sfeervolle bronzen klanken in donkere dagen

met categorie:  

(foto's:J.Smets)

Muziek kan ons troosten, zalven, ons hart verwarmen... En weinig andere muziek kan dat hart van een Maneblusser sneller doen kloppen dan de neerdwarrelende bronzen klanken van 'onze' Sint-Romboutstoren. Ja?  of?  Klinkt dat ouderwets pathetisch?  Toch!  Als wereldhoofdstad van de beiaard hebben we wat te bewijzen.  En dat doet Mechelen ook.  Beiaardmuziek is niet belegen of 'iets uit lang vervlogen tijden'.  Het kan actueler klinken als ooit.  Hoorde je zowat anderhalve week geleden niet 'Bohemian Rhapsody' van Queen vanop onze toren?  Of heb je het jammer genoeg gemist?  Het was werkelijk top!  Hiermee werd de aftrap gegeven van een reeks winterbeiaardconcerten in onze stad.  De bekende Queen-song paste in het kader van de 1000 klassiekers van Radio 2.  En: er staat nog meer op stapel dat moet zorgen voor sfeer in donkere dagen...

 

De feestdagen gaan voor velen door in mineur, maar onze beiaard zorgt voor warme herkenbare melodieën die de feeststemming alsnog zullen oproepen...

 

Het zijn niet mijn woorden (al kan ik ze wel beamen) maar die van cultuurschepen Björn Siffer.

Onze stadsbeiaardier Eddy Mariën, maar ook kathedraalbeiaardier Marc Van Bets, zullen vele genres spelen op de beiaard van Sint-Rombout.  En dat gaat van rock-klassiekers tot sinterklaas-en kerstliedjes.  Een hele maand zullen we hierop vergast worden. 

Dit weekend - hoe kan het ook anders - werden overbekende Sinterklaasliedsjes gespeeld door Eddy Mariën.

 

 

(stadsbeiaardier Eddy Mariën)

 

Op de zaterdagen 12, 19 en 26, en de zondagen 13 en 20 december staan kerstliederen op het programma. 

 

 

De bespelingen gaan door van 11u30 tot 12u30 op zaterdagen, en van 15u tot 16 u op zondagen.

Ook kerstconcerten staan gepland.  Op woensdag 23 december tussen 16 u en 17 u en op vrijdag 25 december - Kerstdag zélf - bespeelt Marc Van Bets de beiaard tussen 11u30 en 12 u.  De avond voordien - Kerstavond 24 december - concerteert Eddy Mariën.

 

(kathedraalbeiaardier Marc Van Bets)

 

Maar daarmee is de kous niet af!

Op woensdag 16 december wordt de 250ste verjaardag van de wereldberoemde componist Ludwig van Beethoven herdacht: Mechelens befaamdste muzikale kleinzoon!  Stadsbeiaardier brengt dan een hulde aan van Beethoven met veertien composities van of opgedragen aan deze componist en gearrangeerd voor beiaard.  Kruis het aan in je agenda: tussen 12 en 13 u!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hopelijk wordt dit alles opgenomen en voor de eeuwigheid bewaard in ne Mechelse Cloud of op Youtube.  Dan hebben de kleinkinderen er over 100 jaar ook nog wat aan.

Alfred Ost - Beiaardconcerten 100 jaar geleden

Bohemian Rhapsody door Eddy Mariën:

https://youtu.be/F8RpGwK4i5E

Ook Beethoven zal volledig worden opgenomen.

@ Rudi : Mooi, zo !

:-)

Beiaardconcerten 110 jaar geleden