Televisietovenaar Mil Lenssens... Over het ontstaan van Tik Tak

In het Speelgoedmuseum kan je nog tot eind augustus gaan kijken naar een tentoonstelling over het ontstaan van het populaire kinderprogramma Tik Tak. Het museum heeft meteen ook de bedoeling om dit en volgend jaar verschillende populaire kindertelevisiereeksen via (mini) tentoonstellingen, en met speelgoed uit hun collectie, terug naar boven te halen. In de beginperiode van de televisie, die in Vlaanderen begon op 31 oktober 1953, was het aanbod van kinderprogramma's beperkt. Allicht herinneren velen zich nog wel de zwartwit-uitzendingen met Nonkel Bob (en zijn vrolijke vrienden) en Tante Terry (met Klein, klein kleutertje).

Tik Tak moet zowat het bekendste kinderprogramma in Vlaanderen zijn. Het was zonder twijfel één van de langst lopende programma's van de toenmalige BRT. Het programma werd bedacht door Mil Lenssens die op het idee kwam toen hij kinderen geboeid zag kijken naar een uitzending van een lottotrekking. De voorspelbare en herhalende beweging, kleuren en muzikale ritmes en deuntjes werden, in samenwerking met Clien de Vuyst, in Tik Tak verwerkt. Niet minder dan 365 afleveringen werden gemaakt, goed voor 1 aflevering per dag per jaar, met een extra aflevering voor schrikkeljaren.

Elke aflevering begint met schaapjes of een hondje die bij zonsondergang uit en in deurtjes komen op een ronddraaiend plateau. Het programma werd steevast beëindigd met een schaduwfiguur (gespeeld door Ann Ricour) die in een opengeslagen boek allerlei dingen beleefde. De eerste uitzending dateert van 1 november 1981 en werd maar liefst 25 jaar onophoudelijk uitgezonden. Vele generaties kinderen werden groot met Tik Tak en vele generaties ouders denken nog steeds met weemoed terug aan het programma. Tik Tak werd verkocht aan meer dan 30 landen, waaronder Nederland (KRO, Kindernet en TROS), Australië, Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Het is hiermee één van de grootste televisie-exportproducten die de Belgische televisie ooit heeft gekend.

Mil Lenssens, televisietovenaar

Lenssens (Mechelen 1926 - 2005) begon zijn carrière als graficus en specialisserd hij zich in animatiefilm. Vanaf 1957 werkte bij bij de BRT voor de 'Dienst Jeugd' en combineerde hij als eerste tekenfilms en levende personages in de reeks Klein, Klein Kleutertje. Ook van zijn hand waren onder meer Carolientje en kapitein Snorrebaard (over een klein meisje met een (speelgoed)duikbootje waarin een kapitein woont waarmee ze samen op reis gaat naar de vreemdste landen), Het Sprookjestheater (waarin Francis Verdoodt verhaaltjes vertelde) en De Draaimolen (met sprookjes vertelt door Nolle Versyp).

 

(foto archief Clien De Vuyst)

 

De tentoonstelling in het Speelgoedmuseum is geschikt voor peuters en volwassenen (die zich terug even kind willen voelen) en is interactief. Zo staan er verschillende kijkdozen opgesteld en kan je een foto maken bij enkele Tik Tak-figuren. De vele originele decorstukken nemen je mee in de leefwereld van de peuters en de kinderen krijgen een vouwplaat van het bekende huisje mee. 

Zelf heb ik enorm genoten van de tentoonstelling, ook al was Tik Tak van na mijn tijd. Maar het bezoek was een moment om de zorgen even te vergeten en een moment om je terug kind te voelen.

Nog tot 29 augustus
Info: http://www.speelgoedmuseum.be