Drijfartillerie (Artillerie de Malines au trot)

In mijn vorig artikel over Jan Linsen plaatste ik enkele links naar video’s op Youtube om de Mechelaars een idee te geven hoe het er aan toe ging op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.  En één ding viel mij op : vooral de onderdelen met paarden werden ingenomen door militairen.

 
  
Artillerie Mechelen 1906 - Menu
 
Net als sporters oefenen militairen elke dag om beter te worden.  Niet enkel om hun wapens en kanonnen beter te leren kennen maar ook om fysiek beter de vijand te lijf te kunnen gaan.  En toen paarden nog een onderdeel van de strijdmachten waren zullen ook zij getraind geweest zijn.

Kazerne 8e artillerie Mechelen
 
Mechelen heeft altijd kazernes gehad.  En één van die kazernes (eerst gelegen aan het Berthoudersplein en later langs de Liersesteenweg) was bij de Maneblussers gekend als de paardenkazerne.  Onderofficieren en officieren zullen, naast hun kantine, ook wel hun manege hebben meegebracht want dit was enkel mogelijk voor adelijke zonen en de hogere burgerij.  Boerenzonen, die boerenknollen "op het koord" over de akkers konden mennen, zullen niet direct opgenomen geweest zijn in de artillerie maar zullen eerder de stallen onderhouden hebben of gediend hebben als kanonnenvlees. 
 
Kazerne Baron Michel Manege
 
Kazerne Baron Michel Stal
 
Kazerne Baron Michel Infirmerie vétérinair
 
Het bewijs van oorlogspaarden in Mechelen vinden we door de ringen te tellen die we vinden / vonden aan diene muur langs de Mechelse Edgar Tinellaan.  En doordat ik onlangs volgende foto tegenkwam uit 1902 van de Mechelse drijfartillerie die hun kunsten tonen op één of ander militair toernooi in Antwerpen.
 
Mechelse Drijfartillerie 1902
 
Paarden hebben altijd deelgenomen aan krijgsverrichtingen.  Niet uit eigen wil maar omdat de mens hun kracht nodig had.  Met een geharnaste ruiter in de Middeleeuwen tot lastdier door de Russische winters in de Napoleontische oorlogen.  En in de prehistorie werden ze ingezet voor een strijdwagen.  Soms had die strijdwagen één persoon die twee handelingen uitvoerde doch achteraf bleek een tweepersoonsstrijdwagen een pak dodelijker want 1 menner en 1 boogschutter had een geweldig voordeel en was een serieus afschrikwapen.
 
Dat het voor vele dieren meestal niet goed afliep, is algemeen geweten want ofwel sneuvelden ze samen met de soldaten, of ze zaten voor de rest van hun leven ook met een vorm van Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) en konden ze de beelden van de gruwel dat ze hadden meegemaakt niet meer wegcijferen uit hun hoofd.  Dieren zijn precies als mensen, kijk maar naar de film Warhorse.
 
Wereldoorlog I Belgische Mitrailleurs 
 
Zemst Wereldoorlog I
 
Met de mechanisatie in de Eerste Wereldoorlog (mitrailleurs, tanks, gifgas, auto’s en vliegtuigen) was het gebruik van oorlogspaarden overbodig geworden.  Kazernepaarden, boerenpaarden en paarden die trams voorttrokken verdwenen uit het straatbeeld en werden een speeltje voor de betergestelden die naast de vele maneges in het Land van Mechelen ook jaarlijks gingen opdraven in de Kerstjumping van de Nekkerhal.
 
De militaire ruiter of cavalerist werd later omgevormd tot onverschrokken tankcommandanten.  En in deze tijd van drones en robotica komt de robothond en het robotpaard in beeld.  Zonder haver en zonder problemen met obstakels zullen zij de lasten dragen in volgende oorlogen.  Hopelijk worden het geen zelfstandige terminators, gefabriceerd in een toekomstig Mechelse wapenfabriek of bommenkot.
 
Tank Bevrijding Wereldoorlog II - Onder den Toren Mechelen
 
Voor zij die er niet genoeg van krijgen :
x Warhorse - Trailer
x Fury - Trailer met tankcommandant Brad Pitt
x ’t Grom - Mennen boerenpaard
x Mechelen.be - Geschiedenis Predikherenklooster
x Theo Jansen - Autonoom Strandbeest Link1 - Link2 - Link3
 
Officiers 4e regiment d'artillerie berthouderskazerne september 1920
 
Kazerne Baron Michel Mascotte pony