opgemerkt figuur.  Ik vraag hem of hij het niet jammer vindt dat hij meer dan honderd jaar te laat geboren is?  Maar dat nuanceert hij.  Naar eigen zeggen staat hij met beide voeten op de grond én in deze tijd.  Maar...de interesse voor al wat met de Belle Epoque te maken heeft is groot.  Erg groot.  Geschiedenis heeft hem altijd al geboeid, en dit tijdperk draagt zijn bijzondere belangstelling weg. 

Het is dan ook een godsgeschenk dat Gustave nu een rolletje heeft gekregen in een kostuumdrama dat zich in die tijd afspeelt.  Nee: niet zomaar een film!  Onze Mechelse jongeman werd gecast voor 'The Happy Prince' - een prent geregisseerd door de bekende Britse acteur Rupert Everett die trouwens ook de hoofdrol speelt.  De film die zal gelanceerd worden in Cannes handelt over de laatste vijf jaar van de in Ierland geboren Oscar Wilde - dé upper-dandy, estheet, dichter, schrijver..  Hij was een opgemerkt societyfiguur in zijn tijd: bejubeld, verguisd, 'schuin' bekeken...  Zijn levenswandel had decadente trekjes en door zijn homofiele geaardheid kwam hij in dat streng Victoriaanse tijdperk in de problemen terecht.  Het zou zijn ondergang betekenen.  Wilde ontvluchtte Engeland om zijn laatste jaren in Frankrijk te slijten.  Armoede en een tanende gezondheid tekenden die levensperiode waarop ook de film focust.

Gustave maakte een aantal draaidagen mee, en dat was een prachtervaring voor de jonge Maneblusser, die er enthousiast over vertelt...

 

Sinterklaas en Zwarte Pieten logeren in het stadhuis

Sinterklaas is vanuit Spanje aangekomen in Mechelen Kinderstad. Vanaf 26 november verblijft hij samen met zijn Zwarte Pieten een week lang in het historische stadhuis van onze stad Mechelen.

Sinterklaas en Zwarte Pieten bouwen Speelgoedfabriek in Stadhuis te Mechelen

Jazzzolder vzw pakt tijdens het Warmste Weekend uit met Winterjazz

Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 december 2016 vindt in Mechelen Het Warmste Weekend plaats. Behalve de sfeervolle Kerstmarkt staat er nog meer te gebeuren in dat weekend en met name op zaterdag. De Mechelse vzw Jazzzolder maakt zich sterk het warmste weekend nog een graadje warmer te doen worden.

Winterjazz zal op zaterdag 17 december harten doen pompen en heupen in beweging brengen”, zo beloven Hans Vandenbogaerde en Lejo Vanhaelen, bezielers en mede-organisatoren van Winterjazz, “Verwacht swingende, sfeervolle jazz op drie podia, met een topconcert van de Mechelse jazzlegende Chris Joris en nageslacht als orgelpunt”, aldus beide jazzcats.

Prijsuitreiking Gouden Carolus Fiets- en Wandeltochten

Zaterdag vond de prijsuitreiking plaats van de succesvolle 5de editie van de Gouden Carolus Fiets- en Wandelzoektocht.

Op de prijsuitreiking die plaatsvond in de Stokerij de Molenberg in Blaasveld, mochten 90 winnaars delen in de toch wel zeer aantrekkelijke prijzenpot van 5000 €. Naast de vaste partners van dit sportieve en leerrijke evenement, zorgden ook de Mechelse hotels en Herita voor een mooie bijdrage daarin.

Prijsuitreiking Gouden Carolus Fiets- en Wandeltochten