Blogger Jan Smets verrast met klassiek sprookje

Jan Smets introduceren is, zeker onder de lezers van deze blog, al lang niet meer nodig.  Zijn schijnbaar onvermoeibare pen en cameralens tekenden de voorbije twee decennia al een hele bibliotheek op aan verhalen over twee van zijn meest geliefde onderwerpen: Mechelen en de Mechelaars.  Een selectie van de meest markante verhalen van gekende en minder gekende - maar steeds boeiende - Maneblussers werd intussen onder de noemer 'Een stad vertelt' gebundeld in twee succesvolle boeken.  Nu komt Jan met een derde boek, maar dan wel een van een héél andere orde.  Geïnspireerd door zijn kleinkinderen nam hij de tekenpen ter hand - nog een van zijn vele talenten - en creëerde hij een heus sprookje: 'De draak van Ribbedebie'.
 
µ
Foto (c) Jan Smets

 

 

 

Wanneer ik er bij Jan naar pols - niet tussen pot en pint zoals we anders zouden doen, maar vanop veilige telefonische afstand - begin hij meteen honderduit te vertellen, zoals we dat van hem gewoon zijn. 

 

Dit nieuwe boek was eigenlijk niet echt gepland.  Het idee ervoor ontstond eerder toevallig, op een vakantie een tijdje geleden met de kinderen en kleinkinderen.  Zoals ik wel vaker doe, nam ik mijn kleinkinderen Juul, Mies en Nel al vertellend mee op avontuur naar een denkbeeldig koninkrijk, het land van Ribbedebie.  Zonder vaststaande verhaallijn, gewoon uit het vuistje en met interactie van de kleinkinderen, die dan ook heel wat ideetjes en elementen aanreikten voor het finale verhaal.

 

Het was dochter Nele die, met haar achtergrond als kleuterjuf, Jan aanspoorde om iets méér te doen met deze spontane vertellingen en daar ontstond het idee om het sprookje dat gaandeweg vorm kreeg niet alleen neer te schrijven, maar om het ook van illustraties te voorzien. 

 

Ik volgde jaren geleden tekenlessen aan onze Mechelse Academie en de tekenmicrobe heeft me sindsdien nooit helemaal los gelaten. De focus is mettertijd wel wat verschoven naar schrijven en fotograferen, maar tussendoor ben ik nog altijd graag creatief bezig met tekenpen en aquarelverf.

 

En zo werd het spontaan vertelde sprookje over ridder Juul en Dries de Draak stilaan tastbaar.  Aanvankelijk als privé -uitgave maar nu dus ook 'officieel'.  Al gebeurde ook dit spontaan, als bij toeval:

 

Enkele tekeningen bij het sprookje plaatste ik op Facebook en Instagram.  Vol enthousiasme, maar zonder er meer mee te willen.  Toch werden ze daar opgemerkt door Luc Van Hoeylandt van uitgeverij Elena, die eerder mijn twee eerste boeken al uitgaf.  Het resultaat is nu dus mijn derde boek en ik moet toegeven dat ik blij ben dat het toch zover kwam.

 

Het doet Jan hoorbaar deugd dat het aan zijn kleinkinderen opgedragen verhaal nu ook zijn weg kan vinden naar een ruimer publiek.  Publiek dat het nieuws van het nieuwe boek overigens meteen gretig oppikte:

 

Er is voorlopig maar een kleine oplage gedrukt van het boek (500 exemplaren) maar een flink deel daarvan is momenteel via reservaties bij de boekhandels al de deur uit.  Het nam echt een vliegende start.

 

Snel zijn is dus de boodschap voor wie dit pareltje in huis wil halen - want een pareltje dat is het écht wel.  Het beeldverhaal dat Jan uit de lossen pols creëerde is van een ontwapenende eenvoud, zonder zware maatschappijkritiek maar ouderwets amusant en ontspannend - iets waar elk kind nood heeft in deze beladen tijden. Bovendien is het - zoals we intussen van uitgeverij Elena gewend zijn - uiterst mooi en verzorgd uitgegeven.

 

Foto (c) Jan Smets

 

Als we Jan vragen waar het boek te koop is, blijkt nog eens zijn eindeloze liefde voor deze stad en haar bewoners.

Ik zou de geïnteresseerde lezers een warme oproep willen doen om mijn boek niet aan te schaffen via een of andere 'bolpuntcom' maar het te kopen of te bestellen bij een van onze particuliere Mechelse boekhandels.  Zij kunnen - net als élke kleinhandelaar dezer dagen - alle steun goed gebruiken.  Ik hoop dat mijn boek hier ook een steentje kan toe bijdragen.

 

Een oproep die we graag onderschrijven, al moeten we er ook nog bij vermelden: voor onze Mechelse boekhandels regent het dezer dagen interessante nieuwe koopwaar.  Niet alleen het boek van Jan kan in de rekken worden gelegd, momenteel zijn er onder meer ook nog het door enkele jonge Mechelaars prachtig uitgewerkte verhaal rond de Maneblusserslegende (waar Jan Smets een klein steentje aan bijdroeg), het innemende oorlogsverhaal 'Wat mijn moeder mij vertelde' van uitgeweken Méchelés Karine Vanden Heuvel-Huts en 'Mechelen Gebundeld', de nieuwste pennenvrucht van Mechelen-kenner bij uitstek Marcel Kocken.  En er is nóg meer op komst.  Zo verwachten we van meesterverteller en stadsfiguur Gustave Min tegen maart de uitgave in boekvorm van zijn razend populaire vertelling over 'Lunalia, het meisje van de maan'.  Veel moois dus om naar uit te kijken en om ons al zo rijke Mechelse literaire oeuvre aan te vullen.  Zou het kunnen dat Mechelen een stad is die inspireert...?

 

 

Foto (c) Jan Smets

 

 

Meer info over het boek 'De draak van Ribbedebie' en andere Mechelse publicaties op www.uitgeverijelena.be.  Wie Jan Smets graag eens live aan het werk ziet kan komende dinsdag 17/11 best eens passeren aan boekhandel Salvator: daar zal Jan een dan hele voormiddag aanwezig zijn om de etalage van illustraties te voorzien.  En wie hem in eigen woorden wil zien vertellen over zijn nieuwste werk, kan tenslotte hier de korte reportage bekijken die Rudi Van Poele en Camille Masschelein erover maakten.

 

 

Tekst (c) Kevin Polfliet
Foto's (c) Jan Smets