Een magisch sprookje - figuurlijk en letterlijk artistiek gelaagd

met categorie:  

(foto's: Jan Smets. vlnr: Gustave Min, Lode Melis, Sylvia Lam en Serge Piessens)

En eindelijk ligt hij dan in de boekhandel: het langverwachte sprookjesboek 'Lunalia. Het meisje van de maan'.  Dit magische, surrealistische verhaal kende al een langere voorgeschiedenis.  Oorspronkelijk was het een theatertekst die met brio werd gebracht tijdens druk bijgewoonde voorstellingen in het kader van het Festival van Vlaanderen/Mechelen.  Het was alleszins niet de bedoeling om het in boekvorm uit te brengen.  Maar het grote succes van de voorstellingen - een samenwerking tussen auteur Gustave Min en luitist Jurgen De bruyn van het muziekensemble Zefira Torna - schreeuwde haast om een zeker vervolg.  En zo rijpte het idee.  En zo ligt er na een fantastische kruisbestuiving tussen vier enthousiaste artistieke Mechelse talenten een prentenboek in de handel dat nu al belooft in de kortste keren uitverkocht te zijn!  Het verhaal is ontsproten bij Gustave Min.  De theatertekst werd door Lode Melis op sommige plaatsen vakkundig aangepast zodat het een homogeen geheel werd en de wonderlijke illustraties zijn van de hand van Sylvie Lam en Serge Piessens.  Met hun vier hebben ze er een pareltje van gemaakt.  Wat zeg ik: met vijf!  Want het is Luc Van Hoeylandt van de Mechelse uitgeverij ElenA die deze creaties tot een mooie eenheid heeft gebracht: een boek dat niet mag ontbreken in de bib van elke rechtgeaarde Maneblusser.  Maar ook buiten de stadsgrenzen zal dit sprookjesboek hoge ogen gooien.  Daar ben ik nu al van overtuigd.  Jong én oud zal er zijn gading in vinden....

 

 

Het wordt een boek om te koesteren.  Je kan het voorlezen aan de jongsten.  Iets ouderen kunnen het zelf lezen en volwassenen zullen er met plezier in verdwalen.  Want dit sprookjesboek heeft een grote gelaagdheid.  Dat bedoel ik niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk.  Het is één grote collage van beelden en teksten - het resultaat van een unieke samenwerking.

Gustave kreeg in 2018 de leuke opdracht van Jelle Dierickx (directeur van het Festival van Vlaanderen/Mechelen) om voor het Lunaliafestival van 2018 een theatertekst te schrijven om te dienen voor een kinderparcours.  Maar wat graag kweet de jonge veelzijdige Mechelaar zich van deze 'taak'.  Het werd een sprookjesverhaal over Lunalia, het meisje van de maan.  Zij tuimelt tussen sterren en wolken naar de aarde, samen met haar vriend Raf.  Daar moet ze zien te ontsnappen aan de wrede plannen van een boosaardige Kludde.  Het wordt een spannende tocht op leven en dood.  Tegelijkertijd is het ook een leerzame reis...

  

Eigenlijk is het een verhaal met een hoog Peter Pan-gehalte.  Ik bracht het vertellend, begeleid door 17de eeuwse luitmuziek.  Mechelen Feest heeft het verhaal nadien opgepikt om het te hernemen als start voor het geplande torenjaar...  Onder de magische maan die eind 2019 in de Sint-Romboutskathedraal hing, heb ik het verhaal gebracht.  Oorspronkelijk waren er acht voorstellingen gepland, maar...het zijn er uiteindelijk tien geworden.  Niet minder dan 1500 toeschouwers hebben de vertoning bijgewoond.  En ik mag wel zeggen dat het een succes werd.

 

Later kwam dan het idee om het verhaal in boekvorm te gieten.  Waarom niet, dacht Gustave.  Na overleg met Luc Van Hoeylandt van uitgeverij ElenA kreeg het plan vastere vorm.

Lode Melis, schrijver van historische fictie (en die eerder voor de uitgeverij al 'de piemel van Napoleon' uitbracht) werd aangetrokken om de tekst aan te passen.  Als redacteur.

 

Ik kreeg carte blanche van Gustave en ben uiteraard zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke verhaal gebleven.  Heel getrouw. Hier en daar gesleuteld aan de zinsbouw.  Maar een theatertekst is geen geschreven tekst in een boek.  Je mist de expressies, de handbewegingen, de muzikale ondersteuning...  Het vraagt een andere benadering.  Naast het verhaal heb ik ook de 'groene papegaai' van Margareta van Oostenrijk een aantal historische weetjes laten vertellen: over Margareta zelf, over de Centjesmuur...  Het maakt het boek voor alle leeftijden geschikt.  Meerlagig dus...

 

Wie kon dit mooie boek beter illustreren dan Sylvia Lam, de moeder van Gustave.  Sylvia is dan ook artistiek erg begaafd en voor de theatervoorstelling had ze al enkele tekeningen gemaakt.  Daar borduurde ze op verder.  Met heel veel talent gaf ze vorm aan het maanmeisje Lunalia, aan waterspuwers, aan Kludde...

 

 

Maar...daar bleef het niet bij.  Ook de bekende Mechelse kunstenaar Serge Piessens werd betrokken bij het opzet.  Serge die naast beeldend kunstenaar ook suppoost is in Busleyden en een opleiding tot stadsgids volgde, diende hiermee uit zijn comfortzone te treden.  Dit was nog wel iets heel anders dan wat Serge die van opleiding binnenhuisarchitect is, mee bezig is. 

 

Ik werd aangezocht als 'scenograaf'...  Ik tekende geen mensen.  Dat was het werk van Sylvia...  Maar ik legde me toe op de wolken, de sterren, de vloeren...  Kortom om het 'decor' van het verhaal.  We werkten los van mekaar.  Dat had natuurlijk ook veel te maken met de lockdown in deze coronatijd.  We konden zomaar niet samen zitten rond de tekentafel.  We werkten afzonderlijk.  Zo maakte ik tekeningen en stak die daarna in de brievenbus van Sylvia en Gustave met de vraag om er reactie op te geven.  Zo groeide het...  Sylvia ging dan aan het puzzelen en maakte er een schitterende collage van.  Toch is het zo dat ik bij het creeëren heel dicht bij mezelf gebleven ben.  Sylvia ook.  We geloofden in mekaar.  Alles ten dienste van het verhaal.

 

Geen egotripperij.  Geen van de vier wou een hoofdrol opeisen.  Het werd een vruchtbare samenwerking.  Een symbiose van vier verschillende vorm-talen.

 

 

En dan kwam Luc Van Hoeylandt aan zet.  Er kroop flink wat werk in om het tot een mooi geheel te brengen.  Zo was het een uitdaging om met al die collage's aan de slag te gaan.  Om één voorbeeld te geven: er werd gewerkt met verschillende papiersoorten: dun, dik, karton...

Het resultaat mag er wezen.  Dit is een topwerk.  Hier mag men trots op zijn. 

Het boek dat 64 rijk geïllustreerde pagina's telt kost 22,50 Euro.  Bij voorkeur koop je het de Mechelse boekhandels. 

Leuk weetje: in de etalages van deze boekhandels staan een aantal originele tekenfiguren uit het sprookje mooi te wezen...  Ga ze eens ontdekken.  Echt leuk om zien!

 

 

www.uitgeverijelena.be

En nu: rep je!  Het zou wel eens kunnen dat dit boek héél snel uitverkocht is...