Mechelen krijgt er 3000 m2 bos bij

De parking van het Tivolipark, langs de Tivolilaan werd vandaag omgetoverd tot een stiltebos.   Onder de deskundige leiding van Urban Forests en Sugiproject, en in een organisatie van burgerbeweging Klimaan,  werden 23 inheemse boomsoorten aangeplant, goed voor meer dan 4000 plantjes.  Op termijn zullen deze uitgroeien tot een dicht stadsbos met een uitgebreide biodiversiteit, waar mens en dier tot rust kunnen komen.  

 

 

Of het nu om deelauto’s, groene gevels of een stiltebos gaat,  als de Klimaners iets aanpakken, dan doen ze het goed.

Elise Steyaert, bestuurslid van Klimaan (links op de foto)  :

“Ik werd gebeld door Herman Janssens van Urban Forests met de vraag of er in Mechelen interesse zou zijn voor een stiltebos.   Ik heb mijn contacten bij de stad aangesproken en zij waren meteen enthousiast.  Urban Forests bracht vandaag de kennis en de plantjes mee, Sugiproject zorgde voor de financiering, en wij hebben onze Klimaan-aanhang opgetrommeld om te planten.   We houden ook het verdere onderhoud in de gaten.   Het is belangrijk dat de jonge plantjes voldoende water krijgen, en binnen een paar maanden komen we onkruid wieden. “   

Een bos aanplanten, daar heb je niet alleen bomen voor nodig, maar ook mensen.

Bart De Bruyne, (tweede van rechts) eveneens bestuurslid bij Klimaan, vult aan :

“ Wij hebben mensen gemobiliseerd via onder andere onze nieuwsbrieven en onze sociale media.  Ook de bezoekers van het park kregen de afgelopen weken een foldertje in de hand.   De stad heeft de buurt geïnformeerd over het project, en hen ook uitgenodigd om te komen helpen. We hadden vandaag minstens een honderdtal vrijwilligers.”

 

Ik zag door de bomen vooral de mensen.  Mensen met een hart voor de natuur, die samenwerken voor hetzelfde doel, die met hun handen in de aarde woelen, die genieten van het lentezonnetje, die tijd maken voor een praatje, een grapje en een bekertje soep.  Mensen van alle leeftijden, gezinnen met kinderen. Mensen die elkaar niet kennen, of mensen die al jarenlang goede vrienden zijn.   En die verbondenheid geeft deze plek nu al een mooi verhaal.