Alles van waarde is weerloos

Toen ik gisteren op de Vismarkt voorbij de voormalige viswinkel Servis fietste, kon ik mijn ogen niet geloven. Werkmannen met drilboren waren het tegeltableau met zeilboten en vissers volledig aan het vernietigen.

Daarmee gaat een belangrijk materiele getuigenis van het verhaal van de familie Van Hoogenbemt verloren. Want ooit hadden hier Engelbert Van Hoogenbemt en zijn vrouw Theresia Bogaerts een viswinkel, getuige de initialen VH op het zeil van een van de boten. Zij waren de ouders van schrijver en winnaar van de Driejaarlijkse Staatsprijs voor proza Albert Van Hoogenbemt (1900-1964), die in het huis aan de Vismarkt werd geboren en opgroeide. Verschillende passages in zijn bekendste boek De stille man (1938) spelen zich ook hier af.

Was dit tegeltableau dan geen beschermd Mechels erfgoed, vroeg ik mij af?

 

Dat is méér dan jammer te noemen... Inderdaad!

Over Albert Van Hoogenbemt schreef ik drie jaar geleden dit artikel op mechelenblogt:

www.mechelenblogt.be/2017/10/intrigerende-sequel-van-de-stille-man-van-a...

Of iets beschermd is kan je steeds opzoeken op
 
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten
 

Het tegeltableau stond spijtig genoeg niet in de lijst van erfgoedobjecten :(

Het ook anders gekund: https://www.sincfala.be/nieuws/nieuws-2016/64526-schenking-tegeltableaus...

 

 

Foto Gimycko

BTW : Leeft dit eigenlijk nog ?  Just2know