Maris Linea 2.0

met categorie:  
Ze lag er al toen er nog geen sprake was van Mechelen of de Mechelaren.  En toen gingen enkele families hutten bouwen op één van zijn / haar oevers : de Korenmarkt was geboren.  Ik heb het over de Demer Fleuve, in Mechelen beter gekend als de Dijle.
 
Nog voor Rumoldus uit Eire strandde aan de Bakelaarsput, hadden de Romeinen er de boel al bestierd.  En omdat dezen zagen dat de getijdenwerking van de zee, later gekend als Het Kanaal en de Noordzee, zijn uitwerking had tot in onze contreien, noemde ze deze plek Maris Linea : tot daar waar men de invloed van de zee zag.  Maris Linea, een mogelijke verklaring voor de naam Mechelen en de getijdenwerking ziet ge bijv. als ge langs de Keldermansvest loopt en het water van de Deel er serieus hoog staat (bijv. bij springtij).
 
Foto Gimycko
 
En water brengt niet alleen leven, maar neemt ook leven.  Niet alleen blijven waterkanten levensgevaarlijk, want voor je het weet doe je (al dan niet in een dronken toestand) een misstap en beland je in het water.  Water brengt ook leven want schoon water zit vol leven (vissen en planten) en waterlopen zijn altijd een transportweg geweest voor goederen van en naar heinde en verre.
 
En de natuur kan ontzettend mooi zijn, doch tevens keihard terugslaan als we haar niet eerbiedigen.  Want blijkbaar is de mens het enige dier dat zijn eigen woning vervuilt en alzo om zeep helpt.  Niet enkel door onafbreekbare rommel in de beken en rivieren te dumpen, maar ook elk jaar nog eens een miljoenmiljard keer te gaan rondvliegen naar plekken op deze wereldbol waar onze voorouders nog nooit van gehoord hadden.  En al dat gedoe heeft een serieuze impact, niet enkel in de lucht maar ook in water-en ijspartijen, die meer dan nefast zijn.  Ook voor ons Mechelen want…
 
“...Vlaanderen zal sowieso dicht bij die algemene gemiddelden zitten", zegt glacioloog Jonas Van Breedam.  Met andere woorden: op de lange termijn komt er voor de Vlaamse kust een stijging aan tussen 9 en 37 meter. "We zijn het klimaat nu aan het forceren, en dat zal nog heel lang doorwerken.”  Het slechte nieuws: zelfs bij een sterk afgebouwd emissiescenario - denk aan de beloftes over klimaatneutraliteit tegen 2050 van de EU en, als hij verkozen wordt, Joe Biden in VS -  mogen we toch 9 meter stijging verwachten. Het wassende water zou dan tot Antwerpen en Mechelen komen. Het goede nieuws: we hebben het voor een deel nog in de hand, want we kunnen het slechtste scenario, van 37 meter extra, nog vermijden. Onder dat scenario zou over 10.000 jaar het grootste deel van Vlaanderen verzwolgen zijn door de zee…”
( Bron : vrtnws )
 
Als we het zotteke blijven uithangen (hoge emissiescenario) zitten we na 230 jaar met een serieus verhoogde Dijle (+2 meter) met constant water in de straten vanaf het station tot aan het seminarie.  Blijven we alzo doordoen, dan wordt dat scenario een pak erger na 460 jaar met +5 meter.  Na 770 jaar is het +9 meter, is het Land van Mechelen ondergelopen en moeten we een veerpont nemen naar Antwerpen en daarna ligt enkel Brussel nog boven zeeniveau (+37 meter) en moet er geduikt worden naar restanten van wat ooit de Heerlyckheit Mechelen, Antwaarpe-deurrep, Gent en Brugge was.
 
We kunnen het allemaal wat uitstellen (lage emissiescenario) met +2 meter na 1.800 jaar, +5 meter na 5.800 jaar, +9 meter na 10.000 jaar, enz.
 
U zult zeggen : Nou, en ?  Après nous le déluge.  Inderdaad, het is niet dringend of nijpend maar de aarde is een levend ding en het bestaan van o.a. Mechelen is maar een glitch in de miljarden tijd dat onze levende planeet bestaat.  Doemscenario’s zijn voor de betere rampenfilm.  Maar het doet wel de wenkbrauwen fronsen want met de hittetemperaturen in de vorige zomers (waaronder 41°c in 2019 in Begijnendijk - een steenworp van Mechelen) ga je toch wel denken dat we niet goed bezig zijn en de boel serieus moeten gaan herdenken over hoe we moeten gaan leven, werken en handelen in de toekomst.
 
Als ge dan leest dat na corona en een vaccin, iedereen opnieuw het vliegtuig wilt opspringen, dan is de vraag waar ons gezond verstand is gebleven.  Als ze over 500 jaar een staal nemen van het poolijs, zullen ze exact kunnen zien wanneer corona wereldwijd heeft toegeslagen, want dat deel van het ijsstaal bevat amper koolstofpartikels.  We moeten niet terug naar Victoriaanse tijden waar we reisden met paard en kar zoals de Amish nu nog altijd doen, maar misschien heeft iemand een idee hoe het wel zou kunnen.  Want nu is tenminste de lucht terug een pak zuiverder en zijn de stadsmussen er weer.  Klimaat-doem-profeten vinden dat niet corona, maar de mens het echte virus is.  Dus misschien eerst effe de Mechelaar Hugo Van Aken vragen !
 
Voor zij die er niet genoeg van krijgen
x bruzz.be : binnen duizend jaar ligt Brussel misschien aan de kust
x radio1.be : staat vlaanderen helemaal onder water over tienduizend jaar - Podcast
x susanova.be : vub-studie - vlaanderen komt onder water staan
x Nederland en zijn strijd tegen het water
x Schroef van Archimedes
x Maris Linea 1.0 @ Mechelenblogt
x Klimaatwetenschapper en glacioloog Jonas Van Breedam blijkt een oud-leerling te zijn van BimSem en is misschien gelinkt aan de Mechelse brouwerijfamilie Van Breedam.