Vaccin

met categorie:  
Geef het maar toe : het is een pest.  Ik heb het hier over de combinatie van verschroeiende hitte en corona.
 
Dus daarom blijf je binnen, met de gordijnen dicht en de nodige waterverstuivertjes in je koelkast om af te koelen.  En je leest wat.  In een boek, een krant of op het wereldwijde web.  En toen kwam ik volgend artikel tegen…
 
Terugkeer van de builenpesttraditie : Italië heropent wijnvensters
 
In a nutshell : Tijdens een virus ( pest of corona ) gaat iedereen in zijn bubbel en probeert de middenstand te overleven met zelfbedachte trucjes.  Ook in Italië in de 17e eeuw met de hierboven beschreven wijnvensters.  Vergelijk het met kopen online en ophalen en afrekenen van de goederen dankzij nen drive-thru zoals bij de McDonalds.  
 
En dat de Middeleeuwers geen lomperiken waren zie ik in het feit van de vogelbekmaskers met kruiden om vieze virussen buiten te houden, vergelijkbaar met wat ze tegenwoordig dragen in AZ Sint-Maarten.
 
En dan wil je wel eens wat meer weten over de pest of builenpest die vermoedelijk ook Mechelen heeft geteisterd.  Mechelenblogt had het er in het verleden al over in een artikel van  Florisla, genaamd “Mechelen, in handen van de pest” maar bij het googlen naar “builenpest Mechelen” was de eerste link al een dikke hit : Herk-De-Stad : Geneesmiddelen tegen de pest waarin onze eigenste… Rembert Dodoens wordt opgehemeld met zijn Cruydenboeck.
 
 
 
“Intro : Oorzaken van pest zijn de pestbacillen die door wilde knaagdieren verspreid worden (Niet alleen de rat zoals men destijds eerst dacht).  Pest komt nog steeds voor.  Jaarlijks komen er nog zo’n 4.000 pestgevallen voor (Madagascar, India,…)  Een snelle diagnose is onontbeerlijk voor een succesvolle behandeling met antibiotica.  Sinds 2003 heeft men resultaat na onderzoek van 15 minuten.  Van 1978 tot 1992 vielen er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie toch nog 1.451 doden in 21 landen.  Of er dus écht geneesmiddelen bestonden in 1559 – 1669 is dus nog de vraag…”
 
De artikelen zijn kort en bij de eerste afbeelding van onze Rembert en diens boeck staat volgende tekst :
 
“...Rembert Dodoens (1518-1585) uit Mechelen, professer aan de Leuvense Universiteit, noemt in zijn Cruydboeck verschillende planten op die tegen de pest kunnen gebruikt worden…”
 
Voor zij die van planten, kruiden en oud Nederlandsch houden ( ...pestilentie wortel ghedrooght, ghepoedert en met wijn ghedroncken te worden… ) tikken maar op bovenstaande PDF-link.
 
Het leuke aan de link is ook dat er verteld wordt dat er in de Middeleeuwen heiligen en heiligenbeeldjes werden aangeroepen om pest en virussen te weren.  Ook hier duikt een nieuwe naam op van een Mechelse familie van beeldhouwers.  De familie Van Eeghem maakte o.a. mantelmadonna’s ( Moeder-Marie-beeldjes-met-een-mantel ) die mogelijk ook werden ingezet.
 
Hoog tijd dus voor een vaccin, zodat we terug vrij kunnen leven en niet langer gebukt moeten gaan onder die virologendictatuur.  Misschien moeten we Marc Van Ranst eens een Cruydenboeckje van onze Rembert opsturen.  En naar Galapagos NV in Mechelen.  Iemand zal nog wel een kopie uit de jaren 1980 of 1990 op zijn zolder hebben liggen.
 
Stel je voor : Mechelen komt met een echt en goed vaccin tegen corona, want de slogans in Mechelen zijn : Alles kan beter & Mechelen Pionier.  In yr face, Vladimir Poetin.
 
PS :
-Blijkbaar heeft de Katelijnekerk ook wat met de pest : Visit Mechelen / Katelijnekerk
-Bij het artikel in Knack dacht ik eerst te kijken naar een voetenschraper, maar dat is iets heel anders.