Houten huisjes leggen draden van verbinding in de stad

Eén van de blikvangers op het Podvisfestival, dat nog tot morgen doorgaat in en rond het Cultuurcentrum, is de installatie Verbonden Stad.

Sven Ronsijn van Ultima Thule :

 Toen in 2021 het leven in de stad stil lag door het coronavirus, wilden we toch een manier van verbinding zoeken tussen de bewoners.  We creëerden  een pakket met daarin knutselmateriaal en de beschrijving van een ritueel.  We nodigden gezinnen uit om aan de hand van de tekst, en met de hulp van alle zintuigen, 3 beelden op te roepen over wat een huis en een thuis voor hen betekent. Met die beelden konden ze beginnen aan hun werkje.   De huisjes werden van deur tot deur doorgegeven naar het volgende gezin in de buurt, en zo werden onzichtbare draden van verbinding gespannen door de stad.   

 

Tine Van Hove : 

Wij waren in die periode net verhuisd naar Mechelen, en ons huis stond nog vol met verhuisdozen.   Dit project was voor ons een mooi moment om te fantaseren hoe ons ideale huis er zou gaan uitzien.  We hebben samen met ons dochtertje vooral veel lampjes in het houten huisje gehangen.   De mevrouw die het pakket aan ons doorgaf kom ik af en toe nog eens tegen in de buurt, en nog steeds groeten we mekaar met een blik van herkenning. 

 

Erna De Kooning woont in de buurt van het Vrijbroekpark, en als weduwe was de lockdown een moeilijke tijd voor haar.      

“Ik was altijd alleen, ik kon zelfs mijn twee kleinzoontjes niet zien.  Het project was een plezante afwisseling in die moeilijke periode.  Ik heb er dan ook veel tijd aan besteed om de dingen weer te geven waar ik gelukkig van wordt.  Dat zijn onder andere bloemen, de natuur, boeken lezen, zingen.  In het envelopje op de achterkant heb ik de blaadjes van de geboortebomen van mijn kleinzoontjes gestoken.  Ik kijk uit naar nog meer van dergelijke projecten waar buren met elkaar in contact gebracht worden. 

 

Sven Ronsijn : 

Ondertussen hebben we dit project ook in Oostende gedaan.   Het doorgeefmoment is de start van een gesprekje tussen mensen die in elkaars buurt wonen maar mekaar dikwijls niet kennen.   Ik hoorde zelfs dat er mensen zich samen ingeschreven hebben voor een cursus, of samen gaan lopen. 

Nog tot morgen zondag 08/01 zijn de resultaten van Mechelen en Oostende te bekijken tijdens het Podvisfestival.    De installatie staat opgesteld in de gang van het Cultuurcentrum aan de Minderbroedersgang. De toegang is gratis. 

Kijk ook eens op www.podvis.be voor het volledig programma van dit beeldend festival, en scoor nog snel de laatste tickets voor een voorstelling.  De randanimatie in en rond het Cultuurcentrum is gratis.

Tekst en foto's : Annick Thienpont