Het was een leuk item dat verkocht werd op Delcampe : een Gazet van Mechelen van 11 januari 1941. De gevechten zijn voorbij en den Duits is baas in Mechelen, maar de Gazet van Antwerpen en haar Mechels zusje blijven van de drukpersen rollen.
En dat het nu 80 jaar geleden is of het is 2021, het nieuws blijft deels hetzelfde : Het leven in Mechelen, boekennieuws, de plagen des tijds zoals dieven die opduiken en rijwielen die verloren geraken en de nieuwe reglementen voor het vrachtvervoer. Same news than as now.
Maar één dingetje vond ik wel het vermelden waard uit de Gazet van toen. De Gazet van Mechelen stelt zelf voor om de krant door te geven aan de buurman.
Is dat niet in uw eigen voet schieten ? Jouw bron van inkomsten-door-verkoop gewoon weggeven ?
Dus kan je raden waarom de krant dit doet. Mijn idee is papierschaarste waardoor niet elke weekdag en op zaterdag een krant kon verschijnen. Dus om zoveel mogelijk lezers en abonnees aan boord te houden in deze oorlogsdagen blijft de krant rondgaan, al is het gratis.
Het zou ook kunnen dat een pak mensen, door de gevechten, hun huis en haard kwijt zijn en niet de centen hebben om er nog een krant bij te nemen / houden. Of ze waren hun job kwijtgespeeld omdat hun fabriek platgebombardeerd werd en dat hun kop niet naar het laatste nieuws stond.
In nood kent men zijn vrienden & buren en Gazet van Mechelen wilde daar graag aan meehelpen. De reclame in de gazet wordt ook bekeken als ge er geen aanschafprijs voor hebt betaald. En misschien kon de buurman een deel van de krant ook gebruiken in zijn toilet, want wc-papier zal toen ook niet volop aanwezig geweest zijn.
Bedenk : het waren de radio-days. De bomma en den bompa die, ’s avonds met de gordijnen dicht (want verplicht) en onder een klein lichtpeertje, wat vertroosting zochten. Radio was er toen al wel, maar gene TV, internet of smartphones. En om niet een hele avond het gebral van Adolf Hitler te moeten aanhoren, was een goei gazet met het laatste nieuws een leuk verzetje want ge kon ook niet elke avond naar de cinema. Het was ne lockdown-avant-la-lettre met vader in zijne zetel met zijn pijp of met ne groene michel zonder filter en moeder die nog wat aan het naaien was.
Leuk toch hoe een klein item in een gazet van toen ons doet mijmeren over hoe het toen was in de jaren ’40 in ons Mechelen. Niet beter maar anders.
Grote Markt 1940
Begijnenstraat 1941 Grote Markt 1944
Mechels zakkalendertje 1941
Voor zij die er niet genoeg van krijgen :