Kom uit uw kot in Mechelen - Hombeeks plateau

Een gezonde interesse voor al het moois rond onze stad ?

Deze zomer geven we regelmatig tips voor uitstapjes rond Mechelen.

We blijven nog even (half en half) in Vlaams-Brabant, daar is het -voorlopig- iets comfortabeler bewegen.

Vandaag : kom uit uw kot op het plateau van Hombeek ... maar hou het meer dan ooit veilig  !

Het Hombeeks plateau op de linkeroever van de Zenne is een nog landelijk gebied met landbouwbedrijven. Echte hellingen vind je er niet, wel nu en dan een lichte glooiing die garant staat voor een mooi vergezicht. En iets wat we bijna niet meer gewoon zijn … open ruimte.

De dorpskernen zelf liggen steeds op een hoger punt. Dat zie je in Zemst maar meer nog in Hombeek waar bij de heraanleg van het dorpsplein de helling werd geaccentueerd.

Een aantal land- en tuinbouwers van het plateau hebben zich verenigd in ‘Mechels natuurlijk’. Sommige bedrijven kan je bezoeken, bij andere lokale producten kopen.

Wij geven je alvast een voorproefje van al het moois dat je er kan zien.   

Kom uit uw kot en geniet van de natuur en cultuur rondom Mechelen !

 

Even rondkijken in Zemst

                                      

Blikvanger van Zemst is de grote Sint-Pieterskerk in witte steen. Het is een “nieuwe” constructie uit 1927 na de verwoesting van het vorige gebouw door brand in 1914. Gedeeltelijk gebouwd met hergebruikt materiaal en in een volume herinnerend aan de vroegere kerk.

Maar de oude melkerij is als gebouw minstens zo merkwaardig.  Nu een gemeenschapscentrum met maximaal behoud van het oorspronkelijke uitzicht, opgericht in 1942. De Melkerij vormt een sterk beeldbepalend element langs de Brusselsesteenweg en getuigt van de belangrijke status van de oprichter die bij de bouw van zijn bedrijf koos voor de modernistische stijl. Aangezien het om een stoommelkerij ging was er ook een fabrieksschoorsteen voor de afvoer. Boeren uit de streek konden hier hun melk leveren. In de bloeiperiode waren er in de melkerij vijftien werknemers en werd er tot 35.000 liter melk verwerkt. De melk kwam op de markt onder het merk Duralac. De melkerij bleef actief tot 1981.

        

Kasteel van Relegem

Het kasteel van Relegem ligt afgelegen tussen Hombeek en Zemst. Enkel via wandelpaden kan je een blik werpen op het mooie domein. Het geheel heeft een charme  die we eerder in de Maasvallei verwachten. Het is een omgracht kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw met middeleeuwse kern en kasteelhoeve en een landschappelijk park van 8 hectare.

Geen eenduidige info over de geschiedenis overigens … was het nu gebouwd door of tegen de (lastige) Mechelaars ?  Hieronder twee versies die elkaar eerder tegen spreken.

Het kasteel had oorspronkelijk een militaire functie. Het diende als een voorpost voor het hertogdom Brabant t.o.v. de nabijgelegen heerlijkheid Mechelen.

Het was een belangrijke post tussen de landen van Mechelen en Grimbergen. In de middeleeuwen was het in het bezit van de familie Berthout en vanaf 1450 van de familie Carondelet. (die we in Mechelen kennen van de Grote Raad)

             

Wie heeft er al gehoord van Wormelaar ?

Een pareltje is het domein Wormelaar met het Dalemansbos. Beide zijn nu in beheer van Natuurpunt. Je vindt er vijvers en vooral veel groen en rust.  En je ziet er een stevige concurrent voor ‘ons’ Groen Waterke. Het eerder bescheiden landhuis Wormelaar (dat zelf niet in het natuurgebied ligt) dateert uit de 19de eeuw en wordt nu gerenoveerd als woonhuis.

Een wandelplannetje kan je downloaden op de site van Natuurpunt.

       

Onze-Lieve-Vrouw in ’t Hammeke

De kapel Onze-Lieve-Vrouw in ’t Hammeke staat op een smalle strook tussen de Zenne en de E19. Een dikke rij lindebomen houdt de kapel nog net uit de wurggreep van de E19.  Het huidige mooi gerenoveerde gebouw dateert uit de 17de eeuw. 

Ze heeft een rijke geschiedenis, doorspekt met een sappige legende. Volgens die legende werd de kapel gebouwd nadat er in de 13de eeuw een schip was vastgelopen dat, dankzij een miraculeuze tussenkomst van Onze Lieve Vrouw, terug vlot kon worden getrokken. Waar hebben we dat nog gehoord in Mechelen  … de legende van OLV van Hanswijk natuurlijk

               

De put van Hombeek

Langs de E19 ligt de Eglegemvijver, gegraven voor de aanleg van de E19.  Nu is het zowel een mooi natuurgebied beheerd door Natuur en bos (een informatiebord vertelt ons dat er bevers gespot werden !) als een centrum voor watersport. Er is veel gelegenheid tot recreatie want de ‘put’ is de thuisbasis van de zeil- en  windsurfvereniging WVD Mechelen. Een wandelpad leidt helemaal rond de vijver.

               

               

Bergop in Hombeek

De Sint-Martinuskerk van Hombeek heeft nog een deels (neo-)romaanse toren. In het interieur bevindt zich een schilderij van Sint-Martinus die zijn mantel deelt, een kopie naar het gekende schilderij van A. Van Dijck

Opvallend is de ligging bovenaan een zachte helling. Bij de heraanleg van het dorpsplein werd dit mooi geaccentueerd met een kronkelend pad en een miniatuurwaterval in de Leibeek.

Voor Hombeek is de periode rond 11 november (de feestdag van Sint-Maarten) een belangrijke dag. Kinderen zingen Sinte-Mette van deur tot deur en dierenliefhebbers kunnen hun huisdier laten wijden.

Wie kan nog meezingen met “Sinte-Mette van de ruggenuchte …” ?

Tekst en foto's : Marc Nauwelaers

 

Nuttige links

https://visit.mechelen.be/

https://visit.mechelen.be/wandelingen-met-stadsgids

https://www.mechelen.be/mechelsnatuurlijk

https://sites.google.com/site/vvvtoerismezemst/

https://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx

https://www.wandelknooppunt.be/routeplanner

https://www.natuurpunt.be/wandelen