Ode aan Van Beethoven op de beiaard

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets. Boven: Eddy Mariën en Koen Cosaert)

De tweehonderdvijfstigste verjaardag van één van de grootste componisten uit de geschiedenis - Ludwig Van Beethoven - kan je niet zomaar geruisloos laten voorbijgaan.  En ondanks al de coronaperikelen is daar ook terecht aandacht aan gegeven.  Niet alles gebeurde zoals gepland en sommige activiteiten dienden geannuleerd.  Jammer dat dit alles in mineur diende te verlopen. Maar het kon natuurlijk niet anders.  Toch kregen we vandaag de kers op de taart geserveerd.  In de Sinte-Mettetuin waar de mobiele beiaard staat opgesteld in een mooi paviljoen, werden deze middag twee beiaardcomposities voorgesteld ter ere van Van Beethoven.  Een prachtig geschenk van Mechelen voor een man wiens wortels in onze Dijlestad lagen!  Twee topbeiaardiers verbonden aan onze beiaardschool Jef Denyn: directeur Koen Cosaert en stadsbeiaardier Eddy Mariën waren niet weinig trots om deze composities voor te stellen...

 

 

Het is de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn zelf die de opdracht gaf om twee nieuwe beiaardwerken te componeren in de geest van het muzikale genie die Van Beethoven was.

Cultuurschepen Björn Siffer:

 

 

Waar we konden hebben we toch gepoogd om er een herdenkingsjaar van te maken.  We zijn immers de wereldhoofdstad en van de beiaard en we hopen dat er ook buiten de Mechelse grenzen aandacht zal worden besteed aan dit initiatief.  De beide werken worden nu gratis aan alle beiaardiers wereldwijd aangeboden als geschenk vanuit Beethovenstad Mechelen.  Zo neemt onze stad andermaal de beiaardwereld op sleeptouw.  We koesteren niet alleen ons historisch erfgoed, we vernieuwen het ook en halen de band aan met ons publiek.

 

"dit is een Urbi et Orbi.  Een ode die vanuit onze stad de wereld mag rondgaan...  Aan stad en wereld..."

 

Directeur van de beiaardschool, Koen Cosaert licht hierna de eerste compositie toe, die hij samen met stadsbeiaardier Eddy Mariën quatremain speelt op de mobiele beiaard.

 

 

In onze beiaardschool zijn we altijd op zoek naar nieuwe initiatieven.  We willen een voortrekkersrol spelen als beiaardstad.  Sinds 1922 bestaat onze school die werd opgericht door Jef Denyn.  We hebben steeds nood aan nieuwe muziek. We zijn dan ook blij dat deze eerste compositie komt van Geert D'hollander, die vroeger leraar was aan onze school en nu titularis is van de beroemde Bok Tower in Florida in de VS.  Hij wordt vandaag beschouwd las één der beste componisten voor beiaard. In zijn compositie die heel ritmisch is zal je kleine motiefjes herkennen uit het werk van Van Beethoven.  De wereldcreatie van zijn compositie die betiteld werd als 'How about some Beat-hoven?' werd een eerste keer gespeeld tijdens het slotconcert van de Zomerbeiaardconcerten op het Cultuurplein op maandag 14 september.  Ik voerde dit werk uit samen met Eddy. 

 

Stadsbeiaardier Eddy Mariën componeerde ook een nieuw werk - een 'Ode aan Beethoven'.  Hiermee was Eddy niet aan zijn proefstuk toe.  Op een treffende manier wist hij nieuwe muziek te schrijven in de stijl van Van Beethoven. 

 

 

Ludwig werd in Bonn geboren en overleed in Wenen.  Zijn roots liggen echter in onze stad.  Zijn grootvader, Lodewijk, die overleed toen de kleine Ludwig slechts drie jaar was, kreeg ooit les clavecimbel en orgel van de toenmalige Mechelse stadsbeiaardier Antoon Colfs.  Deze zou gewoond hebben in 'de drie emmers' in de Befferstraat.  Mijn compositie heb ik gepoogd te maken in de stijl van Van Beethoven voor wie ik altijd al een grote bewondering had.  Hij behoorde tot de Weense School maar heeft zijn muziek naar de toekomst geleid, naar de romantiek.  Mijn compositie is dan ook klassiek met romantische elementen.

 

De twee composities zullen heel zeker ook regelmatig te horen zijn - gespeeld vanop onze Sint-Romboutstoren.

 

 

Na de presentatie van de twee composities blijf ik nog even zitten in de Sinte-Mettetuin...  Gelukkig blijft het droog en komt zelfs af en toe de zon gluren.  Fijn voor de laatste editie van de 'Beiaardbokes' - de wekelijkse gratis lunchconcerten op deze locatie...

En het is 'Mèchelès' Hewig de Ceulener die de eer heeft om de laatste beiaardklanken van dit zomerseizoen de tuin in te laten dwarrelen..  En dat doet ze met verve. 

 

 

 

Hewig die al een serieuze vooropleiding had aan het Lemmensinstituut zit nu in haar zevende jaar in de Beiaardschool.  Nog twee jaar heeft ze te gaan.  Heel zeker is het een  opleiding die toch wel wat vergt van de studenten.  Normaal gezien spelen beiaardiers 'onzichtbaar' en hoog op een toren.  Met de mobiele beiaard dicht bij de toehoorders komt er misschien wel wat plankenkoorts bij kijken.  Hedwig waarschuwt dan ook voor eventuele onvolkomenheden.  Het moet gezegd: het is absoluut niet te merken.  Het leuke miniconcert wordt besloten met de klassieker van Noordkaap - 'Ik hou van u' - dat wordt meegezongen door het publiek.  Te horen op Mechelse klokken: toch wel bijzonder...

 

 

 

 

 

 

Leuk artikeltje over onze Mechelse ambassadeurs Jan!

Ode an Beethoven is een prachtige compositie geworden, deze versie is opgenomen op de Sint-Romboutstoren.

https://youtu.be/E-Fm5i1wMZA