muzikale fijnproeverij in begijnhofkerk op 22 augustus

  (foto's: J.Smets)

De kerk is een pareltje geworden!  Ze was dat altijd al - al eeuwenlang - maar de restauratiewerken hebben ze méér dan opgefrist.  De begijnhofkerk is oogverblindend mooi geworden nu het 'stof' er van afgeblazen is.  De geslaagde buitenrestauratie kan al een tijdje op bewonderende blikken rekenen nu ze verlost werd van haar roestige keurslijf.  Het korset is afgegooid en het barokke monument oogt fraaier dan ooit.  De kerk die in het hart ligt van één van de mooiste Mechelse wijken is wéér helemaal up to date nu ook het interieur helemaal opgeknapt is.  Er dient nog wat opkuiswerk te worden verricht en alles moet nog netjes op z'n plaats worden gezet voordat het lintje officieel kan worden doorgeknipt.  Wij Mechelaars kunnen haast niet meer wachten op dat moment.  Geduld!  Met de Open Monumentendag van zondag 12 september zullen we dit alles kunnen aanschouwen in volle glorie.

Maar... En dat is nu écht leuk nieuws: wie hier niet op wachten kan, en bovendien wil vergast worden op muzikale fijnproeverij, kan al eerder de kerk bezoeken!  Jawel.  Want een tof initiatief van de buurtwerking van het Groot-Begijnhof heeft een wel erg bijzonder tof evenement op poten gezet.  Op zondag 22 augustus kan iedereen die er zin in heeft genieten van enkele hoogstaande concertjes.  Het is buurtbewoonster Kristien Ceuppens die zelf een professioneel hoboïste is die het idee op tafel legde...  En dan ging de bal aan het rollen...

 

Ik heb een leuk gesprek met Kristien in de begijnhofkerk.  Met haar had ik afgesproken samen met Inez Vanoverschelde en Herman Vandeneede die al heel lang actief zijn in de buurtwerking van het Groot-Begijnhof.  Wie zo'n beetje vertrouwd is met deze werking weet dat deze gedragen wordt door wel heel gedreven, enthousiaste vrijwilligers die al wel vaker met frisse ideetjes kwamen aandraven én ook tot in de puntjes uitwerkten.

Kristien:

 

De pandemie kan ook positieve gevolgen hebben.  Ik had al een tijdje een nog uit te voeren concert op de plank liggen.  Alles was in gereedheid gebracht.  De muziekstukken werden gekozen en een programma was opgesteld.  Medemuzikanten waren vastgesteld en in Brussel zouden we het concert brengen.  Maar ja...toen kwam corona op de proppen en uitsel werd afstel.  De Brusselse locatie was niet langer meer beschikbaar.  Ondertussen rijpte bij mij het idee om het misschien in onze begijnhofkerk te laten doorgaan.  Het leek me een uniek locatie...

 

Dat vertelt me Kristien die afkomstig is van Elewijt maar ondermtussen al zowat 17 jaar in Mechelen woont.  Wellicht woont zij nog het dichtst bij de begijnhofkerk - nét over de hoofdingang op de hoek van Nonnen-en Krankenstraat.  (Ook Herman heeft ooit een tijd vlak over de kerk gewoond).

Maar ja...zou dit wel lukken?  Kon de begijnhofkerk worden opengesteld worden voor de officiële opening?   De buurtwerking werd aangezocht voor de organisatie en de vraag werd aan de stad gesteld .  En deze was zo vriendelijk om zijn toelating te geven!  Ook de Kerkfabriek van Sint-Catherina gaf haar fiat.

 

 

De vrijwilligers van de buurtwerking hebben er zin in vertelt Inez.  Eindelijk kon er terug wat worden georganiseerd!  Wat een verademing.  Eindelijk terug de handen uit de mouwen kunnen steken!  Eindelijk nog wat anders dan zoomsessies op de pc!

Op zondag 22 augustus is het zover: het wordt een dag vol muziek in het hart van het begijnhof: in de prachtig gerestaureerde begijnhofkerk.

We zullen vergast worden op drie concertjes.

 

Om 11 uur treedt het Ensemble Styx op met 'Zomerbries'.  Muziek uit het hoge noorden.  Het klinkt veelbelovend...

Om 14 uur brengt 'Back to the roots' aanstekelijke vintage melodieën.  Voor beide concerten treedt Styx aan in kwintetformatie: fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot.

En als laatste treden om 14 uur de blazers van het Mechels kamerorkest aan met 'Windkracht 10': virtuose romantiek voor harmonie.  Dirrigent van dienst is Piet Van Bockstal.

 

 

Natuurlijk worden deze concertjes conform de nodige coronamaatregelen georganiseerd.  Reservatie is dus nodig en ook dient er de opgelegde afstand te worden gerespecteerd.

inkom: vrije bijdrage.

 

Inez:

 

Maar er is niet alleen dit concert.  Tussendoor kan je voor een hapje en een droogje terecht in de binnentuin van de vlakbij gelegen binnentuin van het Moreelshuis en ook op straat zullen tafels en stoelen worden geplaatst.  Hiervoor dient niet te worden gereserveerd.

 

Voor meer info, reservatie en volledig programma:

http://www.groot-begijnhof-mechelen.be

 

 

 

Inez:

 

Eindelijk kan er terug wat meer.  Voor onze rommelmarkt in september is het jammer genoeg nog te vroeg.  Maar de Levende Kerststal keert weer.  En ik kan al meer verklappen: dit muzikale evenement is een opstapje naar een jaarlijks weerkerende culturele dag die we willen organiseren in de toekomst.  Met telkens het thema 'vrouw'.  Het begijnhof was immers eeuwenlang een exclusief vrouwelijke buurt.  Zelfs de kerk is 'vrouwelijker' van inrichting en koloriet.  We hebben hierrond al gebrainstormd en al heel wat is in kannen en kruiken.  Je hoort er later wel meer over.  Theater, muziek...het kan allemaal...

 

Ons Groot-Begijnhof begint weer te bruisen van leven...  En daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.  Proficiat voor de initiatiefnemers en de creatieve daadkracht van de vrijwilligers van de sympathieke buurtwerking.  Alle Maneblussers kunnen er maar wel bij varen!