Gebakjes en straffe madammen in de Begijnhofkerk

Op zondag 6 maart organiseert de buurtwerking van het groot begijnhof het Begga-festival.   In een originele combinatie van geschiedenis, theater en muziek worden vrouwelijke artiesten in de kijker gezet.  De gerestaureerde begijnhofkerk is daarvoor de perfecte locatie.

Programma

Onder de titel Boeiende Begijnen gaat Kurt Van Eeghem voor de middag in gesprek met  Dr. Kim Overlaet, historica aan de Universiteit Antwerpen, Hilde Moyson, regisseur van het theatergezelschap Lucky Leo, en pianiste Katrijn Friant. Tussendoor kan je genieten van muzikale intermezzi met muziek van vrouwen, gebracht door vrouwen.

Om 14u wordt de voorstelling Emily Dickinson gespeeld door theatercompagnie Lucky Leo.  Het stuk werd geschreven door William Luce, en wordt geregisseerd door Hilde Moyson.  

Als afsluiter speelt pianist Jan Michiels samen met het ensemble Styx het concert Girlpower.   Zij brengen uitsluitend werk van vrouwelijke componisten.   19e eeuwse talentvolle vrouwen zoals Clara Schumann en Fanny Mendelssohn schreven een indrukwekkend repertoire, maar moesten dikwijls onder druk van hun beroemde echtgenoot, vader of broer stoppen met muziek.  Ook in de 20e en 21e eeuw komen vrouwelijke componisten op de grote concertpodia nog steeds minder aan bod dan hun mannelijke collega’s.  Dit concert is dan ook een uitgelezen kans om te luisteren naar composities van onder andere Kaija Saariaho en Julia Wolfe.

Emily

Ik had geluk om een stukje van de repetitie van Emily Dickinson te kunnen bijwonen.  Brien Coppens, Lysbet Cammaer en de saxofoon van Loïs Pluymers spelen samen het personage Emily. 

Emily Dickinson was een Amerikaanse dichteres uit de 19e eeuw en leidde in het stadje Amherst een teruggetrokken bestaan op het landgoed van haar familie.  Ze was populair voor haar gebak en haar kookkunst, literair kwam ze niet aan de bak.   Tijdens haar leven werden slechts enkele gedichten gepubliceerd, en dan meestal nog anoniem.  Pas na de dood kreeg ze de roem die ze verdiende.  In de Engelstalige landen zijn haar brieven en gedichten verplichte literatuur op school, maar wij kennen haar nauwelijks.

(Brien Coppens) 

Brien en Lysbet : “We spelen een deel uit haar leven, gebaseerd op brieven en gedichten die werden gepubliceerd.  We hebben zoveel mogelijk over haar gelezen, maar er hangt een beetje mysterie rond haar figuur.  Er bestaan verschillende hypotheses, en wij hebben geprobeerd om er onze interpretatie aan te geven.  We kennen allebei de volledige tekst, en het is niet strikt afgebakend wie wat zegt.  Dat wisselt wel eens tijdens de repetities, maar we voelen elkaar perfect aan.  Af en toe isoleren we een gedicht uit de vertelcontext, om de poëzie beter tot zijn recht te laten komen.” 

‘Hoop’ is het ding met veren
Dat in de ziel neerstrijkt
Het lied zonder de woorden zingt
En ’t zingen – nooit meer staakt

En ’t zoetst – klinkt – in de stijve Bries
En zwaar moet zijn de storm
Die ’t Vogeltje beschaamde dat
Zovelen heeft verwarmd

Ik hoorde het in ’t kilste land
En op de vreemdste Zee
Toch vroeg het – nooit – in Bangste uur
Een kruimeltje – van mij

(Emily Dickinson)

 

(Lysbet Cammaer)

Begijnhofkerk

De Begijnhofkerk was jarenlang gesloten wegens een uitgebreide renovatie   De barokke kerk is prachtig gerestaureerd in de oorspronkelijke kleuren.  De kerkfabriek, die nog steeds eigenaar is van het gebouw, en de stad kwamen nog niet tot een akkoord over de herbestemming.  Ondertussen kan de kerk wel gebruikt worden voor een beperkt aantal activiteiten, zoals concerten.    In augustus 2021 kon de buurtwerking al een eerste keer van de locatie gebruik maken voor het evenement muziek in het begijnhof.  Nu kunnen ze er terug terecht voor dit festival.

 

Buurtwerking groot begijnhof

De buurtwerking van het groot begijnhof organiseert al enkele jaren verschillende activiteiten om de contacten tussen de buurtbewoners te bevorderen.   Door Corona moest de levende kerststal al 2 jaar op rij geannuleerd worden, en ook de grote rommelmarkt kon niet doorgaan. Om de buurtwerking over de spreekwoordelijke muren van het begijnhof te tillen, wil het Begga-festival ook bezoekers van heel Mechelen aantrekken, en graag ook van ver daarbuiten.

“We hopen dat dit geen éénmalige editie is.  We willen jaarlijks iets doen rond een ander thema.  Buurtbewoners brengen zelf al ideeën aan.   En er zijn ook contacten gelegd met andere begijnhoven.  De begijnhofwerking van Breda heeft ons gecontacteerd en ze komen ook kijken naar de voorstellingen.   Ze bezorgden ons zelfs een uitgebreide bundel documentatie die zij zelf al hadden verzameld over de Mechelse begijnhoven.“

 

Alle praktische info over het Begga-festival kan je vinden op Info op http://www.groot-begijnhof-mechelen.be/

Tickets zijn alleen verkrijgbaar via https://uitin.mechelen.be/

 

(Tekst en foto’s : Annick Thienpont)

 

 

1. Daar stak op nen morgend, een jong maseurken
Zijn kapke door een spleetje van 't kloosterdeurken;
Cantemus Dominum!
Die wangjes, ze waren zo bleek, zo bleek,
En 't draaide zijn hoofdje en het keek, het keek
Naar alle kanten om...
Cantemus Dominum!

2. En ginder, ei zie! aan de kerk, bezijden;
Daar zag het er een huwelijkskoetsje rijden;
Cantemus Dominum!
Hoe glimmend dat bruidjes in 't wit, helwit!
Hoe pronkend in 't zwart gelijk git, daar zit
De fiere bruidegom!
Cantemus Dominum!

3. En verder daar stak het zijn kapke door 't deurken,
En 't stond op zijne teentjes het bleek maseurken;
Cantemus Dominum!
Hoe zoet is de tucht, kloeg het aangedaan
"In 't klooster van Sinten Arjaan, Arjaan,
O zalig heiligdom!"
Cantemus Dominum!

4. Toen heeft het zijn hoofdeken ingetrokken
Om rappekes het deurke weer toe te snokken;
Cantemus Dominum!
Het kropje in zijn keelke van groten nood
En 't krijste zijn oogjes zo rond, zo rood!...
Ach, bleke kloosterblom!
Cantemus Dominum!

  • Tekst: Herman Broeckaert
  • Muziek: Emiel Hullebroeck
  •