Vijf voor twaalf: Boom Zoekt Bos creëert bos op Mechelse Grote MarktOm klokslag vijf voor twaalf werd op de Mechelse Grote Markt een heus bos geënsceneerd. Onder de titel Boom Zoekt Bos uitten een aantal geëngageerde Mechelaars hun bezorgdheid over de open ruimte die enorm onder druk staat.

Het bestuur heeft de laatste jaren enorm ingezet op het aangenamer maken van onze stad. Er kwamen verschillende stadstuinen en parken en dit juichen we uiteraard toe. Maar terwijl dreigt steeds meer natuur te moeten wijken voor stadsonwikkeling, parkings, winkelcentra, een commercieel zwembad, bedrijventerreinen. We zijn bezorgd over de snelheid en de quasi onachtzaamheid waarmee dit proces zich doorzet.” luidt het.

Vijf voor twaalf dus volgens Boom Zoekt Bos. Vandaar ook de symbolische actie, zondagmiddag 4 oktober op dat tijdstip, voor het stadhuis van Mechelen.Met velen waren ze voor deze ludieke actie waarbij in een mum van tijd een heus bos ontstond op de Grote Markt. “We doen die niet voor onszelf, voor wijk a, b of c, maar voor elkeen. Er blijft meer nood aan groen”, aldus Liesbet Marivoet, één van de initiatiefnemers.

De laatste weken was het verzet van verschillende actiegroepen heel zichtbaar in de pers en door het circuleren van petities, denk aan het prestigieuze Malinas in Mechelen Noord, de plannen rond Plopsaqua, de verdere ontwikkeling van de open ruimte rond de wijk Papenhof. De actievoerders van Boom Zoekt Bos stellen dat de voorbije periode heel scherp heeft gesteld hoe belangrijk het is om toegankelijke openbare ruimte te hebben.“Dat een stad uitbreidt mag niet afdoen aan de leefbaarheid. Verdichting is een realiteit maar er is nood aan voldoende groene longen in de nabijheid van de stad voor zuurstof, om op adem te komen, voor verkoeling. Een boom, een park zijn geen bos.”, vinden Liesbet en haar medestanders. “Eigenlijk is het Vlaams compensatiefonds, zeg maar de boscompensatie op Vlaams niveau, een lege doos”.

Momenteel zou het burgerlijk wetboek aangepast worden wat bomen betreft aan de hand van de regelgeving in het veldwetboek. Deze regelgeving is veel strenger waardoor de situatie van bomen in de stad nog precairder wordt.”.Dit heeft natuurlijk niets met partijpolitiek of organisaties te maken”, vertelt Liesbet ons, “we zijn stuk voor stuk mensen, burgers, ouders met kinderen die hier opgroeien, die begaan zijn met onze toekomst in deze stad, die blijven ijveren voor behoud van het bestaande groen én het blijven zoeken naar alternatieven.”, aldus Liesbet. Samen met haar zus Tineke Marivoet, partner Gerrit Vanvlasselaer, Brecht Bryssinck en Seppe Ceulemans, maar gesteund door velen, de motor achter Boom Zoekt Bos.Liesbet toonde zich alvast tevreden met de goede opkomst. Politici had Boom Zoekt Bos niet uitgenodigd. “Maar hopelijk vangen ze het signaal toch op, want het is dus vijf voor twaalf”, besluit Liesbet.tekst en foto's: © Mark Van Mullem