Abyssinia serveert het beste van de Ethiopische keuken

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

We hadden het echt niet zien aankomen.  We vonden het dan ook jammer toen we hoorden over de nakende sluiting van 'Ten Zuiden' - het gezellige en gemoedelijke Afrikaanse restaurantje aan de Tervuursesteenweg.  Niet alleen wij schoven er graag onze voeten onder tafel.  Hier werden vele tevreden klanten altijd gastvrij ontvangen en getrakteerd op de meest diverse gerechten uit dit boeiende werelddeel.  Bart Alloing en zijn echtgenote Marie-Françoise Ndour kregen andere toekomstplannen en besloten om te stoppen met hun zaak.  Maar... nu is er een méér dan waardige opvolger gevonden.  En met deze nieuwe uitbaters blijven we culinair genieten van de geuren en smaken van het Afrikaanse continent!  In Abyssinia worden we ondergedompeld in de wondere wereld van de Ethiopische keuken.  Uniek en verrassend en op absoluut restaurantniveau.  Iemand formuleerde het zo onlangs: "Hier proef je het meest Ethiopische dat ik buiten dat land al gegeten heb".  Een positieve kritiek die kan tellen!

Vandaag had ik een erg gemoedelijke babbel met Tim Schuurman en zijn echtgenote Alem - een bijzonder sympathiek koppel.  Alem die Ethiopische roots heeft en zo'n tien jaar geleden in ons landje neerstreek waar ze in 2010 huwde met geboren Mechelaar Tim, is een innemende persoonlijkheid die de warme gastvrijheid van Afrika uitstraalt.  Als ik binnenkom snuif ik de heerlijke aroma's op - en voel ik me dadelijk thuis in het fraai opgeknapte en kleurrijke interieur.  Alem en Tim hebben aan het voorheen al leuke eethuis nieuwe accenten toegevoegd.  Mooie stijl.  Het koppel mag trots zijn op de remake. 

Vorige vrijdag is men van start gegaan nadat even voordien al een drukke openingsreceptie was doorgegaan.  Maar nu was het voor 'écht'.  Misschien met wat klamme handjes aan de kookpotten?  Het kan.  De kop is eraf. De avond was geslaagd.  Abyssinia gooit de deuren open en zal Mechelen laten zien dat Ethiopië heel wat lekkers te bieden heeft.  Alem wil zowat een 'ambassadeur' van haar land zijn en tonen dat Ethiopië méér is dan wat in de pers verschijnt over politieke wanorde en hongersnood...  Dit zijn immers slechts enkele facetten van een verder erg mooi en boeiend land met een rijke geschiedenis.  Echtgenoot Tim is er ooit verliefd op geworden.  Op dit land.  En...nadien ook op Alem.  Een hartverwarmende liefdesgeschiedenis...

 

(foto: Jan Smets)

 

De nu 51-jarigeTim heeft in zijn jeugdjaren gewoond in de Oratorenstraat - in de Hanswijkenhoek.  Dus: op amper een boogscheut van waar hij nu zijn pas geopende restaurantje uitbaat.

Tim is maatschappelijk werker en al vele jaren werkzaam in de drughulpverlening in Vilvoorde - een job die hij nu nog deeltijds uitvoert. 

Jaren geleden kreeg hij de kans om deel te nemen aan een inleefreis naar Ethiopië, georganiseerd door de vzw Siddartha uit Tremelo.  Deze wil een plek van hoop en bemoediging, van engagement en uitdaging zijn.  Via kleinschalige projecten wil Siddartha een antwoord geven op de noden van deze tijd. Heel veelzijdige projecten trouwens. Zo ging men bijvoorbeeld in 1999 samen met vijf enthousiaste jonge Ethiopiërs aan de slag in hoofdstad Addis Abeba.  Sinds mei 2001 is Siddartha Development Ethiopia een lokaal erkende NGO...

Een inleefreis... zo begon het.   Een maand lang heeft Tim rondgetrokken in dit fascinerende land.  Nog later zou hij er weerkeren in een periode waarin hij naar eigen zeggen 'nood had aan lucht'.  Drie maanden doorkruiste hij het land.  Alleen.  Met de rugzak.  Een boeiende ervaring.

 

(foto's: Jan Smets)

 

Het is een prachtig land met een mooie natuur en een rijke geschiedenis.  Er zijn natuurlijk regio's waar je door de politieke instabiliteit beter wegblijft, maar zo zijn er wel meer plekken in de wereld.  Ik heb er ook een bekende berg beklommen.  Maar ik ben er ziek geworden en zo kwam ik terecht in een b&b in Adis Abeba.  Mijn plan was om  niet alleen als toerist rond te trekken in het land maar om me eveneens een tijdje te engageren in een plaatselijk Moeder Theresa- ziekenhuis.  Toen kreeg ik te maken met een paar onwaarschijnlijke situaties.  Door een stroompanne werkte geen enkele betaalautomaat.  Ik zat zonder geld en moest verder reizen.  Benarde kwestie.  Ik moest mijn afspraak kunnen nakomen... maar ja -  zonder centen...  Toen sprak ik Alem aan die in de b&b werkte als receptioniste.  Zij heeft me zonder verpinken verder geholpen.  Zonder vragen te stellen.  Het ging voor haar over een groot bedrag.  Zowat een maandloon.  Maar haar vertrouwen in mij was blijkbaar groot.  Ik kwam uiteraard terug en betaalde alles netjes terug...

 

De vonk sloeg over.  Tim en Alem werden verliefd op mekaar.

Alem kwam uit de stad Gondar in de Amhara regio.  Ze kreeg de kans om te studeren.  Taalgevoel heeft ze wel, en dat bewijst ze met  haar voortreffelijk Nederlands.  Tim en Alem vonden mekaar.  Twee mensen uit twee totaal verschillende landen en continenten.  Twee andere werelden... 

Tim keerde regelmatig terug naar het land waar hij de liefde tegen kwam.  En toen werd de knoop doorgehakt.  Ze zouden huwen en Alem zou met Tim mee naar België verhuizen.  Wat ze kende van ons landje?  Ze lacht....  "Jean-Claude Van Damme én Brussel en dat het hier koud is..."

Aan die koude is ze nog altijd niet gewend.  Maar...ze is hier gelukkig.  Twee kinderen heeft ze nu met Tim: twee toffe kinderen trouwens.  Thomas is tien jaar en Lisa telt acht levensjaren.  Beiden lopen school in de Basisschool Sint-Jozef-Coloma, ook al woont het gezin nu nog in de wijk Nekkerspoel.  Graag zou men evenwel verhuizen naar de Colomawijk.  Afwachten of dat wat wordt...

Alem:

 

Ik heb altijd graag gekookt en lang droomde ik van een eigen zaak.  In Mechelen werk in de zorg.  Bij Familiehulp.  Door de moeilijke periode in de zorgsector veroorzaakt door  de covidcrisis zochten we een uitlaatklep en hebben we een take-away op poten gezet, met Ethiopische gerechten.  En deze vielen in de smaak.  We kregen er steeds meer zin in.  Toen we deze zomer op een door 'Ten Zuiden' ingericht Afrikaans marktje langsliepen polsten we bij Bart en Marie of we niet eens iets samen konden organiseren... Maar toen vertelde Bart ons dat het restaurant zou sluiten.  Te laat dus.  Toen begon het idee te rijpen.  Konden we onze droom hier waarmaken?  We berekenden het risico en namen de zaak over.  En zo werd Abyssinia geboren.  

 

(foto's website)

 

Abyssinia wil hoogstaande Ethiopische gerechten op tafel brengen mét dagverse producten. 

 

Als ik Ethiopisch kook is mijn heimwee naar mijn land en mijn familie minder groot.  Het is nu al twee jaar geleden dat ik hen zag.  Vooral op emotionele momenten is het gemis groot.  Emoties wil je immers kunnen delen met mekaar.

 

De Ethiopische keuken is een heel lekkere en specifieke keuken.  In onze regio zijn Alem en Tim de enigen met een Ethiopisch restaurant (er zijn er wel te vinden in Brussel, Leuven of Antwerpen). 

 

We serveren verrassende, écht Ethiopische gerechten.  Veel stoofpotjes.  Heel apart en lekker zijn onze opgevulde pannenkoeken die je alleen kan eten in Ethiopië of hier en daar in Somalië.  In ons restaurant kan je ook met de handen eten.  Maar wie die uiteraard niet ziet zitten gebruikt natuurlijk mes en vork.  Het moet een totaalbeleving zijn. 

 

(foto's: website)

 

Als chauvinistische Mechelaar serveert Tim graag de bieren en whiskey van brouwerij Het Anker. 

Heel bijzonder en een heerlijk aroma bezittend is de Ethiopische koffie die met enig ceremonieel wordt opgediend.  De koffiebonen worden zelf gemalen en geroosterd.  De koffie kan je ter plaatse ook aankopen.

 

(foto: Jan Smets.  Thomas en Lisa tonen hoe het moet...)

 

Tim:

 

Het plezier van koken delen we beiden.  Het geeft ons ook echt veel voldoening.  Vooral nu je kan zien hoe mensen er van genieten.  Dat is natuurlijk anders dan met een take away.. 

 

Omdat beiden ook nog in de zorg werken is het restaurant enkel open op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 18 uur en 23 uur.  Reserveren is wel nodig, en liefst twee dagen op voorhand.  Sommige gerechten vragen immers lange voorbereiding.

De gerechten zien er allemaal even smakelijk uit.  De prachtige foto's van deze lekkernijen werden geschoten door Liesbeth, een professionele fotografe die trouwens moeder is van een Ethiopisch pleegkind.  Het water komt me spontaan in de mond.

Bekijk de website maar:

 

www.abyssiniarestaurant.be

abyssiniarestaurant123@gmail.com

0492 66 90 10

Tervuursesteenweg 123

 

(foto's: Jan Smets)

 

Ik vraag Alem welke keuken ze prefereert.  De Belgische of die van haar geboorteland?  Voor haar is de Ethiopische wel de lekkerste, maar ze houdt ook van de keuken van ons land.  Ze vindt de bereidingswijze van vele gerechten bij ons eenvoudiger en minder bewerkelijk dan die uit haar land.  Alem lust zowat alles.  Enkel scampi's of garnalen vinden bij haar geen genade...

In Abessynia proef je de warmte en gastvrijheid van het Afrikaanse continent.  Ook al is het buiten koud en grijs: hier brengen de kleuren en geuren je in zuiderse vervoering.  Ik vang een glimp op van de mooie tuin.  Ook deze is gezellig ingericht en je kan je met enige verbeelding wel in een Afrikaans land wanen.  In de lente of zomer moet het hier heerlijk vertoeven zijn.  Deze tuin is echt wel een geweldige troef.  Ook voor de kinderen.  Het restaurant wil immers erg kindvriendelijk zijn.  Daar staat men op.

 

(foto: Jan Smets)

 

Ik heb vandaag een gepassioneerd en tof koppel ontmoet met méér dan leuke kinderen.  Ze hebben hun droom waargemaakt!  In Abyssinia (dat trouwens de oude naam is van Ethiopië) ontmoeten twee werelden mekaar.  Hier wil ik graag terugkomen om te genieten van de tongstrelende gerechten...  In dit gezellige kader moet het zalig zijn om samen met vrienden rond de dis te zitten en te proeven en te keuvelen...

Ik wens Alem en Tim dan ook veel succes met hun restaurant.  Maar écht: ik geloof in het concept!  Komt goed...

 

  (foto's website)