Musicerende vogels heffen zwanenzang aan in Mahatma Gandhiwijk

Exact vier jaar geleden doken ze plots op aan de Jubellaan, de monumentale musicerende creaturen op de grijze zijkanten van ‘de blokken’ van de Mahatma Gandhiwijk ... vier gigantische vogels die gratis muziek over de wijk strooiden. Ze waren onderdeel van de urbansketchbook van Mechels straatkunstenaar Gijs Vanhee. Vandaag blijft er niet veel meer van over ... en dat was van in het begin ook de bedoeling.

De blokken van de Gandhiwijk zijn een architecturaal herkenningspunt voor de Mechelaars uit het zuiden van onze stad. Om toch nog iets te doen met dit gegeven, voor de woonblokken tegen de grond gingen, begon Gijs te werken op deze gigantische canvassen. Nadien zouden er ook nog enkele (her)(be)werkingen van de buitenmurals binnen in het wijk- en lokaal dienstencentrum Den Abeel komen.

Straatkunst moet volgens Vanhee de dialoog aangaan met de buurt en haar inwoners. We vinden zijn werk vaak terug op plaatsen die door omstandigheden maken dat zijn werk van tijdelijke aard is. En ook de Mahatma Gandhiwijk in Mechelen Zuid is al enkele jaren een buurt in volle transitie.

En zo verdwijnen ook de laatste restanten van de ‘trompetterende kip’ voorgoed uit het Mechelse straatbeeld. De zwanenzang is definitief ingezet voor de ‘blokken’ …

Met de afbraak van de resterende verouderde woonblokken is het renovatieproject in een laatste fase gekomen. In 2023 moeten de werkzaamheden in de wijk afgerond zijn. De wijk zal tegen dan een ware metamorfose ondergaan hebben.

 

foto's: © Tricky Troostie

@ Troostie : Hangen uw foto's al in Den AbeelJust2know