Toch een mini PodVis voor De Maan

Op het einde van de kerstvakantie, deze week dus,  stond bij figurentheater De Maan het PodVisfestival op het programma.  Het beloofde een spetterend gebeuren te worden rond VISuele PODiumkunsten, met voorstellingen, workshops, en randanimatie voor een publiek van alle leeftijden.  Maar daar stak het federaal overlegcomité een stokje voor.   Naar aanleiding van de stijgende coronabesmettingen beslisten zij om de deuren van de cultuursector te sluiten. Daarmee moesten ook de podvisplannen de diepvries in.   Na de herroeping van deze beslissing was het voor de organisatie echter onmogelijk om de volledige programmatie terug op de rails te krijgen.   Het echte festival wordt verplaatst naar 2023 maar deze week is er toch een klein maar fijn alternatief voorzien.   Gespreid over vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 januari worden er 7 voorstellingen gespeeld.

Eén van de voorstellingen waar ik zelf naar uitkijk is BAM van Ultima Thule.  Ultima Thule uit Gent is naast De Maan en Frou Frou het 3e grote figurentheater in Vlaanderen. Zij creëren zaalvoorstellingen, straattheater en installaties met en voor jongeren.  

Sven Ronsijn, artistiek leider van Ultima Thule : 

“Twee mensen beginnen helemaal opnieuw.  Ze komen met hun rugzakje aan op een nieuwe plek.  Kinderen zien de eerste lijn van het verhaal, het is een vrolijke, zotte voorstelling.  Maar het thema sluit erg aan bij wat volwassenen bezig houdt.  Zij zien een 2e en 3e laag in de voorstelling, en geven er hun eigen interpretatie aan.   Omdat er in de voorstelling zo goed als geen woorden gebruikt worden, is er geen taalbarrière.” 

 

Als voorbereiding op het festival circuleerde het project Verbonden Stad de voorbije weken al in Mechelen.    Ultima Thule werkte een concept uit waarbij houten huisjes doorgegeven worden, en zo verbinding creëren in de stad.  Een gezin dat een huisje ontvangt, voert het ritueel uit dat beschreven staat, gekoppeld aan een paar eenvoudige opdrachten, en geeft het huisje door naar het volgende gezin.    Deze ketting was al klaar en alle huisjes zijn ingezameld door Sven Ronsijn.    Hiermee zou hij een expo voor het festival samenstellen. Maar niet getreurd,  alle materiaal wordt bewaard tot volgend jaar, en op de editie van 2023 zal het resultaat te bewonderen zijn.

Je kan het gedetailleerde programma vinden op www.podvis.be/programma.