Viering 20 jaar De Lage Drempel staat in het teken van kinderarmoede

met categorie:  

Met een jaartje vertraging wegens corona, werd gisteren het 20-jarig bestaan van armoedevereniging De Lage Drempel gevierd.  In het Diocesaan Pastoraal Centrum kwamen een aantal gevestigde namen uit het werkveld, professionelen, vrijwilligers en beleidsmensen samen om van gedachten te wisselen rond armoede, onder de slogan “geen armoede in mijn boekentas, graag.”

Na het welkomstwoordje van voorzitter Hedwig De Saeger gaf coördinator Daevy Amerlinck een overzicht van 20 jaar De Lage Drempel.   Alhoewel de vereniging ondertussen 3 voltijdse medewerkers in dienst heeft, blijft de vrijwilligerswerking de basis en het succes van de organisatie.  

Kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens, en zelf ook de oprichter van het kinderarmoedefonds, gaf in zijn betoog het duidelijke verband aan tussen een verminderde hersenontwikkeling bij kinderen die in armoede geboren werden, de voortdurende stress die met armoede gepaard gaat, en de effecten hiervan op de verdere levensloop. 

In het panelgesprek wisselden professionals van gedachten over de oorzaken en gevolgen van armoede, en de mogelijke oplossingen.   Eén van de deelnemers was Caro Bridts. Zij groeide zelf op in armoede en is nu educatief medewerker bij Welzijnszorg.   “Als kind was ik woedend op mensen en kinderen die mij uitsloten, en op de samenleving als geheel.  Maar nu ik meer dan 20 jaar vormingen geef, heb ik het gevoel dat er nog niets veranderd is.   Dat maakt mij nu woedend op het beleid."

 

   Caro Bridts : " Luister nu eens eindelijk naar de mensen die in de armoedesituatie zitten, en doe er iets mee!”

 

Davey Amerlinck : "Verenigingen zoals De Lage Drempel kunnen mensen met elkaar verbinden, hun talenten ontdekken door activiteiten en vormingen voor hen te organiseren. Wij hebben een signaalfunctie : we kunnen problemen detecteren en deze melden aan het beleid.   Maar steeds meer professionele hulpverleners sturen mensen door naar vrijwilligerswerkingen voor basisbehoeften zoals huisvesting en voedselhulp. De druk op de vrijwilligers neemt toe. "

In Mechelen is de bestrijding van kinderarmoede een topprioriteit van schepen Gabriella de Francesco. Er lopen er al een aantal concrete projecten zoals het gezinsondersteuningsteam van het sociaal huis.  Het is jammer dat de schepen zelf niet aanwezig kon zijn om haar beleid toe te lichten.   

Op het netwerkmoment achteraf kon er nagepraat worden bij een glaasje en een hapje.  Ik heb alvast nuttige contacten kunnen leggen om in mijn eigen vrijwilligersengagement mee aan de slag te gaan.