Heilig Hartkerk krijgt een culturele herbestemming

met categorie:  

De Heilig Hartkerk in de Adegemstraat in het centrum van Mechelen wordt herbestemd en ingericht tot hub voor amateurtheater en culturele activiteiten. Dat zijn de stad en de kerkfabriek van de Lieve-Vrouweparochie overeengekomen. Drie verenigingen nemen er hun intrek: De Peoene, Het Paradijs en Voor Taal en Kunst.

De neoromaanse Heilig Hartkerk van Jezus werd gebouwd in 1901 naar een ontwerp van de Mechelse bouwmeester Henri Meyns als parochiekerk voor de op 17 april 1898 opgerichte 'succursale parochie van het Heilig Hert'. Een jaar later, op 30 mei 1902, werd de kerk door kardinaal Gossens ingewijd. 

Het interieur van deze donkere kerk is bijzonder omwille de helrode baksteen in de muren die ingevuld zijn met grijze natuursteen voor de decoratieve elementen. De labyrintachtige tegelvloer en de sobere glas-in-loodramen dragen bij tot het intiem karakter van de binnenruimte.

In 2014 werd de kerk gesloten voor de katholieke vieringen maar had de Russisch-orthodoxe parochie van de Heilige Theofanie tot eind vorig jaar er nog haar onderkomen. 

   

Nieuwe toekomst

De stad Mechelen neemt de Heilig Hartkerk voor 50 jaar in erfpacht en kiest voor een culturele invulling met een sterke locale verankering. Enkele tonteelverenigingen als De Peoene, Het Paradijs en Voor Taal en Kunst zullen in de kerk hun onderkomen vinden. Maar daarnaast zal er ook plaats zijn voor tentoonstellingen, ateliers, filmvoorstellingen en buurtwerking. Zo blijft de kerk een ontmoetingsplek die ze voor de wijk Heihoek altijd geweest is.

"De onderhandelingen met de kerkfabriek over de leegstaande Heilig Hartkerk zijn bijzonder constructief verlopen”, vertelt Björn Siffer, schepen van cultuur en sociale cohesie. “De kerk krijgt een culturele invulling, want er zijn veel lokale cultuurspelers op zoek naar een goede locatie".

Eerst zullen er op korte termijn wel enkele renovatiewerken nodig zijn om het gebouw bruikbaar te maken. Zo zal er sanitair worden voorzien en komt er een bar met drankgelegenheid. De stad Mechelen trekt hiervoor 365.000 eur uit. Koen Anciaux, de schepen van monumenten en gebouwen benadrukte dat "De Heilig Hartkerk bouwkundig erfgoed is. Het is de bedoeling van deze herbestemming dat het gebouw optimaal gebruikt wordt en met zijn open karakter een nieuwe dynamiek brengt in deze buurt.”

   

Momenteel wordt ook onderzocht wat er met het kerkmeubilair dient te gebeuren. Zo ontwierp Henri Meyns ook de communiebanken en de vier biechtstoelen. Het sierelement van de deuren komt trouwens ook terug in de biechtstoelen. De kruisweg was een geschenk van de Mechelse brouwer Louis van Breedam en werden geschilderd door de Bruggeling Karel Beynaert.

In 2020 was de kerk opengesteld op de Open Monumentendag. In de toen uitgegeven brochure kan je meer informatie over deze kerk terugvinden.

 

 

 

 

Mijn geliefd jaarlijks bedevaartsoord in het College!
De zwaarste klim was de Keerbergstraat. De Augustijnenstraat op de jaarlijkse bedevaart naar Hanswijk was dan weer een helling van het lange type! In vergelijking met bestemming Scherpenheuvel vielen beiden best mee!