Kunst beleven in Battel

Tijdens het weekend van 18 en 19 september organiseerde Kuroba (Kunst rond Battel) de tweejaarlijkse Kunstroute Bibeo : Beelden in Battel en omgeving.    Op 12 locaties in Battel, Heffen en Leest stelden 19 kunstenaars hun huis, tuin of atelier open voor bezoekers.  Bij een glaasje en onder een stralende zon kon je genieten van oa. beeldhouwwerken, keramiek, glaskunst,…   Ik sprong op mijn fiets en deed een klein stukje van de route.

 

Eén van de kunstenaars die mee haar schouders onder dit project zet, is Bieke De Preter. Samen met Jef De Laet, Sonja Vertommen, Wiesje Pieters en Oswald Beterams, contacteert ze geïnteresseerde kunstenaars, stippelt de route uit, stelt de brochure samen en zorgt voor de promotie.    Dit jaar waren er maar liefst 9 kunstenaars die voor het eerst deelnemen. 

 

Bieke maakt zelf keramiek en aquarellen, en deelt haar atelier met de keramist André Beullens.    In dat atelier en de prachtige tuin stelden ze samen hun werken tentoon.   

Steile fijne hals
Kruipt uit platte ronde vorm
Brengt pot tot leven
(Bieke De Preter)

Voor de kunstroute had schilder Luce Verbruggen een deeltje van zijn atelier verplaatst naar zijn garage.

“Ik heb mijn liefde voor kunst van mijn ouders meegekregen.  Zij namen mij al vroeg mee naar musea.  Op mijn achttiende ben ik zelf beginnen schilderen, maar toen ik begon te werken en een gezin kreeg, bleef er maar weinig tijd over.   Sinds mijn pensioen heb de penselen weer opgenomen.”

 

Het koppel Hans Bloemmen en Greet Verbruggen deelt een passie voor keramiek. Hans volgde nooit een opleiding, maar raakte geïnspireerd door het werk van Greet en met haar aanwijzingen begon hij te experimenteren.  Met veel enthousiasme vertelt hij over de verschillende soorten klei en glazuur, en de geheimen van de keramiekoven.  

 

 

 

Naast keramiek maakt Greet prachtige illustraties.  Meer van haar werk kan je vinden op @mooshkafee.

 

Anne-Marie Van Wesemael stelde in haar voortuin langs de Auwegemvaart glaskunst ten toon.   Het is voor haar de eerste keer dat ze aan de kunstroute deelneemt, maar het is een goede gelegenheid om contacten te leggen met andere kunstenaars uit de buurt, en om de inwoners van Battel te leren kennen.   Anne-Marie volgde verschillende jaren les aan de academie in Mechelen, had een tijdje haar eigen atelier, maar is nu op zoek naar een nieuwe locatie waar ze kan werken.

 

 

 

Bieke de Preter was na afloop erg tevreden.   “Het weekend was voor de deelnemers een succes en ook bezoekers vonden het heel fijn. We kregen heel wat positieve reacties. De 6e editie in mei 2023 gaat zeker door.”

 

“Graag feliciteer ik jullie met de prima organisatie van de Kunstroute 2021! Een heel mooi parcours, met veel volk, veel gezelligheid en blije mensen, een goeie communicatie, mooie werken, waaronder ook nieuw talent. Knap werk.  Proficiat allemaal.”

Ik geef nog graag even een overzicht van alle deelnemers : 

Jef Van de Bosch - beelden en schilderijen

Bieke De Preter - aquarel en keramiek

André Beullens - keramiek

Albrecht Nees - beeldhouwen en schilderijen

Anne-Marie Van Wesemael - glaskunst

Luce Verbruggen - schilderijen

Greet Verbruggen - wenskaartjes en keramiek

Hans Bloemmen - keramiek

Chris Dewals - schilderijen

Josien Baetens - jewelry design

Tom Van Houcke - schilderijen

Oswald Van Landeghem - keramiek

Leen Van Landeghem - textiel en beeldhouwkunst

Bram Willemot - digital art

Mia Lauwers - glaskunst

Koos Van der Zalm - beeldhouwen

Ronald Van Peppel - schilderen

Els Bertiau - keramiek en schilderkunst

Sarah Wagemans - fotograaf en dichtkunst