Dit smaakt naar Battel!

met categorie:  

  (foto's:J.Smets)

Battel verjongt en herleeft.  Dit gevoel krijg je als je met de Battelaars praat.  Hier wordt graag gewoond.  De twee inwoners van deze dorpse Mechelse wijk waarmee ik vandaag een afspraak heb, zijn er alvast goeie voorbeelden van.  Nochtans zijn ze geen geboren Battelaars, maar kwamen ze van elders aangewaaid. Ondertussen zijn ze méér dan gepokt en gemazeld in het Battelse gemeenschap waar ze een groot hart voor hebben.  Werkelijk: ze hebben de smaak te pakken om dit gevoel nog te versterken.  En dat doen ze met al wat ze in hun mars hebben.  Een 'zot' idee wisten ze te concretiseren.  Het is zover: Battel kan uitpakken met een exclusieve lekkere gin die...smaakt naar deze gezellige wijk tussen vaart, Dijle en Zenne.  Battelgin is een feit.  Proefklaar!  Haal hem in huis voor de feesten.  Met een enthousiaste Inge Tanghe en Werner Verhoeven heb ik een geanimeerd gesprek op de Arkkade, vlakbij Battelkerk waar men ondertussen al heel bedrijvig aan de slag is om ze om te bouwen tot 'Batteliek'. Voor de zomer nog moet er leven in de brouwerij zijn.  Mooi zo.  Maar eerst dus: gin!

 

Inge woont met haar man Stefan Van Loon in de Hogeweg.  Daar hebben ze een grafisch bedrijf 'Made bij Design'. 

 

 

Ik woon hier heel erg graag.  Het dorpse van Battel spreekt me aan.  Ik kom dan ook uit een dorp in de Noorderkempen.  Later ben ik in Mechelen komen wonen.  Ook omdat mijn pluspapa een Mechelaar is: acteur en Malinska-kapitein Walter Smits.  Ondertussen ben ik actief in het plaatselijke oudercomité van basisschool De Ark. Vorig jaar hebben we in Battel met een aantal andere inwoners de toneelvereniging 'Compainie' opgericht. (herken je in de benaming de knipoog naar 'Empain'?).  Enne, Stefan zet zich in in de Battelse mobiliteits-plangroep MOVE.  Verleden jaar kwam ik met een paar andere Battelaars in het nieuws met een spraakmakende bordjescampagne waar we eveneens de figuur van 'baron Empain' ludiek in hadden verwerkt. Een soort van 'guerrilla-actie'... Om maar te zeggen dat Battel écht wel leeft. Er is hier veel dynamiek.  Met onze oudervereniging lanceerden we enkele jaren geleden een bier 'den Batteleir'.  Verder bordurend op dit idee brainstormden we verder.  Waarom geen gin op de markt brengen om centjes in het bakje te krijgen?  Het ontstond als grap, maar nu is het een feit.  De gin is er!

 

Gin is de laatste jaren een erg populair product dat velen lusten.  Het idee kreeg vorm.  Vrienden van Inge zijn 'infusers' en samen werd rond de tafel gezeten om de gin exclusief Battels te maken.  Er werd vertrokken van een basisgin, en dan werd die naar behoefte op smaak uitgebouwd. 

 

We vertelden hen het 'verhaal' van Battel en zochten naar een specifiek Battels kruid...dat...we niet vonden.  Maar het is wel zo dat Battel over twee  unieke natuurgebieden beschikt: Robbroek en den Battelaar.  Zo werden toch in de uitgebreide 'kruidenkast' de juiste smaken gevonden om twee gins te fabriceren.

 

Werner Verhoeven is de andere initiatiefnemer.  Hij is de zaakvoerder van Carrefour aan de Battelsesteenweg.  Ook hij is actief in de oudervereniging.

 

 

Ik woon aan de Oude Leestsebaan, vlakbij Robbroek.  Ik ben een beetje een 'halve Mechelaar'.  Mijn vader is afkomstig van Putte en mijn moeder van Oelegem.  Ook ik woon heel graag in Battel.  Carrefour, de winkel waarvan ik zaakvoerder ben wil ik gebruiken als platform om deze gin te ontwikkelen.  En dat doe ik niet zozeer om winst te maken, maar ik wil de gin ook aan aankoopprijs aanbieden aan Battelse verenigingen zodat ze die kunnen aan de man brengen bij hun acties om hun kas te spijzen.  Of het nu om Chiro gaat, of Femma, of...  Ook de Battelse horeca kan het aan dezelfde voorwaarden krijgen.

 

De flessen van de twee gin-variaties ogen hip en kleurrijk.  Bewust koos men voor felle etiketten. 

 

Ze moeten punch en pit uitstralen.  Battel verdient dat.   De vormgeving gebeurde door Stefan en Inge.  De carrefour aan de Battelsesteenweg is het enige verkooppunt voor deze twee gins.  Het eerste lot was snel uitverkocht.  Je kan de gin hier aanschaffen, maar ook in kleine flesjes in een leuk promopakket van 12 euro.  Ook een Mechels pakket aan de prijs van 26 euro is mogelijk. (met Ankerbier, confituur, Mechelse Kaffe...)

 

 

Twee gins dus: een eerder zachte en zoetere die onder de naam Gin N°04 zal worden verkocht én een kruidiger en steviger versie met de naam Gin N°05.

 

Basis van beide gins bevatten kardemon en citrus.  Voor de roze Gin N°04 voegen we bramen en rozenblaadjes toe.  Voor de gele gin zijn dat dennennaalden, klaver en gember.  (de nummer duidt op het aantal gebruikte ingrediënten...)

 

Wie klinkt binnenkort op het nieuwe jaar met Battelgin?  Ik twijfel niet.

Nu ik toch in de buurt ben neem ik een kijkje in het kerkje waar men al stevig aan de slag is:

 

Naast de kerk staan drie modern gestilleerde figuren: Maria, Jozef en een de armen in de lucht stekend Jezuskind.  Ze werden gemaakt door de Battelse kunstenares Bieke De Preter.

 

 

Het eindejaar nadert met rasse schreden...