"blijft plezant, maar water staat tot aan onze lippen..."

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Ongetwijfeld is dit de moeilijkste periode uit ons tienjarig bestaan. De coronacrisis heeft flink wat stokken in de wielen van onze werking gestoken.  En dat is frustrerend.  Telkens moet je een plan B of plan C in het achterhoofd hebben.  Of moet je iets afgelasten...  Vermoeiend.

Ze blijven het 'plezant' vinden, maar ze verhelen het niet: het water staat  Marleen D'Joos en Mart De Wever  van de vzw Sjarabang tot aan de  lippen.  Maar bij de pakken blijven ze niet zitten. Ze weten waarom ze er voor gaan. Ze willen zich honderd procent geven voor de mensen die bij Sjarabang een warme thuis vinden en zich hier creatief kunnen ontplooien. 

De lockdown zette een kruis over het jaarlijkse Kunstproevenfestival waar zowat 1200 mensen uit heel Vlaanderen voor afzakken naar Mechelen.  Alles was zo goed als klaar toen ze het dienden af te blazen.  Een serieuze streep door de rekening was dit.  Ook een geplande musical,een dansvoorstelling en het tradionele zomerkamp in de Provence konden niet doorgaan. Het atelier in de Hoviusstraat moest dan ook nog eens veilig worden herdacht - in een afgeslankte versie.  De klap op de vuurpijl was dat de vzw een aanzienlijke subsidie voor vijf jaar misliep.  Nochtans hadden ze er goeie hoop op.  Men had hard gewerkt aan het ingediende dossier.  Maar helaas...  Gelukkig zijn de medewerkers en de talrijke vrijwilligers creatieve en moedige mensen die samen met de leden van de beheerraad  naarstig begonnen zoeken naar een aantal activiteiten om het broodnodige geld in het bakje te krijgen.  Dit is immers levensnoodzakelijk wil men de boeken niet hoeven dicht te doen.  De werking moet kunnen doorgaan.  OOK JIJ kan je steentje bijdragen om hieraan mee te helpen.  'Sjarabangelijke mosselen' en de dansvoorstelling "What if" zijn twee iniatieven die je kan steunen...  Lees meer...

 

(Mart De Wever, Marleen D'Joos, Jan Simons en Luc 'Vis' in de tuin van het Moreelshuis)

 

Marleen D'Joos, de drijvende kracht achter Sjarabang:

 

Het waren moeilijke maanden.  Gelukkig kunnen we een aantal van onze mensen sinds vorige maand opnieuw in vaste bubbelsverwelkomen in ons atelier en de afgelaste dansvoorstelling is opnieuw in de stijgbeugels gekropen. We hebben de draad terug opgenomen en spelen binnenkort in De Maan een aantal voorstellingen.  De annulering van het door ons georganiseerde Kunstproevenfestival was pijnlijk.  Alles was zo goed als klaar.  Zo jammer voor al onze deelnemers voor wie het een unieke gelegenheid is (en voor sommige de enige) om eens buiten te komen.  De geschrapte musical "Het oneindige verhaal" stelde de zestig deelnemers ook al teleur.  Onze kampen naar de Provence en Destelheide werden geannuleerd... Leuk was het allerminst.

 

Sjarbang viste ook achter het net bij de Vlaamse overheid wat betreft een belangrijke subsidie voor sociaal-culturele volwassenenwerking.  Men had hard en lang aan het dossier gewerkt en had er een goed oog in.  Maar het dossier om  deze subsidie die over vijf jaar loopt, te verkrijgen werd afgekeurd.

 

Toen kwam Luc Vis (Mariën), voorzitter van de vzw Sjarabang op een idee.  Hij weet ook wel dat het initiatief nu niet bepaald als 'cultureel' kan bestempeld worden, maar het is een actie die wel wat nodig geld kan bijeenbrengen dat nodig is om de dagdagelijkse werking te garanderen...

 

  (foto: Jan Smets - Luc Vis)

 

Er komt haast niks binnen dit jaar, maar de huur van het Moreelshuis blijft natuurlijk lopen.  Dit is een kleine ramp.  Elke cent is nu erg nodig. Sjarabang kan niet leven van de hemelse dauw.  We moeten het hebben van een aantal nevenactiviteiten.  Daarom plannen we nu een take-away-mosselsouper op zaterdag 24 oktober.

 

 

Sjarabangelijke Mosselen.  Take-away mosselsouper.

 

Steun Sjarabang en bestel een take-away portie heerlijke mosselen met alles erop en eraan.  Wie geen mosselen lust kan ook voor videe gaan.  De bestellingen zijn af te halen op 24 oktober in het Moreelshuis in het Groot-Begijnhof of worden met een kleine meerprijs van 5 euro aan huis geleverd!

De mosselen met brood worden ongekookt aangeboden (1,3 kg), dagvers gekuist en verpakt per portie, voorzien van groenten, een heerlijke kruidenmengeling én een potje huisgemaakte mosselsaus.  Thuis nog 10 minuten op het vuur, opschudden halverwege en smullen maar!

De versgemaakte videe wordt gemaakt per portie van 400 gram en je krijgt er 'n koekje en brood bij.

Men selecteerde bovendien een fris wit wijntje dat perfect past bij beide gerechten (Mooiplaas, Chenin Blanc, Zuid-Afrika).

Mosselen aan 20 euro, videe 12 euro en een fles wijn 10 euro.

 

bestellen en meer info:   www.sjarabangvzw.be en plaats je bestelling online!

 

 

We hopen nu dat heel Mechelen mosselen zal bestellen.  Twee bakfietsen staan klaar om aan huis te leveren voor mensen die om één of andere reden ze niet zelf kunnen komen afhalen...

 

 

En dan is er ook de veelbelovende dansvoorstelling!

 

 

"What if" - dansvoorstelling

 

Een voorstelling waarin 9 dansers samen komen in enkele herkenbare, creatieve en ludieke situaties....

Hoe kan dans het onmogelijke mogelijk  maken?  Waar is de lijn tussen fantasie en realiteit?

De regie is in de handen van Sofie Roels.

Voorstellingen op:

vrijdag 6 november om 13u30 en 20u30

zaterdag 7 november om 19u30 en 21 u

Prijs: 15 euro

Deze unieke voorstelling geeft je de kans om nog eens 'uit je kot' te komen en Sjarabang te steunen.

De Maan - Minderbroedersgang 3.

reservatie:  info@sjarabangvzw.be

 

(foto: J.Smets - Marleen D'Joos)

 

Marleen D'Joos:

 

Kom zeker kijken.  Onze mensen zijn blij dat ze kunnen laten zien waarmee ze bezig zijn.  Dat is voor hen erg belangrijk.  Verder hopen we dat we onze 'feesteditie' - onze tiende editie van Kunstproeven kunnen laten doorgaan op 21 oktober volgend jaar.  Maart leek ons toch te vroeg.  We willen op veilig spelen.  Onze jaarlijkse creatief versierde beelden in de Mechelse vitrines zullen te zien zijn in februari.  We rekenen op de medewerking van de handelaars.  Ik kan al verklappen dat het dit jaar om kikkers en nijlpaarden zal gaan...  Verder kan ik ook al zeggen dat we nog brainstormen rond een gedichtenavond.  Dit heeft het voordeel dat we apart kunnen repeteren met onze mensn...  Er staat nog niks vast, maar we denken hier sterk aan...

 

Jan Simons, lid van de beheerraad:

 

  (foto: J. Smets - Jan Simons)

 

We willen niet in begrafenisstemming blijven zitten.  De situatie is moeilijk maar Sjarabang blijft wel plezant.  Na de crisis vliegen we er terug in!!

 

Dat is de 'spirit'!  

Lieve Mechelaars: doe je ook een duit in het zakje?  Sjarabang levert al jaren prachtwerk.  Wie de mensen hier ziet openbloeien kan er alleen maar een warm gevoel bij krijgen.  Laat corona hier ook geen definitieve brokken maken.  JIJ OOK kan hieraan meewerken!  De mensen van Sjarabang zijn jullie hier ontzettend dankbaar om!!

 

info@sjarabangvzw.be

0477/239078