Beeldbank legt boeiende plaatjes onder de Kerstboom

met categorie:  

  (foto: Jan Smets)

Leuk nieuws!  Ongetwijfeld zal dit veel Maneblussers die geboeid zijn in de geschiedenis van hun stad en verzot zijn op oude plaatjes plezieren!  Ik ben er zeker van dat de mooie aanwinst die de Mechelse Regionale Beeldbank 'onder de kerstboom' legt zal zorgen dat er deze dagen heel wat zal opgesnord worden op dit unieke 'plaatsjesarchief'.  Niet minder dan 830 foto's gemaakt door Werner Devroey werden toegevoegd aan de Beeldbank.  Niet weinige Mechelenliefhebbers kennen de boeken van Werner Devroey die vorig jaar overleed.  Ze staan op menig boekenschab in onze Dijlestad.  Ik laat  Axel Vaeck, documentalist bij het Stadsarchief, aan het woord:

 

  (foto: Jan Smets)

 

Dit cadeautje leggen we graag onder de virtuele kerstboom. Mechelaar Werner Devroey die op 8 juni 2019 overleed, had een grote passie voor bussen en trams.  Hij is dan ook gekende als auteur van de boeken 'Mechelen op wielen' uit 1993 en 'Mechelen op wielen - deel 2' uit 1998.  De huidige selectie foto's geeft een mooi beeld van de evolutie van het stedelijk landschap in Mechelen tussen pakweg 1985 en 2006.  Het vormt aldus een mooie aanvulling op de oudere verzameling van Frans Berlemont, die tot halfweg de jaren 1970 loopt.  Werner Devroey had vooral oog voor infrastructuurwerken aan de straten, en grote projecten, zoals de afbraak van de brouwerijen Chevalier Marin en Lamot.  De aanleg van de ondergrondse parkings in het stadscentum of de bouw van het Huis van de Mechelaar heeft hij onder meer op de gevoelige plaat vastgelegd.  We beschouwen deze gepubliceerde verzameling als een hulde aan Werner Devroey die het bouwkundig, en vooral het 'rijdend erfgoed' van Mechelen, uitgebreid onder de aandacht bracht!

 

Benieuwd?

Zoek op 'Devroey' in https://www.regionalebeeldbank.be

 

Best een boeiende bezigheid in deze 'lege' dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar.