Wonen onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Met rasse schreden naderen we Kerstmis.  Dat de eerste woonplaats van Jezus nu niet bepaald een luxueus verblijf kan genoemd worden is een open deur instampen.  Een stal kan bezwaarlijk doorgaan als een comfortabele huisvesting.  In tweeduizend jaar is er voor flink wat mensen niet veel gewijzigd.  Wonen is voor velen onbetaalbaar.  En dat is onaanvaardbaar.  Dit jaar focuste Welzijnszorg vzw dan ook terecht op dit armoede-thema. Uiteraard niet alleen in Mechelen.  Maar vanavond bij het vallen van de duisternis werd in een binnentuin van het Diocesaan Pastoraal Centrum een orgelpunt gezet achter een succesvolle actie van daar in kamers verblijvende studenten.  Deze actie die zij op het getouw zetten bracht niet minder op dan 900 euro.  Dit bedrag wordt aan Welzijnszorg geschonken.  Blikvanger waren de 159 drankkartons waarvan huisjes werden geknutseld waarin een theelichtje kon geplaatst worden.  Deze konden allen gesponsord worden...

 

 

Krista Voet, management assistent van het DPC in de Merodestraat noemt het een onverhoopt succes...

 

Deze actie kaderend in de campagne van Welzijnszorg liep van 1 december tot vandaag. 150 huisjes staan hier nu in de gangen rondom het atrium.  En vanavond steken we alle lichtjes aan.  Deze sfeerbeelden willen we delen met al de mensen die onze actie steunden en/of volgden. Dit moment wordt ook gefilmd en onze studenten zullen deze beelden verspreiden via verschillende kanalen. 

 

 

Elk huisje staat voor 1000 mensen die op de wachtlijst staan voor een woning.  Telkens iemand een huisje sponsorde voor 3 euro werd er eenlichtje in geplaatst.  Ook kon er een sleutelhanger gekocht worden in de vorm van een huisje.  Ook aan 3 euro het stuk.  Deze werden vakkundig gemaakt met een 3D-printer door één van de studenten.

www.actiedpc.com

 

 

Het was een hartverwarmende actie.  900 euro opbrengst: dit is een succes.  In het DPC verblijven 13 leerlingen op kot.  Andere jaren zetten ze zich op vrijwillige basis in voor een sociaal project, maar door COVID kon dit deze keer niet doorgaan.  We zochten naar een alternatief.  Met de twee studentenhuizen die hier gevestigd zijn hebben we eind oktober de koppen bij mekaar gestoken. Tijdens dat brainstormen kwamen toffe ideetjes naar boven.  Dit heeft geleid tot deze actie.   De actie mag geslaagd genoemd worden.  Maar misschien nog belangrijker is de inzet en de motivatie van deze jongeren.

 

Mooi...sfeervol... Maar inderdaad deugddoend hartverwarmend.  Fijn dat in deze moeilijke tijden solidariteit geen ijdel begrip is...