Barzé - de smaak van de zee

met categorie:  

Enkele weken geleden opende Barzé de deuren op de Mechelse Korenmarkt.

Mechelen Blogt stuurde reporters Marc en Mark op pad om eens poolshoogte te gaan nemen. Dat moest geen twee keer gevraagd worden.

Marc en Mark hadden een fijn gesprek met Nicholas Moens, één van de gedreven eigenaars van Barzé, alvorens enkele van de gerechtjes uit te proberen.

       

Nicholas is één van de drijvende krachten achter Barzé, samen met Marieke en Miriam van wijnbar Unwined.

"Het idee om met een nieuw concept in Mechelen te starten bestond al langer. Het moest origineel, verfijnd en toch betaalbaar zijn  en zo rijpte het idee van een visbar."

Niet slecht bekeken nu op de Vismarkt de laatste viswinkels verdwenen zijn.

"We serveren kleine visgerechten, heel natuurlijk bereid waarbij het verse product de hoofdrol speelt. Het idee is om te sharen, dat hoeft niet noodzakelijk maar blijft wel leuk als je van alles eens wil proeven. De kaart kan dagelijks of wekelijks wijzigen, we volgen de seizoenen. We werken enkel met dagverse producten, uiteindelijk is het de zee die beslist wat en wanneer op het bord komt."

              

Corona heeft de initiatiefnemers niet afgeschrikt en terecht. De visbar en het ruime terras zitten afgeladen vol. Het concept van de aperobar waar je een klein gerecht (enkele oesters of een bordje kibbeling bijvoorbeeld) neemt bij een glas wijn om achteraf elders te gaan eten, is momenteel niet aan de orde. De nadruk ligt op het dineren aan een rustig tempo waarbij je nu en dan gerechtjes bij bestelt. En het slaat aan, reservaties (ook online) stromen binnen en elke avond is de zaak gevuld.

Er wordt gerekend op twee 'services' per avond, zodat een tafeltje ongeveer twee uur bezet kan blijven. Dat kan nipt worden als je gaat sharen maar voor ons werd in elk geval een uitzondering gemaakt.

                                                      

Als apero -tijdens het gesprek met Nicholas- kozen we voor een Zeezuiper, een tripel van de Scheldebrouwerij. Tijd voor een aangename babbel en om de kaart te bestuderen.

Onder EB vind je de koude en onder VLOED de warme gerechten. Wie niet kan kiezen kan starten met 'Sound of Zé' een degustatiebordje van eb en vloed.

"We geven ook raad aan tafel, over de gerechtjes, we leggen graag alles uit. Reken op 2 à 3 gerechtjes per persoon. We doen niet echt aan food & wine pairing ; eigenlijk passen alle geselecteerde wijnen bij de visgerechten.”

We starten met een 'Mirin zalm' en 'Blini's Barzé'. De plakjes zalm zijn gemarineerd in mirin -een Japanse rijstwijn- en hebben een licht zoete toets. Afgewerkt met rauwe ui en lekker met krokant flatbread dat we apart bijbestellen. De blini's (6 Russische pannenkoekjes) zijn belegd met een tartaar van zalm en afgewerkt met zure room.

  

Daarna gaan we voor de garnaalkroketten en de scheermessen (we moeten toch absoluut schelpdieren bestellen). De kroketten zijn genereus en smeuïg en worden geserveerd met gefrituurde peterselie. Zo hoort het. De scheermessen zijn licht opgebakken met look en kruiden.

De wijnkaart -ook een ruime keuze per glas wat een must is voor een aperobar- vermeldt al even logisch hoofdzakelijk witte wijnen. Wij volgen de suggestie van Nicholas en kiezen een witte rioja van de viuradruif. Niet evident een witte wijn uit een streek die toch voor rood gekend staat. Nu ja alleen voor de naam Akemi en het etiket met (Japanse ?) lettertekens zou je het al doen. Alle wijnen op de kaart zijn trouwens verkrijgbaar bij Unwined, niet steeds per glas maar zeker per fles.

                                      

We passen voor de Zonsondergang, zeg maar de dessertenkaart, die trouwens nog wat uitbreiding kan gebruiken.

Zoals Nicholas zegt, we zitten nog in de startfase en bouwen rustig op.

Och ja, voor wie niet van de zee houdt of vegetarisch wil eten is er een 'no fish dish', een salade met gegrilde halloumi. Carnivoren moeten zich deze keer aanpassen maar dat zal zeker lukken met al dat lekkers.

Ons eerste bezoek was in elk geval een voltreffer. Liefhebbers van verse producten uit de zee zullen bij Barzé zeker aan hun trekken komen.

Barzé is open van dinsdag tot zaterdag vanaf 17u (zaterdag ook op de middag)

                                                  

Smakelijk !

https://www.xn--barz-epa.be/

Tekst : Marc Nauwelaers en Mark Van Mullem

Foto’s : Mark Van Mullem

 

 

Moeten die Mechelen-Blogt-reporters nu altijd een voornaam hebben die min of meer aan hun opdracht gelinkt kan worden?

Mar(enostrum)c Nauwelaers

en

Mar(e nostrum)k Van Mullem
 

't kan mar(e) gesmokt hemme!

;-)