voormalig burgemeester Joris wordt 100!

met categorie:  

  (foto onder: J.Smets)

Twee jaar geleden heb ik hem voor het laatst ontmoet: in ons stadhuis waar hij de onthulling bijwoonde van het borstbeeld van partijgenoot en latere burgemeester Geert Bervoets.  Hij was toen 98 jaar, maar dat was hem hĂ©lemaal niet aan te zien. Fysiek en mentaal erg scherp, piekfijn uitgedost en zijn beminnelijkheid zelve: oud-burgemeester Georges Joris.  Van 1986 tot 1988 was hij burgemeester van onze Dijlestad.  Hij volgde Jef Ramaeckers op tot aan de verkiezingen van 1988.  Voordien was hij -  daarin gepokt en gemazeld - al vier jaar schepen van onderwijs. CVP'er Jos Vanroy volgde de SP'er Joris op.  Jos Vanroy overleed vorig jaar.  Samen met Bervoets is Joris nu nog de enige overlevende voormalige burgemeester van Mechelen.  Dinsdag, op 9 februari mag Georges Joris 100 kaarsjes uitblazen.  Proficiat burgemeester!

 

Ik interviewde hem een vijftal jaar geleden in 'Zonneweelde' in Rijmenam waar hij nu al een hele tijd woont.  Het was de wankele gezondheid van zijn echtgenote die noopte tot een verhuis.  Samen hebben ze er nog hun 70ste huwelijksverjaardag kunnen vieren.  Zes jaar geleden overleed ze...

Toen zei hij me:

 Ik heb een mooi leven gehad.  Ik kijk er heel tevreden op terug.  Meer kon ik er niet uithalen.  Ik ben geboren in een eenvoudig arbeidersgezin en door hard werken en met enorm veel inspanningen heb ik me opgewerkt en kon ik mijn droom realiseren.  Ik had twee liefdes: het onderwijs en de politiek en daarin kon ik me waarmaken.  Ik ben nu 95 jaar en dan weet je realistisch gezien dat het einde nadert.  Maar dat moet je aanvaarden.  Oud mogen worden is goed.  Het is alleen confronterend soms...

 

Georges Joris was heel zeker een compromisfiguur.  Een bemiddelaar die naar eigen zeggen vlot kon samenwerken met politieke tegenstanders en daarvoor ook waardering kreeg. In het schepencollege had hij vrienden van alle gezindheden.  De politiek volgt hij nu nog.  Op afstand.  Moeien wilde hij zich niet meer sinds hij burgemeester-af was.  "Weg is weg", zei hij me.  "Ergeren kan je maar als je aan de binnenkant staat.  Ik sta er nu ver vanaf..."

 

Ik heb getracht om burgemeester te zijn van 'alle' Mechelaars, boven het partijbelang.

 

Het hele  interview kan je hier herlezen:

www.mechelenblogt.be/2015/09/oud-burgemeester-joris-ik-heb-mooi-leven-gehad

 

100 mogen worden: het is niet iedereen gegeven.  Gelukkige verjaardag!