Margareta kleurt goud in strijd tegen kinderkanker

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Mechelen draagt de naam van 'Kinderstad' fier in het vaandel.  Dat weten we.  En wie aan kinderen denkt denkt aan uitbundige vrolijkheid, en spel en plezier - aan jong zijn en dromen.  En toch is wordt dit alles soms doorkruist door die bijzonder wrede ziekte die kanker noemt.  Dan staat de wereld plots stil.  Het voelt zo onnatuurlijk en onrechtvaardig aan.  Het is de ultieme angstdroom van elke ouder.  Het is een realiteit waar we soms mee te maken krijgen - of we willen of niet.  Jaarlijks sterven er in Europa zo'n 6000 kinderen aan deze ziekte en élk jaar worden 3500 nieuwe diagnoses gesteld.  Da's niet gering.  Gelukkig wint kanker niet steeds het pleit.  De teller van de overlevers aan kinderkanker staat ondertussen op 500 000.  En dat is een hoopvol cijfer.  Al die kleine maar toch zo grote helden die vechten of herstellen verdienen onze aandacht.  En Mechelen-Kinderstad neemt ook hier het voortouw.  Onze stad neemt dit thema ter harte en bekijkt hoe het dit alles nog meer in de kijker kan zetten.  Dit wil  Mechelen maar al te graag samen doen met de Kinderraad zegt preventie-en jeugdschepen Abdraham Labsir.  Hij kreeg vandaag - samen met burgemeester Alexander Vandersmissen én kinderburgemeester Camila Ladron De Guevara, het gouden 'strikje' opgespeld door SIOP Europa (professionele zorgverleners voor kinderkanker en de academische wereld).  Dit speldje staat symbool in de actie 'Shine gold' dat ons allen wil bewust maken dat kanker nog lang niet de wereld uit is...

 

(Samira Essiaf overhandigt een gouden speldje aan burgemeester Alexander Vandersmissen...)

 

We zouden het in deze'corona-tijden' haast vergeten dat er nog andere ziektes bestaan.  Sensibilisatie blijft broodnodig. 

In heel Europa, maar ook in de rest van de wereld wordt tijdens de maand september de strijd tegen kinderkanker onder de aandacht gebracht.  Vanavond straalde rond het standbeeld van Margareta van Oostenrijk een goud licht.  Mooi symbool.  Goudverlichte spots op 'ons aller tante' met op de achtergrond onze stoere Sint-Romboutstoren: twee sterke symbolen voor de Mechelaars.  Hiermee wil onze stad deze dagen aandacht vragen voor alle kinderen, ouders en zorgverleners die te maken krijgen met kinderkanker.

 

  (kinderburgemeester Camila)

 

Camila Ladron De Guevara, die na vorig jaar secretaris te zijn geweest in de Kinderraad, nu kinderburgemeester is, vertelt dat de raad volgend jaar wil nadenken om de actie verder uit te breiden.  Gedacht wordt aan een speelelement of een kindermonument.  

Samira Essiaf van SIOP mocht deze namiddag de actie toelichten, en deze gedreven Mechelse dame deed dit zoals altijd in haar gekende enthousiaste stijl.

 

(Samira Essiaf)

 

Wij willen met deze symbolische gouden lintjes de stad bedanken om onze actie mee te ondersteunen en onze helden mee in het daglicht of in dit geval in het goudlicht te zetten.  Als organisatie zetten we ons elke dag in voor de jonge helden en survivors met heel de entourage errond.  Dat we hiervoor erkenning krijgen is voor ons enorm belangrijk en geeft ons de moed om verder te doen...

 

  (Johan Muyldermans - vzw Prinses Harte)

 

In Mechelen werkt de vzw Prinses Harte al een aantal jaren heel actief voor kinderen met levensbedreigende ziekten.  We hoeven deze organisatie niet meer voor te stellen.  In onze stad en ver daarbuiten heeft deze vzw al stevig aan de weg getimmerd.  Het Muizense meisje Harte Muyldermans overleed op 6-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.  Harte gaf de naam aan de VZW die ridders-en prinsessenpakketten ontwikkelt om kinderen het verblijf in een ziekenhuis aangenamer te maken.  Deze leuke pakketten zorgen voor kleur, licht en troost in de soms beangstigende ziekenhuisomgeving.  Johan Muyldermans - vader van Harte - was dan ook maar al te graag aanwezig om deze actie nog meer in de aandacht te brengen.

Burgemeester Alexander Vandersmissen:

 

(burgemeester Vandersmissen)

 

Het is een ziekte die enorm veel impact heeft op kinderen en hun gezin.  Zelfs na het overleven van de ziekte kan dit nog fysiek en mentaal lang blijven nazinderen.  Als burgemeester is het dan ook mooi om te zien dat er zoveel organisaties zijn op internationaal, Europees of plaatselijk niveau - zoals vzw Prinses Harte - die er alles aan doen om de strijd samen met de kinderen aan te gaan.  Hun rol is van ongelooflijk groot belang.  Dus ook van mij en de stad Mechelen: dankjewel voor jullie inzet!