Augustus 2012

Historiek van het hof van Betzenbroeck

met categorie:  

Als bewoner van het hof van Betzenbroeck gedurende 25 jaar, wil ik graag enige informatie delen langs deze weg. Mijn ouders verhuisden in 1967naar de overgebleven woning, het koetshuis van het voormalig château de Betzenbroeck. Vanaf mijn derde levensjaar groeide ik op in dit prachtige domein met een rijke geschiedenis. Als topograaf ben ik ook zeer geïnteresseerd in kaarten/plannen en de ligging van de gebouwen en straten in vorige eeuwen. Foto's van het kasteel na het bombardement, alsook van het interieur zou ik ooit eens in handen willen krijgen als ze nog bestaan tenminste.

groeten uit de toekomst!

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Natuurlijk cirkelen morgen alle Maneblussers rond in de omgeving van de Grote Markt voor de opening van 'Newtopia'.  Dat spreekt vanzelf.  Probeer dan toch maar eens even een klein ommetje te maken voor een boeiende interactieve tentoonstelling in de OLV-straat, in de ruimte van de vroegere kledingzaak Coventry.  Want daar dromen Mechelse kinderen van hun stad... onder de leuke titel 'groeten uit de toekomst'.  Morgen en zondag kan je er terecht van 10 u tot 17 u.

 

Newtopia zal Mechelen drie maand in de ban houden...

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Het zal ons allen weten raken.  Want mensenrechten zijn universeel.  De toptentoonstelling Newtopia, op vier locaties in onze stad, die zaterdag feestelijk wordt geopend, en zal eindigen op 10 december, is indrukwekkend, poëtisch en confronterend tegelijk.  Ik kreeg vandaag een voorsmaakje van wat deze voor Mechelen ongelooflijk belangrijke expo te bieden heeft, en ben er van overtuigd: dit zal niemand onberoerd laten. Curator Katerina Gregos die een erg grote naam is in de wereld van actuele kunst, heeft met Newtopia - the state of human rights - een huzarenstuk volbracht.  Met Griekse passie heeft  Gregos ons vandaag rondgeleid door de tentoonstelling, en vertelde enthousiast en met grote vakkennis over de kunstwerken van zo'n zeventigtal kunstenaars uit de hele wereld, die hier - in onze stad - verzameld zijn...  Dit mag je écht niet missen!

 

Jazzathome presenteert achtste editie en organiseert Jazz Contest in 2013

Woensdagavond 29 augustus, op nog luttele weken verwijderd van de achtste editie van jazzathome op zondag 16 september, kreeg de verzamelde pers, waaronder ‘Mechelen Blogt’, een voorsmaakje van de achtste editie. Op de ‘generale repetitie’ werden drie van de tweeëntwintig locaties bezocht en Ronny Ventat gaf een knap optreden weg. En er werd een gloednieuw project voor 2013 onthuld: een jazz contest voor jong jazztalent!

Mechelse 'oudjes' brengen goud, zilver en brons mee!

met categorie:  

(foto: Jasper Jacobs  -  Johan Wonnink, Marc Pottiez, Dirk Bonte en Erwin Thibeau)

  

"Allez, ik dacht dat ze hier al gevlagd zouden hebben op de Tervuursesteenweg..."  grapte Marc Pottiez, toen hij bij zijn terugkomst van de Europese Kampioenschappen Atletiek voor Senioren in Zittau, op weg was naar huis.  Maar toen de kersverse kampioen 'zijn' Goudbloemstraat kwam ingereden stond hem wél een grote verrassing te wachten!  Want daar hadden vrouw Goele, kinderen, familie, buren en sympathisanten gezorgd voor een warme ontvangst: "Zilver en brons: da's voor die van ons!"   Het werd een verdiende, leuke thuiskomst voor een 'Mechels oudje' dat het samen met zijn drie collega's toch maar mooi voor mekaar gekregen had... Respect!

en dan spreek ik nog niet over 'gouden' Serge Beckers...

 

Daan op Maanrock


 

https://vimeo.com/48329985

Op bovenstaande link vindt u een klein videoverslagje van het magnifieke optreden van Daan, met aan het einde zijn GSM-conversatie met  stadsbeiaardier Eddy Mariën. De quote van de dag was: "Eddy, uw toren staat te stil!"

Proficiat Olivier! we zijn trots op jou, én...op de Mechelse canoclub

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Ik vraag hem even plaats te nemen voor het beroemde wandtapijt - 'de Slag bij Tunis' in de Kolommenzaal van ons stadhuis.  Want..., het lijkt me een leuke associatie: kajakker Olivier Cauwenbergh met op de achtergrond 'onze' Keizer Karel die hier al al 'roeiend' op de zee 'zit'...  Olivier doet het gewillig.  Hij is écht zoals ik dacht dat hij is: rustig, bescheiden, en vriendelijk.  Vanavond werd hij terecht ontvangen op het stadhuis door schepen van sport Koen Anciaux en burgemeester Bart Somers.  Olivier mag dan al geen edelmetaal meegebracht hebben van de Olympische Spelen: zijn prestatie was top!  Mechelen is trots op deze sportman!  Hij bereikte de Spelen met zijn discipline  - een sport waarin Mechelen al decennia geschiedenis schrijft! In die zin deelt de Mechelse canoclub mee in de eer...

 

Maanrock 2012 - #2: 'Let's Have A Party'

Het zit er weer op... Raymond van het Groenewoud mocht als laatste 'het licht uitdoen'. Maanrock 2012, dag 2 zit erop en zo-ook déze editie. Ook nu was er voor elk wat wils te beleven: alle mogelijke genres kwamen  aan  bod; van de kleinkunst van De Held over de postrock van Statue tot  en met de metal van Diablo Boulevard...  En voor't eerst - eindelijk - stonden ook  de 'Vlaamse Rolling  Stones én  Clash' op Maanrock: The Scabs...

Het water is gevallen / het water is gewassen.

Toen wij, een halve eeuw geleden, met de hele familie de streek per fiets doorkruisten, lieten we ons geregeld met de veerboot van het Zennegat naar de overkant brengen. Als we aankwamen ging de man eerst met zijn gummilaarzen de trap af, vulde een emmer met Dijlewater en spoelde daarmee het meeste slijk van het betonnen trapje. Een paar dingen zijn me daar van bijgebleven. Om te beginnen zijn techniek om de sloep voort te bewegen met één lange roeiriem, zonder dol, maar bewegend in een uitsparing in de achterwand - "wrikkelen" noemde hij dat.

Jo Leemans 85!

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Voor een paar dagen werd 'ons' Jo 85 jaar!  De bekende 'Mechelès' kreeg een 'officieel' verjaardagsfeestje in Antwerpen.  En da's haar best gegund.  Ik sluit me aan bij de verjaardagswensen, en hoop dat La Leemans nog vele jaren onder ons mag blijven...  Jammer dat we de verjaardagstaart niet konden aansnijden in de schaduw van Sint-Romboutstoren...  Wat de reden hier ook van is: het ware haar gegund!