De Mens ... op naar de volgende verjaardagstaart!

“Mooie dag/droeve dag”, wisten die van De Mens ons voorafgaand te melden. Het was de allerlaatste 'De Mens Late Night' in de Stadsschouwburg van Mechelen. Veertig keer van het leukste dat ze mochten doen de voorbije maanden. Om de dertigste verjaardag te vieren bouwden de godfathers van de Nederlandstalige rock een feestje in maatpak en in het decor van een sfeervolle laatavond-talkshow.

Daarvoor bracht het kwartet (inclusief dus de stagiair aan de toetsen die nog maar tien jaar met hen samenspeelt) een koffer vol hits en straffe verhalen mee naar de theaterzalen in Vlaanderenland. Over Zonder Verlangen (over Michel De Coster die de hele tour consequent weigerde een stropdas te dragen), Nederland (over een moeilijke liefde bij onze Noorderburen), Lachen En Mooi Zijn en Ergens Onderweg.

Maar ook kippenvelmomentjes bij ingetogen versies van Jeroen Brouwers (Schrijft Een Boek) en Kim Is Dood (“voor iedereen die er niet meer bij kan zijn”).

Plotseling transformeert de Stadsschouwburg in een danspaleis met een strakke dansbeat die Nooit Genoeg doet ontploffen. Ergens Onderweg en En In Gent leidden ons verder naar de apotheose van de avond.

Sinds Vos van ons heenging en Mia met zich meenam, is Irene hét meezing-anthem bij uitstek in de Lage Landen. En waar anders dan in de stad van de maneblussers kan het publiek beter MAANdag meezingen? Het juiste antwoord kan u eventueel via gele briefkaart aan de redactie overmaken.

Om de cirkel van dertig jaar De Mens rond te maken, sloten de heren hun set af met het eerste nummer dat Frank Vander linden en Michel De Coster ooit maakten, Dit Is Mijn Huis.

       

Sex mag dan alles veranderen, De Mens blijft altijd een sensatie die je live moet meemaken. Op naar de volgende verjaardagstaart!

 

(Dit verslag verscheen eveneens op www.daMusic.be)