Muziek in het Hof van Cortenbach

met categorie:  

Bijna tien jaar nadat De Monte de deuren sloot, is er binnenkort weer muziek te horen op de Korenmarkt. Na jaren leegstand en verwaarlozing werd in 2016 gestart met de casco-restauratie van het Hof van Cortenbach. In 2018 werd het gebouw in primeur opengesteld voor de Open Monumentendag. Drie jaar later is ook de binnenafwerking voltooid en wordt de commerciële gelijkvloers een plek van muzikaal genot.

 

Het Hof werd gebouwd omstreeks 1520-1530 door Jan IV van Cortenbach, achter woning de Drake aan de Korenmarkt (het latere Breckpot) dat ook eigendom was van de familie. Mogelijk ontwerper was Rombout II Keldermans.

Het Hof van Cortenbach is een uitzonderlijk gebouw en één van de topmonumenten uit de Bourgondische periode. Door de eeuwen heen wisselde het gebouw regelmatig van eigenaar en van functie. Het deed onder andere dienst als herberg en ijzermagazijn. Hierdoor werd het interieur haast volledig gesloopt. Een monumentale renaissanceschouw werd verkocht aan het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis en ondergebracht in de Brusselse Hallepoort.

Voor de benedenverdieping werd lang gezocht naar een gepaste invulling. Maar uiteindelijk werd niet gekozen voor horeca, maar wel voor de kwalitatieve pianozaak Quatre Mains Klaviercentrum uit Gent. Opgericht in 2015 verkopen ze vooral vleugelpiano's. Gewaarderde klanten zijn onder meer Herbie Hancock, Nick Cave en Daniil Trifonov maar in hun winkel in Mechelen zal iedere pianospeler kunnen geholpen worden. 

Door de restauratie veranderde het Hof van Cortenbach van een stadskanker naar een stadsparel. Voor de stad is deze ontwikkeling uiternate belangrijk. De nieuwe invulling van een kwalitatieve pianozaak is verenigbaar met de erfgoedwaarde van het gebouw en zal een bijdrage leveren voor de heropleving van de omgeving. (Greet Geypen, schepen van economie)

En de omgeving is ook in volle ontplooiing. Niet alleen kreeg het Hof van Cortenbach nieuwe buren (de bouw van nieuwe wooneenheden aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat), maar kwam er ook een stemmig binnenplein waar kleinere muziekconterten kunnen gegeven worden. 

 

Mooi project!  Wie had ooit gedacht dat deze stadskanker nog eens zo'n knappe restauratie en invulling zou krijgen?  Beslist een meerwaarde voor de hoek OLV-straat/Korenmarkt!

Binnen een paar weken wordt het vernieuwde interieur voorgesteld. Ik had gisteren al een voorsmaakje... wat een verschil met 10 jaar geleden... dit project is een mooie boost voor de hele wijk! En met de keuze van de pianowinkel wordt mechelen nog maals erkend als culturele stad met veel potentieel. Ik ben trouwens enorm benieuwd naar de muzikale activiteiten oo het binnenpleintje... iets om ook naar uit te kijken, want akoestiek is er enorm goed...