Marcske van de Ruggenuchte

Marcske van Ranst van den tellevieze
hàà mè zaa-ne gekleurde trôô.
Gastje, wilde me kabaske is vulle
En laot de Mechelaar hier ni staan.
Want ik oest, ik ‘èm corona
Geeft nao da vaccin en ’t zal overgaan !
Marc van Ranst oep een kruk
met nen appel of e ferm stuk.
Géft’m gien peir of gien smeir
Mechelen is giene bedeleir !
Ha-jee de pille deurgegeve
Oem aan coronapatiënten te geive.
A beloofde an den Bart dattem pillen bakken zaa.
Iel veul, iel veul, dattem pillen bakken zaa !
 
 
2020 sucks bigtime ! 
Nu 2020 duidelijk een verloren jaar is gebleken, moeten we 2021 maar uitroepen als de start van de Roaring Twenties 2.0  ( Flappers )
 
 
Alfred Ost Sintemettezingers
 
Maar hoe moet het nu verder met de rest van het jaar ?  Corona gooide niet enkel roet in het eten in de lente ( Pasen - Hanswijkprocessie ), tljdens de zomermaanden ( Parkpop - Maanrock ) en morgen tijdens het Sintemettemettefeest ( arme Rudi )Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar.  We moesten al afscheid nemen van het eindejaarsvuurwerk aan onzen Toren en ook de kerststronk bij de bomma zal dit jaar met minder mensen aangesneden en verorberd worden. 
 
Misschien naast onzen toren met oudejaarsavond een dikke strakke kabel hangen en een lichtbol of maanfiguur naar boven hijsen om - op klokslag middernacht - een nieuw, vers en coronavrij jaar te mogen verwelkomen met disco-laser-stralen.  Live uitgezonden via Youtube en Facebook, samen met de sample-kunsten van Dimitri Vegas & Like Mike vanop onze Mechelse reus.  BalconyTV, maar dan vanaf Sint-Romboutstoren en dancing in onze eigen straat.
 
Let us go party like it is twenty-twenty-one !
 
PS : 
1) Hoog tijd - na opnieuw strengere maatregelen - voor ONZE Telenet in ONS Mechelen om ONZE senioren in al ONZE mechelse WZC’s te voorzien van beeldtelefoons oep eullese TV, zodat de bomma en de bompa via Siri kan facetimen met de kinderen, met de kleinkinderen en met haar zuster, broer of vriendin die enkele kamers verder zit, maar ook niet op de gang mag komen of mag afzakken naar de gemeenschappelijke (eet)ruimte.  ’t Is weer eens wat anders dan achter een raam gebaren te staan maken en gezichten te trekken waar de bomma niks van verstaat.
 
2) Dit jaar heeft wel enkele nieuwe Mechelse woorden opgeleverd : 
a. Hoest-preventie-glas : Een smoele-rôôt
b. Mond-masker : Een smoele-kabaske, een smoele-zakske, een smoele-lappeke of nen tôôtekabas, een tôôte-zakske of een tôôte-lappeke
c. Jerusalema-Kids aka Jeugd van tegenwoordig
 
Voor wie er niet genoeg van krijgt :
x Coronaproof concert met volk van The Flaming Lips met iedereen in zijn eigen bubbel
x Telegraaf : Geen Sint-Maarten lopen in Holland
x GVA : Mechelen gaat coronaproof op pompoenenjacht
 
Pompoenen zoeken is leuk.  In het voorjaar deden de Mechelaars dat al met knuffelberen achter de Mechelse ruiten.  En waarom met Nieuwjaar geen zoektocht achter Opsinjoorkes achter glas, die Mechelaars massaal op hun schoorsteenmantel hebben staan ?
Met de aankomst van Sinterklaas op Youtube of TV, kerstversiering vanaf eind oktober en zotte zoektochten IRL of digitaal ( Pokemon Go ) komt er misschien nog een leuk einde aan dit klotejaar.  Pardon my french, but you never walk alone.
 
Voor zij die niet van Mechelen zijn :
 
Sinte-Mette van de Ruggenuchte,
Hàà me zaane graazen baad
Juffrake wilde me kabaske is vulle
En leut ons ni lang nie mie staan
Want à-j oest à-j eid 'n valling
Géft em e pastilleke en ‘t zal overgaan
Sinte-Mette oep de kruk
Géft nen appel of e stuk
Géft 'n peir, of 'n smeir
Sinte Mette den beideleir
Ha-j ee zenne mantel deu-gesneeje
Oem aan den érreme te geive
à beloufde an z’n vràà dattem koekebakke zàà
Ivo, Ivo dattem koekebakke zàà
 
  
Sint Maarten in 1938
Allez, we moeten vaneir in ons kot zodat we vaneir moeten wachten op Godot en zijn vaccin. 
Die virologen, epidemiologen en statistiek-ologen (en wat zit er nog allemaal in the woodwork) zitten liever in ne TV-studio i.p.v. 24/7 en wereldwijd dat virus te bombarderen met vanalles en nog wat in eullese labo.  Met hun elektronenmicroscopen kunnen ze op atomair niveau het DNA van het virus bekijken, onderzoeken en aanvallen.  Maar ho, liever wegkruipen en wachten tot de Messias opnieuw verschijnt, over het Dijlewater loopt en het water in de Keerdok splitst voor zijn uitverkoren volk : de Mechelaren.  Go figure.
Wat is ook alweer dat telefoonnummer van Monsanto of Thomas Edison ?  Die werken of werkten een miljoenmiljard keer sneller want we willen nu allemaal terug kunnen buitenkomen en leute maken !
 
Dus haal dat Mechelse Cruydenboeck maar van de zolder want dat was goed tegen de pest, de zweetziekte, de cholera, melaatsheid, SARS, MERS, ebola en aids.  Dan moeten we de Mechelse coronapatienten morgen niet naar Molokai overbrengen. 
Hopelijk kunnen we het Dodoensziekenhuis op de ring, het AZ Sint-Maarten in de Leopoldstraat, de oude brandweerkazerne in de Dageraadstraat, het OLV-Gasthuis in de Keizerstraat en den oude GB aan den Antwerpsesteenweg nog als Plan B gebruiken en liggen die gebouwen nog niet plat.  En nu we geen kazernes meer hebben moet het ABL uit Peutie de terreinen van de KV en de Racing maar inschakelen voor een veldhospitaal indien nodig.
 
Misschien is een vaccin nog niet voor morgen maar zou vandaag Galapagos Mechelen wel een soort mondmasker kunnen ontwikkelen dat bijvoorbeeld rood kleurt als corona U te pakken heeft en groen kleurt als ge veilig zijt.
Dan kunt ge tenminste veilig naar school of naar het werk en anders blijft ge thuis.
 
Facetimen of skypen via uwen TV zou, in deze tijden, ook een hulpmiddel kunnen zijn voor een veilig "doktersbezoek".  Gij ziet uwen dokter en hij of zij ziet U.  En als de klachten wat meer serieus zouden zijn, kunt ge nog altijd IRL naar het dokterskabinet.  Alzo geen overrompeling in de wachtzaal en kan er via de Cloud doktersvoorschriften gestuurd worden naar uw apotheker.  Wanneer deze laatste dan al uw medicijnen heeft, laat die U iets weten via mail, skype of FaceTime en wordt onnodig heen-en-weer vermeden.  Uwen apotheker zou misschien een drive-thru kunnen organiseren waar ge dan 24/7 uw geneesmiddelen kunt gaan ophalen na de school, na het werk of na het winkelen.
 
Dus… alles kan beter & Mechelen pionier.
If it works here, it works everywhere - It’s up to you, Mech'len, Mech'len !

Nu morgen de wapens (en kanonnen) zwijgen, geen Wapenstilstand te Mechelen met militairen en oud-strijders omwille van corona.  Dus moeten de klokken het maar overnemen !

Misschien kunnen de klokken ook het Mechelse Sintemette-lied ten berde brengen, want ook geen zingende kindjes...

Hombeek - Sintemettefeest

Allez, nu K3 2.0 stopt omdat Klaasje vertrekt komt Studio100 met een nieuwe groep :

V3 ( Van Ranst, Van Gucht en Vlieghe, de 3 Prutsvirologen)

"...Van Afrika tot in Amerika, vanaf de Himalaya tot in de woestijn..."