Verstild verdriet

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Zowat twee jaar geleden wist mijn buurvrouw Els Van Camp me te verrassen met een pareltje van een kalligrafisch-poëtisch boekje.  Ze gaf het de titel 'Tussen hoop en herinnering' mee...  En al bleef ze er héél bescheiden bij: het moet gezegd dat het een creatief hoogstandje werd - met gedachtenflarden - echt kunstzinnige fijnproeverij.  Een boekje om te koesteren, schreef ik toen heel oprecht.  Als dochter van de indertijd erg bekende jeugdschrijver Gaston Van Camp toonde ze dat de appel niet ver van de boom viel.  De bundel werd slechts in kleine oplage uitgegeven.  Amper 100 exemplaren werden hiervan gedrukt.  En dit op mooi papier met de hand genaaid.  Helemaal eigen werk. 

En vandaag is er dan het tweede boekje!  Nu kreeg het de titel 'Verstild verdriet'.  Weerom bewijst Els hiermee haar kunnen.  Ik ben er van overtuigd dat niet alleen sta met deze mening.  Ongetwijfeld kijken ook anderen reikhalzend uit naar dit nieuwe bundeltje. 

Wat het vooral erg bijzonder maakt is het feit dat creatieve Els 'Verstild verdriet' wil verkopen ten voordele van vzw Aukas.  Net zoals vorige keer.  Deze vzw werd opgericht door Guy en Marjan, goeie vrienden van haar.  Akas zet zich in om Cambodjaanse schoolkinderen een studiebeurs te bezorgen en zo hun kansen op een betere toekomst te verzekeren.

 

Wat een mooi initiatief!

 

Ik maakte dit bundeltje volgens hetzelfde concept.  Net als toen combineerde ik kalligrafie met eigen - min of meer - poëtische teksten.  Het is volledig self-made.  Het zijn mijn eigen teksten,  ontwerpen, kalligrafie... Er staan 18 illustraties-teksten in.  Ook nu bedraagt de oplage slechts 100 exemplaren.

 

Het maakt deze bundel tot een exclusief hebbeding natuurlijk.  Een boekje om op de salontafel of het nachtkastje te leggen en het met mondjesmaat te degusteren...  Of als geschenk is het natuurlijk ook een pracht van een idee...

 

 

De prijs blijft ongewijzigd: 13 euro.  Plus 2 euro als je het met de post geleverd wil krijgen. 

 

Een bundel kan je bestellen door Els een mailtje te sturen met je adres en 13 euro over te schrijven op rekening Els Van Camp BE48 9796 5906 8727 met de vermelding 'Stil Verdriet'.  De bundel wordt daarna zo snel mogelijk in jouw brievenbus gedropt.

els.van.camp@telenet.be

 

Schenk jezelf een kadootje, mij een pleziertje en de kinderen van Cambodja een toekomst!  Zeg nu zelf: dat is toch héél véél goeds voor slechts 13 euro?

 

Ik dien niet meer te worden overtuigd...

 

 

Guy en Marjan zijn jeugdvrienden van mij en waren hun leven lang al globetrotters.  Het concept van hun vzw zit vernuftig in mekaar.  Ze werken samen met 'n schooltje niet ver van de grens met Thailand.  Deze school selecteert leerlingen die in aanmerking komen voor een studiebeurs.  Criteria zijn: armoede in het gezin, intellectuele capaciteiten, inzet en schoolresultaten.  Kwestie van elke gedoneerde euro maximaal rendement te geven.  Een afgestudeerd kind kan bijvoorbeeld aan de slag als verpleegkundige of onderwijzer en is alzo een investering voor de lokale gemeenschap.  De selectie gebeurt bij studenten van het tweede secundair en de studiebeurs loopt gedurende de 4 volgende studiejaren en indien gewenst ook voor de hogere opleiding.  Het is immers niet de bedoeling zoveel mogelijk kinderen een kans te geven.  Dan verliest uiteindelijk iedereen. Je kan niet alle kinderen helpen.  Het is wél de bedoeling dat een geselecteerd kind ook de garantie heeft dat er geld is voor zijn of haar volledige studieloopbaan.  Daarom geeft Aukas ook alleen maar groen licht voor een nieuwe lichting als er effectief geld voorhanden is.  Eén of twee keer per jaar gaan mijn vrienden ter plaatse poolshoogte nemen.  Ze kennen al hun studenten persoonlijk.  Enkele jaren geleden ben ik met hen meegereis en met veel enthousiasme kan ik blijven vertellen over de inzet van Marjan en Guy...

 

www.aukas.org

 

Kalligrafie is al zo'n 17 jaar dé grote passie van Els.  Ze geniet er ten volle van.  En in de donkere wintermaanden is het een aardig en rustgevend werk.  Ook al is het erg arbeidsintensief.  Maar het brengt haar in een flow als het werk in de tuin (haar andere passie) stil ligt.

Net als bij de vorige bundel voelen de tekstflarden persoonlijk aan.  Weemoedig en levensecht.  Els legt in de teksten haar emoties bloot.  In alle oprechtheid.

Verstild verdriet  - over geluk en liefdesverdriet, over knagen en vragen, wachten en smachten, over hunker en hoop... 

Woorden tot kunst verheven. 

...