Dé Fabeltjeskrant, niet te missen

De Fabeltjeskrant.
 
 
Deze namiddag maakte ik een wandeling in het Tivolipark. De houten kampen die je daar ziet, de parcours... ik kwam in een nostalgische bui. Misschien oef, want ik geraak maar niet aan het artikel over de toch geweldige: Fabeltjeskrant.
Door deze nostalgische bui kruip ik in mijn pen richting dierenbos.
 
 
 
 
Ik herinner me bv. dat we op herfstachtige dagen, zoals vandaag, winkeltje speelden in onze speelhoek. Dit met alle eikels en kastanjes die we dan buiten gevonden hadden. En... we mochten veel: want dat was natuurlijk niet het properste winkeltje... Maar als het tijd was voor de fabeltjeskrant liepen we richting TV. Vooral het begin wou ik écht niet missen want dan was het naar de vaantjes... (tiens, er zat toen al iets van de nodige structuur in dat kleine Lindaatje). Ik probeerde telkens opnieuw het beginliedje mee te zingen, en dan vooral de antwoorden van Mr. De Uil. In het midden met de te lange zinnen, ging het altijd fout, maar voor de rest lukte het me meestal wel. Op het einde doet Mr. De Uil zijn, oogjes dicht, en ook snaveltje ;-), maar hij gaf altijd nog 1 knipoog. En die wilde ik vooral niet missen. Ik herinner me dat dat spannend was. Zou ik gedacht hebben dat die misschien eens niet zou komen? Dat herinner ik me niet, wel dat die knipoog belangrijk was. Het meest hield ik van Mr. De Uil zelf, al waren de andere dieren ook fantastisch. Het Dierenbos zelf, vond ik soms wel eng... al liet ik dat absoluut niet zien want mijn grote zus zat naast mij (en ik wou absoluut niet onderdoen).
 
 
Net voor de lockdown, en de sluiting van het museum kwamen al verschillende items toe. Er zaten heel toffe dingen bij en ik had spijt dat ik nog geen handpop kon kopen. Toen niet, nu wel ;-) Maar ook de leuke kaartjes, de spelletjes... ik was automatisch weer helemaal in Fabeltjesachtige mood.
 
Eventjes wat feiten op een rij want het is toch een niet te missen expo. Door Corona is de interactieve tentoonstelling wel wat moeten verschuiven maar sinds de heropening op 5 december is de fabelachtige expo over meer dan 50 jaar “De Fabeltjeskrant” geopend. Dit én het feit dat het Speelgoedmuseum Mechelen een van de grootste is in Europa, brachten de wonderlijke expo zelfs tot in het nationale nieuws en ook tal van andere media.
 
De expo ‘Op reis door Fabeltjesland’ is een tentoonstelling gemaakt door Stichting
Hebbes en Houwes. Hun collectie bestaat uit ruim 500.000 artikelen die naar
aanleiding van televisieseries, films en strips op de markt zijn gebracht. Dhr. Paul van den Heuvel is de bezieler van deze stichting. Hij heeft zowat 850 items over De Fabeltjeskrant alleen al. Onmisbaar om deze tentoonstelling vorm te geven!
 
 
De serie is voor het eerst te zien op de Nederlandse televisie vanaf 1968, en vanaf 1971 is de serie ook bij ons in België een hit.
In een 1ste deel ontdek je de geschiedenis en evolutie van de Fabeltjeskrant én maak je kennis met de verschillende personages van Het Grote Dierenbos. En dat is een hele kleurrijke dierenbende.
In een 2de deel kan je spel en speelgoed van de serie bekijken en ontdekken Je bewondert de merchandising voor de kinderkamer, de woonkamer of voor op vakantie. Aan de hand van de originele poppen herbeleef je De Fabeltjeskrant Musical uit 2007.
Als laatste, maar heel bijzonder, kan je achter de schermen van de animatiefilm uit 2018 lopen. Een leuk weetje is dat je sinds 19 april 2019 ook de computer-geanimeerde 3Dfilm over het Fabeltjesbos kan bekijken op Netflix.
Er zijn ook heel wat nieuwtjes te rapen. Zo ontdekte ik bv. dat De Fabeltjeskrant dankzij de dubbele politieke en maatschappelijke lagen ook grappig waren (en zijn) voor volwassenen.
 
 
Déze kerstvakantie, eentje waarbij een heleboel dingen niet kunnen... Maar het Speelgoedmuseum is open en corona-veilig aangepast. Het Speelgoedmuseum waardig is de tentoonstelling uiteraard een interactief parcours met doe- en zoektochten, en de grote dierenbospelen. Je kan ook fantaseren over je eigen fabel of luisteren naar uitspraken van de dieren uit het grote dierenbos, ...
 
Kortom: een plezier om te komen. Reserveer tijdig je plekje!  Je plekje reserveren moet op voorhand, kijk daarvoor best even op de website van het Speelgoedmuseum ;-)
 
Alle afbeeldingen: Speelgoedmuseum Mechelen
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fabeltjeskrant... pure nostalgie uit den tijd dat we nog schoon en jong waren.

En het kan heden ten dage perfect weergegeven worden in een geweldige 3D-animatie.

Doch er is maar 1 stem voor Mijnheer Den Uil, en dat is de betreurde Frans Van Dusschoten, ook gekend als de aangever van André Van Duin.

Happy Days   :-)

(muziek)

Hallo, mijnheer Alex.  Waar brengt U ons naar toe ?
Naar ’t Mechelenland ?
Jaja, naar het Mechelenland.
En leest U ons dan voor uit de Mechelenkrant ?
Jaja, uit de Gazet van Mechelen.
Want daarin staat precies vermeld
Hoe het met de Maneblussers is gesteld.
Echt waar ?  Echt waar ?
Echt waar, mijnheer Alex ?
Mmm
Want Mechelaars zijn precies als mensen.
Met dezelfde mensenwensen.
En dezelfde mensenstreken.
Dat komt allemaal in de krant
van onze Sven, van onze Sven,
van o-onze Sven !