Roeivlucht

met categorie:  

                                                       (foto's: Jan Smets)

Ik hoef niet langer meer overtuigd te worden door de poëtische virtuoze acrobatie van de van geboorte Mechelse dichter Mark Van Tongele die al heel wat jaren in Bonheiden woont.  Al lang volg ik zijn dwarrelde, zwevende, wervelende schrijfsels.  Zijn breed klankregister word niet alleen door mij geroemd, maar tal van critici schatten de watervallende poëzie vol verbeeldingskracht van Van Tongelen heel erg hoog in.

Mark werd geboren in 1956.  Hij wijdde zich na zijn geneeskundestudies en na een noodlottig ongeluk aan de poëzie.  Hij was één van de eersten die aandacht had voor de digitale poëzie. In de loop van de jaren groeide hij uit tot een waar taalvirtuoos.  Tal van dichtbundels rolden ondertussen al van de drukpers, en sinds een dag of twee ligt een nieuw werk weer likkebaardend op ons te wachten bij jouw favoriete boekhandel.  Rep je er  naar toe en haal 'Roeivlucht' in huis.  Bedrogen zal je geenszins worden.  Deze bundel is een feest voor het oog en oor en is even diepgrondelijk als beweeglijk. 

 

Mark Van Tongele hoeft zich echt niet meer te bewijzen.  Hij is een talent om te koesteren.  Dat bewijzen ook tal van steengoede recencies.  Een kookboek gaat sneller over de toonbank - dat is waar - maar waarom zou je niet vaker een poëziebundel kopen?  Zo jammer dat poëzie zo stiefmoederlijk wordt behandeld.

Mark is zijn hele leven al gepassioneerd door het woord.  Hij schreef voor kranten en voor telveise maakte hij scenario's voor kunstdocumentaires. Té veel om op te noemen.

Proza en poëzie... : taal was altijd zijn ding.

Met overgave - en dikwijls zwoegend en vol overgave schaaft hij aan zijn gedichten - literaire fijnproeverij van de bovenste plank.  Johan Reijmerick noemde hem ooit een 'lenig dichter met een indrukwekkende woord-en klankacrobatie'

 

Nu is er dus 'Roeivlucht' - uitgegeven bij Atlas Contact.

Door de bundel klapwiekt de zwarte stern die zich met een prooi in de snavel uitslooft voor het vrouwtje - dansend in zijn vlucht boven het water en verleidelijk lonkend naar het leven.

Van Tongele doet het ook - al even klapwiekend door de taal - lonkend naar leven en dood, een vreugdedans dansend maar ook een danse macabre.  Hij verleidt en stoot af, zingt én brult, fluistert en schreeuwt.  Taalplezier spat er af.

In Trouw schrijft men dat de klankmagiër die Van Tongele is, zo bedreven is dat je onmogelijk voor zijn poëzie ongevoelig kan blijven.

 

Deze paperback van 56 bladzijden is verkrijgbaar voor de som van 19,99 euro

ISBN 9789025471330