Tof initiatief wil Mechelen autismevriendelijker maken!

met categorie:  

 

(foto: Jan Smets)

De Frederik de Merodestraat is altijd zowat de belangrijkste route geweest die ons bracht naar de nu toch prachtig gerestaureerde Sint-Janskerk of het onvolprezen Hof van Busleyden, het voormalige Groot-Seminarie enzovoort...  Maar eerlijk is eerlijk: hoewel deze straat wel wat te bieden had en heeft, miste ze tot voor kort wel wat animo.  Daar is gelukkig wel wat verandering in gekomen. Zopas opende een gloednieuwe stadsbioscoop haar deuren.  Een pareltje!  In het Hof van Busleyden komt een broodnodige 'cafetaria'; het Hof van Cadix wordt verbouwd tot een multifunctioneel complex met appartementen, een woonst voor mensen met een mentale beperking én een horecazaak...  En natuuuuuurlijk mogen we de gezellige, écht Mechelse kroeg van onze goeie vriend Kevin Polfliet niet vergeten die met het Maanlicht hoog scoort bij rechtgeaarde Maneblussers!  Met een uniek, sociaalbewogen initiatief zet hij dit leuke café nog méér op de kaart.  Ik draag het alvast een warm hart toe!

 

Autizondagen: onder deze titel mogen we dit iniatief aankondigen.  Maar wat is nu de bedoeling hiervan?

De autizondagen willen mikken op een autismevriendelijker Mechelen.  Dat wil het doel zijn van een reeks activiteiten die auticoachingpraktijk Mind-Z en het Maanlicht dit najaar op het getouw zet voor mensen met autisme én hun naasten.

De spits wordt op zondag 24 oktober afgebeten met een heuse biertasting.

 

 

Kevin Polfliet:

Er is nog ruim plaats!  maar... snel inschrijven is écht wel de boodschap!

Daar kan ik inkomen...

Autisme is een veelzijdige maar totnogtoe weinig gekende ontwikkelingsstoornis die moeilijk in één vakje samen te vatten valt.  Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier.  Alles wat zij zien, horen en ervaren wordt in hun hersenen anders verwerkt.  Zij hebben daardoor vaak moeite met sociale contacten en veel behoefte aan structuur en voorspelbaarheid.  Ze zijn bovendien vaak onder-of overgevoelig voor bepaalde prikkels, wat alledaagse activiteiten zoals het nemen van een bus of trein, winkelen of uitgaan tot een uitdaging kan maken.

Gelukkig groeit het bewustzijn rond autisme en wordt steeds meer ingezet op het autismevriendelijker maken van onze samenleving.

In die optiek lanceerden de Vlaamse Vereniging Autisme en de organisatie 'sterkmakers in autisme' onlangs nog een bevraging om meer zicht te krijgen op de algemene autismevriendelijkheid in onze steden en gemeenten.

Om de stad Mechelen alvast een duwtje in de rug te geven, slaan auticoach Stiene Van den Eynde van Mind-Z en Kevin de handen in elkaar voor drie 'Autizondagen'.

Dit zijn zondagse activiteiten op maat van volwassene met autisme én hun naasten.

 

Op 24 oktober wordt in het Maanlicht de spits afgebeten met een bierproeverij, gevolgd door een stadswandeling op 14 november en een praatcafé voor partners van personen met autisme op 12 december.  Het idee ontstond hier aan de toog.  Met één van mijn klanten en diens echtgenote ontstond een bijzondere vriendschap, die me voor het eerst in aanraking bracht met deze aandoening.  Het was Steven - die na jarenlang worstelen in 2020 finaal de diagnose autisme kreeg - die me aansprak op het feit dat activiteiten rond autisme al te vaak uitsluitend zijn gericht op jongeren.  Door me in de materie te verdiepen viel me bovendien op hoe beperkt de kennis en het bewustzijn errond zijn in onze stad en in onze samenleving in het algemeen.  Daarom contacteerden we Stiene Van den Eynde, auticoach bij Mind-Z, met de vraag of ze wou meewerken aan een reeks activiteiten.

 

Stiene was meteen enthousiast.

 

Stiene:

 

Ik startte in april 2021, na een jarenlange carrière bij Het Raster, thuisbegeleidingsdienst voor autisme, mijn eigen praktijk Mind-Z op in Mechelen.  Naast de individuele coaching vind ik het ook belangrijk om vrijetijdsactiviteiten te organiseren.  Het was Kevin die me een berichtje stuurde om te vragen of ik interesse had om mee de Autizondagen te organiseren.  Natuurlijk was ik meteen bereid.  Zoiets sluit helemaal aan bij de missie van Mind-Z om aan een autismevriendelijkere wereld te bouwen, te beginnen in mijn hometown Mechelen. Ik ben hier immers geboren en getogen.  Ik heb er zoveel zin in!

 

Al de geplande activiteiten worden begeleid door mensen met de nodige ervaring met autisme.  Zo was bierkenner Charlotte Forrier ook actief  in de zorgsector. 

Voor de wandeling wordt samengewerkt met gids Erwin Horckmans van Mysterieus Mechelen, die eerder samenwerkte met Borgerstein.

Het praatcafé wordt op gang getrokken door Stiene  Van den Eynde zelf.

Medebedenker Steven werkt achter de schermen mee aan de praktische organisatie.

Als deze activiteiten aanslaan, wil Kevin hier graag een vervolg aan breien.

 

Bij het organiseren van deze activiteiten dien je met heel wat factoren rekening te houden.  Bovendien is het publiek dat we beogen niet altijd eenvoudig te bereiken.  We willen daarom het succes en de reacties achteraf nog een beetje afwachten.  Maar als alles goed gaat willen we van het Maanlicht graag het eerste autismevriendelijke café in Mechelen maken, met regelmatig aangepaste activiteiten.  En uiteraard hopen we dat het beleid en andere ondernemers in onze stad ook mee op deze kar springen.  Mechelen is sowieso een warme stad.  Een warm hart voor autisme mag daarbij niet ontbreken!

 

Alle praktische info en het inschrijvingsformulier zijn te vinden op:

mind-z.net/kalender

Stiene Van den Eynde:  0491 15 30 58

stiene@mind-z.net

Kevin Polfliet:  0484 916 984

info@hetmaanlicht.be

 

Ik draag het initiatief alvast een warm hart toe.  Al jarenlang werkende in vzw Borgerstein kwam ik al meermaals in contact met personen met autisme.  Prachtig idee.  Ik hoop dat dit slaagt.  Met al mijn sympathie voor de voortrekkersrol die Het Maanlicht wil spelen.  Een stap in de goeie richting.  Het kadert hélemaal in de warme, diverse stad die Mechelen wil zijn!

 

Help je dit ook verder verspreiden?