Overrompelend druk op derde dag Maanrock 2022

Zonnig weer en een familieprogrammatie op het Groot Podium staat garant voor een overrompeling van de Mechelse binnenstad. Om maar te zeggen dat er veel volk was op dag 3 van Maanrock 2022.

De Grote Markt was dan ook de place to be om als kind/tiener te vertoeven. Geen plekje was nog vrij om te dansen en/of zingen met de idolen van #Like Me. De helden deden wat van hun verwacht werd, namelijk het jonge publiek entertainen! En of er gefeest werd! Zelf ouders en grootouders genoten samen met hun kroost van alle oudere nummers die in een nieuw, fris jasje werden gestoken.

Na al dat feestgeweld op het Groot Podium was het daar tijd voor wat rustigere songs van de in roze gehulde Axelle. De teksten waren niet altijd geschikt voor de allerkleinste oortjes, maar toch konden ook zij mee genieten van de fijne sfeer.

Daarna werd het podium op de Grote Markt klaargezet voor de energieke Laura Tesoro, die samen met haar dansgroep het publiek wist te boeien met haar enthousiasme en leuke dansmoves. Wie nog niet bewogen had, kon zeker nu niet meer stilstaan.

            

In de Theatertuin van het Moreelshuis waren op datzelfde moment Niels & Friends te gast voor een gezellig terrasconcert met liedjes zoals Indriani’s Spell over een oude liefde die iets met politiek te maken had. De immer charmante Niels hield het aanwezige publiek in de ban met zijn eerlijke en hartverwarmende observaties.

  

Tijdens deze derde dag van Maanrock 2022 kon je ons meermaals aan het Mechels Podium vinden op zoek naar muzikaal lekkers uit de (grote) regio Mechelen. Al voor de vierentwintigste (24) keer werd daar de finale van de Maanrockrally een podium gegeven. De Maanrockrally is een wedstrijd voor aanstormend muzikaal talent die tijdens twee voorrondes in samenwerking met de vzw De Concertzaak wordt georganiseerd. Er zijn géén genrebeperkingen, maar er moet wel een link met Mechelen zijn. De geselecteerde finalisten kunnen in een showcase op het Mechels Podium een plaatsje verdienen op het Groot Podium op Maanrock 2023.

Jens Pauwels uit het nabijgelegen Rijmenam kwam zijn verjaardagsfeestje zelf opfleuren met een optreden op de finale van de Maanrockrally editie 2022. Jens is een klassiek geschoold pianist en dat kan je horen in zijn ietwat melancholische pianoballads. Hier en daar in het publiek viel de naam John Grant, waar we ons wel iets bij kunnen voorstellen.  Als kers op zijn verjaardagstaart bracht hij een duet dat binnenkort als nieuwe single uitkomt.

              

Ondertussen gingen meerdere jonge meisjesharten aan het Groot Podium sneller slaan toen Metejoor met zijn dansers het podium onveilig maakte. Even was er wat paniek wanneer de microfoon het niet meer deed, maar dat euvel was snel opgelost en ook alweer snel vergeten toen de show kon verdergaan. Van klein tot groot , iedereen deed zijn best om de liedjes van deze artiest uit volle borst mee te zingen. En er was werkelijk geen doorkomen aan, want de Grote Markt stond tjokvol.

Bij het optreden van Rubus op het Mechels Podium moesten we dan spontaan aan de muziek van George Ezra denken. Singer-songwriter Bram Van Hecke verzamelde voor dit alt-pop project een fijne groep rond zich. Een luchtige set met een sterke stem, perfect op deze zonovergoten zondagnamiddag.

Die rust werd daarna grondig verstoord toen de Mechelaars van Cardinal het podium bestormden. Hun (hard)rock ’n roll liet de decibelmeter voor een eerste keer vandaag de hoogte ingaan. En het ondertussen aardig volgelopen plein lustte er wel pap van. We noteerden op ons notitieblaadje onder andere “symfonische rock”, “glamrock … The Sweet” maar ook “is dat iets van Accept?” en “zwart is ook een kleur”. Prijsbeest Nightflyer heeft alvast oorwurmgewijs onderdak in ons hoofd gevonden.

Ondertussen hing er een aparte soort intensiteit in de lucht, daar in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. En plots ontploft het Mechels Podium … Zombie Butterfly is in the house! Mechelse metal met trash, hardcore en andere punkinvloeden, in het Mechels en nog wat andere taaltjes. Instant hits zijn volgens ons: Afwas met de onsterfelijke regel “ik wou dat den afwas af was”, Zeep (daarom staan al die zeepproducten dus uitgestald aan de rand van het podium) en Free Beer waarbij de aanwezige blikken Cara-pils met het publiek gedeeld worden. Nederlandstalige pretpunk in de trant van geestesgenoten Belgian Asociality, van wie zanger Mark Vosté even kwam meedoen tijdens de finale van de set. Detail: een ander “meezingmomentje” was er bij de cover door de groep van Black Rain, oorspronkelijk van streekgenoten van biestmetalband Self Inflicted, Hun zanger, den John, gaf zijn vocale medewerking vanuit het publiek. Het feestje op het Cultuurplein werd afgerond met een lekkere circle pit. Meer moet dat voor ons niet zijn.

Winnaar van deze Maanrockrally werd echter Bullets. uit het nabijgelegen Sint-Katelijne-Waver, die met zijn emo-rap en indiepop de harten van het publiek veroverde. Hip hop over psychische problemen, doorspekt met melancholie en stevige gitaar en drums. Intens en het bomvolle plein wist dat zeker te waarderen. Hij heeft nog een jaartje om zich voor te bereiden op het (echt wel grote) Groot Podium van Maanrock 2023.

Maar de Mechelen-avond was verre van afgelopen. Het is tijd voor L'itch, een alternatieve krank-rock-band uit Mechelen, met in hun rangen zanger Sander Rom en gitarist Chiaran Verheyden, die productioneel ook een stevige hand heeft in heel wat releases van Mechelse bands, waaronder Pothamus en Psychonaut. De band heeft ook een verleden in de Maanrockrally. Tijdens de editie van 2018 haalden ze de tweede plaats, wat hen onmiddellijk de nodige aandacht en een platencontract opleverde. En zo zag hun debuut ‘Urges’ in 2020 het levenslicht. We werden getrakteerd op een gevarieerde en energieke set met plaats voor prijsbeesten als Ronka, Fetch Boy! en Don’t Worry It’s Not Recording.

Psychonaut hoeven we u hier niet meer voor te stellen. Binnenkort in het najaar verschijnt het nieuwe album 'Violate Consensus Reality' en vandaag kreeg hun psychedelic post-metal een plaatsje als headliner van het Mechels Podium. Het was op deze zelfde plaats dat de gasten van Psychonaut Maanrock 2019 afsloten, vlak voordat corona de muziek- en bij uitbreiding de festivalscene in een wurggreep nam. Maar in 2022 zijn de festivals sterker dan ooit terug, bewijze daarvan de doortocht van Psychonaut vanavond.

                        

De dranghekken moesten er bijna aan geloven tijdens de wervelende set met een opeenvolging van hoogtepunten die begon met The Story Of Your Enslavement en afsloot met The Fall Of Consciousness. Tussendoor ook nog favorieten als Sananda en Kabuddah. Ook nieuwe single Interbeing mocht uiteraard niet ontbreken. Bovendien werden we getrakteerd op een nieuw, nog unreleased nummer All Your Gods Have Gone. Het dak van de Sint-Romboutstoren ging er volledig af. Daar is wat oplapwerk aan de winkel.

Een top-afsluiter van deze Maanrock 2022. We reserveren alvast een plaatsje voor de volgende editie in 2023.