Oorlogen en pandemieën

met categorie:  
Zit je op een zondagvoormiddag gezellig kranten en magazines te bekijken en volgend artikel leek me zeer interessant…
 
VRT Nws : Natuur slokt mystieke begraafplaats van Dieweg op: "Soms vraag je je af of hier 's nachts mensen uit hun graven kruipen
 
Een verslag over de oude begraafplaats van Dieweg in Ukkel en hoe de natuur haar plaats terug opeist.  En onder deze titel een eerste korte samenvatting :
 
"Niets zo mysterieus als een begraafplaats. En al zeker die van Dieweg in Ukkel. Ooit opgericht omdat er zoveel doden vielen tijdens de cholera-epidemie van 1866, intussen een sprookjesachtige plek die helemaal is opgeslokt door de natuur. Of hoe leven en dood plots héél dicht bij elkaar kunnen liggen. Brusselse gids Annekien Van Vaerenbergh neemt ons mee in de wondere wereld van bekende overledenen en mysterieuze graven.
 
(Voor zij die het hele artikel willen lezen, gewoon deze link aanklikken)
 
We zitten nu met dat smerige virus aka Corona of Covid-19.  En de meesten hebben ook al gehoord van de vorige wereldwijde pandemie genaamd Spaanse Griep die in 1918 miljoenen doden eiste, zowel in onze contreien als wereldwijd.  Ik heb eens rondgekeken op het internet of er op het Mechelse kerkhof een hoekje te vinden was waar ooit de slachtoffers van deze pandemie werden begraven, maar niet direct iets gevonden.  Misschien staan ze vermeld in één of ander dik Mechels virus-boek of zo.

 
 
 
Doch in bovenstaande samenvatting was er in deze streken, halverwege de 19e eeuw, ook een pandemie : de cholera.  Misschien wat vergeten in de plooien van de geschiedenis maar ze heeft ook in deze streken gewoed.  Na effe surfen op het internet kwam ik hetvolgende tegen

Pandemie deed duizenden Bomenaren op het kerkhof van Reet belanden ( Virusinfectie uit de 19e eeuw zorgde voor een politiek-religieus conflict )

"Aan de Reetse Magdalenakerk staat een opvallend arduinen kruis, stille getuige van een viruspandemie die een vijfde van de Boomse bevolking de dood in joeg.  Maar waarom werden meer dan duizend Bomenaren dan in Reet begraven ?..."

Boom ligt maar op een steenworp van ons Mechelen, dus daarom spitten we nog effe verder en bots ik op een verslagje van het Aartsbisschoppelijk Paleis van Mechelen die tegenwoordig blijkbaar ook op Facebook zitten.  Hier vinden we volgende tekst :
 
“Vandaag proberen we ons met mondmaskers te wapenen tegen het Coronavirus.  In de 19de eeuw zaaide Cholera paniek onder de bevolking en probeerde men zich tegen de epidemie te verweren met gebedsteksten die als een afwerend amulet aan de huisdeur werd gehangen.  Dit exemplaar uit het archief van de Brusselse Zwartzusters dateert vermoedelijk uit 1866 toen de epidemie in België 43.000 dodelijke slachtoffers eiste.  De Zwartzusters stonden toen als thuisverpleegsters avant-la-lettre in de frontlinie om de cholera te bestrijden en patiënten te verzorgen.”
 
Zwartzusters zijn ook in Mechelen gekend en hun handelingen van toen doen denken aan de verpleeg-en verzorgkundigen van vandaag.  Misschien werd er in 1866 ook om 8 uur ’s avonds geapplaudiseerd, maar daar bestaan geen beelden of geluids- fragmenten van.  Het OLV-Gasthuis in de Keizerstraat en het Sint-Romboutskliniek in de Kanunnik De Deckerstraat zullen wel zieken-fiches gehad hebben, maar daar is vermoedelijk alles van verdwenen.  En misschien is er op het Mechels kerkhof ook nog een grafzerk te vinden als getuige uit die tijd.
 
 
 
Er zal wel over bericht zijn geweest in de Gazette of de Cronycken van Mechelen, doch de volgende pandemie (de Spaanse Griep) was in 1918, volgens GVA, maar onbeduidend nieuws : “Volledige dorpen uitgestorven. Verder alles goed” terwijl nu elke zieke in o.a. ons eigenste Milsenhof wordt geteld !
 
Blijkbaar is dit, op deze wereldbol, een vast gegeven : Elke eeuw kent zijn oorlogen en zijn pandemieën.  En dit zal vermoedelijk ook wel door het hele heelal zo zijn.
 
Voor zij die er niet genoeg van krijgen :
*EOS : De zegeningen van de zwarte dood
*Volgens virus-jagers zou het AIDS-virus terug te traceren zijn tot het Congo van Leopold II.  Toen onze eigenste Willem Van Kerckhoven daar het gore beest uithing met moorden en verkrachten zou het virus overgesprongen zijn van dier op mens en werden bewijzen ervan aangetroffen in klompjes varkensvet die doktors toen gebruikten om de virus-stalen te bewaren voor later onderzoek.  Die klompjes vet met het virus er nog in werden enkele jaren geleden nog aangetroffen in totaal vergeten en half-vergane ziekenhuisjes diep in de congolese brousse.
 
Beroemd in Mechelen is / was de jaarlijkse fuif van de laatstejaars van de Verpleegstersschool in de Augustijnenstraat.  Ik ben er nooit geraakt, maar misschien willen sommigen het hier nog navertellen.