Bedje

met categorie:  
Hoera !  Naast Mechelse koekoek, de Mechelse (Anker)bieren, Mechelse krombek, Mechelse tros,  Mechelse maantjes, Mechelse torentjes, Mechelse margrietjes, Mechelse asperges, Mechels witlof, Mechelse peren en abrikozen heeft Mechelen er een nieuwe delicatesse bij ! Niet ne Canard à l’Orange, maar Canard à Lemna de Malines oftwel Eend op een bedje van Mechelse eendenkroos.  En waarom niet - in Mechelen - die eend vervangen door ne Mechelse koekoek met daarbij een goe pak frut, wat kroketten of gebakken schatjes-van-patatjes ?
 
Mechelse Groententeelt
 
Het was in het programma Nieuwe Feiten op Radio 1 met Lieven Vandenhaute op 19 november 2020 dat er werd geopperd dat eendenkroos - naast dierenvoeding - ook geschikt is voor de mens.  En alzo zou eendenkroos (ook gekend als waterlinzen) kunnen “geteelt" worden door de boer / agrariër / land-of tuinbouwer in het Land van Mechelen

 
Foto Gimycko : Route
 
In het programma van Lieven werd er ook verteld dat eendenkroos zou kunnen dienen als vleesvervangers in de vorm van vegetarische worsten of hamburgers.  McDonald-, Bicky-of Gourmetburger bevatten dan eendenkroos, vers “gevangen" uit het Groen Waterke neuffe het Aartsbisschoppelijk Paleis.  En dat is alltijd beter dan eendenkroos dat opgekweekt is in ne koi-vijver dat vol zit met antibiotica.
 
Groen Waterke
 
Eendenkroos of waterlinzen kon onze Rembert Dodoens ook al bekoren want hij heeft er melding over gemaakt in zijn grote Cruydenboeck, dus dat zit snor.  Als het dus als groente geklasseerd wordt voor (ook) menselijke consumptie kunnen we misschien ’t Grom in Katelijne-Waver eens aanspreken om te zien of ze er iets mee kunnen doen.  Vermoedelijk hebben die nog plaats in hun Mechelse serre voor een kweekprogramma.  En Mechelen is een groentestreek, dus gelieve ook effe de Land-en Tuinbouwschool te bellen.
 
Foto Gimycko : Landbouwschool
 
Voor zij die er niet genoeg van krijgen :
x VMT : Waterlinzen zijn het nieuwe eendenkroos
x vrtNWS : Eendenkroos, knisperig met een houtsmaakje
x Google Search : Eendenkroos rembert dodoens
x Google Search : Waterlinzen
x Google Search : Eendenkroos voedsel voor mens en dier
 
Le Soleil Tekening van groenten
 
Rembert Dodoens Cruydenboek