Arthur Briët

Een tijdje geleden dook er alweer een naam op van iemand met een (serieuze) Mechelse link waar ik nog nooit van gehoord had.  Iemand op Catawiki verkocht het schilderij “boerin met kind in de stal” van ene Arthur Briët.  De kavel is ondertussen gesloten maar we hebben de printscreen nog, want Wikipedia help ons niet verder over zijn Mechelse periode.
 
 
Catawiki
 
Arthur Briët ( 1867 Java - 1939 Nunspeet ) groeide op in Utrecht en kreeg daar tekenlessen van Jozef Hoevenaar.  Vanaf 1884 zat hij op de Academie van Antwerpen waar hij in 1886 een koninklijk stipendium oftewel studiebeurs kreeg na afronding van zijn studies.  In Antwerpen is hij studiegenoot van Vincent Van Gogh en gaat hij, naast tekenen ook aan het schilderen.
 
In 1888 studeerde Arthur Briët in Parijs doch na deze periode in de Lichtstad en een korte tijd in Italië vertoeft hij tijdelijk in ons Mechelen om in 1893 zich definitief in Nunspeet in Nederland te vestigen.  Uit die laatste periode zijn vele taferelen gekend van boeren(binnen)huizen en het boerenleven.
 
In ons Mechelen bleef Arthur een tijdje wonen aan de Boulevard des Capucins 172 bij zijn vriend Alexander Struys waar hij in de arme wijken van onze stad gaat tekenen en schilderen.  De stad Mechelen en zijn vriend hebben een grote invloed op zijn werk en geven hem veel inspiratie want hier ziet hij gelijkenissen met de arme wijken die hij kende van zijn tijd in Napels.  En deze invloed zal blijvend zijn in de rest van zijn toekomstig werk.  Aldus heeft ons Mechelen duidelijk een diepe indruk nagelaten.
 
Over armenwijken in Mechelen hebben we het hier-op-den-blog al eens gehad.  We spraken toen over de mensen die in de fortjes woonden.  Niet enkel een inspiratiebron voor Alfred Ost en Albert Geudens maar ook onze Marcel Kocken sprak over o.a. de Noker-en de Zelestraat waar arme kloten en figuren woonden met nen hoek af.
 
Tekeningen Alfred Ost
 
Tekening Albert Geudens
 
Arthur Briët verbleef ook even in “een dorp rond Mechelen” waar hij samenwerkte met de Antwerpse schilder Evert Larock.  Hierdoor geraakt hij ook geïnteresseerd om het boerenleven weer te gaan geven op het schildersdoek.
 
Ik heb me de pleuris gezocht op het wereldwijde web doch niet direct iets gevonden.  Hopelijk duikt na dit artikel ergens een tekening of een schilderij van Arthur Briët op met als thema één of andere Mechelse armenwijk-of straat of misschien de weergave van een arme boerenfamilie of een oud boerderijtje uit het Land van Mechelen.
 
Het hele verhaal hierboven doet me een beetje denken aan de korte Mechelse periode van bijv. Alice Nahon.
 
Voor zij de er niet genoeg van krijgen :
x Kunsthandel Simonis & Bunk Nederland : Arthur Briët
x Historiek : Arthur Briët, Rembrandt van de Veluwe
x Pinterest : Arthur Briët
 
Jezuspoort Virginie Cokelberghs