Jij stemt toch ook voor Het Predikheren?

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

We mogen als Maneblussers erg trots zijn op wat we van het verkommerde Predikherenklooster in de Stassartstraat hebben gemaakt.  De metamorfose is opmerkelijk.  Het ooit zo verwaarloosde klooster herbergt nu een bibliotheek om 'U' tegen te zeggen.  Mogen we niet stellen dat het op dit moment de mooiste bib van het hele land is?  Bovendien is het méér dan dat: het is dé hotspot geworden voor élke cultuurminnaar - een laagdrempelig historisch gebouw met een wel erg brede werking: cultureel, educatief en zélfs gastronomisch. 

Sinds de opening in september van vorig jaar ontving Het Predikheren niet minder dan 140 000 bezoekers.  Mooi toch!  Daar kon zelfs corona geen stokje tussen steken.  De opvallende vernieuwing van dit complex kreeg terecht ook veel aandacht van buiten de stadsmuren.  De restauratie en herbestemming van dit meer dan 300 jaar oude gebouw kon op flink wat waardering en bewondering rekenen van architecten, monumenten- en erfgoedzorgers.  Zoveel zelfs dat Het Predikheren één van de drie laureaten is geworden voor de jaarlijkse Onroerenderfgoedprijs!

We kunnen allemaal zélf dit prachtige resultaat nog verzilveren.  Want deze drie laureaten dingen nu mee naar de publieksprijs.  En daarvoor rekenen we natuurlijk op jullie.  Onze stad kan met het winnen van deze prijs 15 000 euro in de wacht slepen.  De andere kandidaten zijn het Brugse Gruuthusemuseum en de Westkapelse Sint-Niklaaskerk.  Best mooie projecten.  Dat wel.  Maar Mechelaars: ze kunnen toch niet tippen aan Het Predikheren?   Nietwaar?  Lees verder hoe je jouw steentje kan bijdragen om Ons Predikheren naar de overwinning te katapulteren.  Je kan stemmen tot en met zondag 13 september...  Doe het vandaag nog!

 

 

 

Met de erkenning tot laureaat voor de jaarlijkse Onroerenderfgoedprijs beloont Vlaanderen organisaties of burgers die hun historisch erfgoed op een goede manier beheren.  Deze editie focust deze prijs op 'publiek toegangelijke gebouwen', en daar past Het Prediheren nu hélemaal in.

Deze verkiezing leverde al een bedrag van 2500 euro op.  Mooi meegenomen.  Maar het kan dus nog beter.  De uiteindelijke winnaar ontvangt daarbovenop een bedrag van        12 500 euro. 

 

 

 

Jij kan dus ook nog stemmen voor één van de drie verkozen projecten.  Op zondag 13 september is het Open Monumentendag: de perfecte gelegenheid om dan de wedstrijd af te sluiten.  De winnaar wordt op vrijdag 2 oktober bekendgemaakt door Vlaams minister Matthias Diependaele die bevoegd is voor Onroerend Erfgoed.

 

Stemmen kan via:

www.onroerenderfgoedprijs.be

https://www.onroerenderfgoedprijs.be/de-publieksprijs-2020

 

Het Predikherenklooster stond bij de al iets oudere Mechelaar bekend als de Lobbekazerne die in het klooster haar intrek had genomen.  Jarenlange verwaarlozing en leegstand zorgden er voor dat het een waar stadskanker werd.

In 2010 besliste Mechelen om het complex aan te kopen met het idee om er later de stadsbib in onder te brengen.  Het historisch erfgoed kon zo bewaard worden na restauratie.  En: het zou hiermee een waardevolle nieuwe invulling krijgen.

Dankzij de meerjarige subsidiëringsovereenkomst tussen stad en Vlaamse overheid in 2014 afgesloten kon er van start gegaan worden met de uitvoering.  Mechelen restaureerde het gebouw naar het ontwerp van Korteknie Stuhlmachter Architecten, Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek.

Om de charme en de rijkdom van het vroegere klooster te bewaren én te versterken, accepteerden de ontwerpers de 'littekens' van jarenlange leegstand, vele verbouwingen en oplapwerk.  Er zou dus niet gereconstrueerd worden naar wat de originele toestand was.  De sporen van het verleden met al zijn onvolkomenheden mochten best gezien worden.  Dat zie je nu in het knappe resultaat: zowel aan de buiten-als binnenkant.  De restauratie respecteerde aldus de verschillende tijdslagen naast en boven elkaar en voegde er bovendien een subtiele 21ste-eeuwse laag aan toe.  Mooi eigentijds met liefde voor wat was...

 

 

De geslaagde herbestemming tot bibliotheek is een gelukkige keuze gebleken.  Een gevarieerd publiek uit alle lagen van de bevolking en alle leeftijdsgroepen wist haar weg naar de Stassartstraat te vinden.  Van kleuter tot student in de blok, van lunchende zakenpartners tot jazzliefhebers, van toerist tot tradionele boekenwurm.  En allen wisten ze Het Predikheren fel te smaken.

 

 

 

Toerisme Vlaanderen erkende het al als Flanders Heritage Venue.  Dit betekent zoveel als het feit dat het gepromoot wordt als een inspirerende vergaderlocatie.  Zo wordt het ook internationaal op de kaart gezet!

Grondstoffen en materialen werden bij de herbestemming en restauratie spaarzaam hergebruikt.  Daarnaast gaat het ook over het behoud van erfgoedwaarden en de instandhouding van restauratieambachten en vakmanschap.  Ook energieduurzaamheid en comfort waren belangrijke aandachtunten.  Op een doordachte en subtiele manier speelden de ontwerpers hierop in.  Zo zorgden architecturale lambriseringen voor thermisch en akoestisch comfort.  Zitbanken maken het aangenaam vertoeven en onttrekken tegelijk de luchtkanalen aan het zicht.

 

 

Architect-expert van onze stad, Eveline De haes, hoopt natuurlijk dat vele Mechelaars hun stem zouden uitbrengen. 

Met belangstelling las ze mijn vorige artikel over Het Predikheren:

www.mechelenblogt.be/2020/06/multifunctionele-invulling-voor-predikheren...

Ze voegt er graag nog wat aan toe:

 

 

De firma Renotec voerde de restauratiewerken aan het exterieur uit (gevels en daken) én de constructieve werken aan de zolder- en dakconstructie.  Het is de firma Monument-Vandekerkhove die zorgde voor de interieurrestauratie- en invulling.  Ere wie ere toekomt.  De prachtige restauratie van het interieur - onderandere de bepleisteringen - zijn dus een realisatie van deze firma, meer bepaald van Altitrempi dat tot deze groep behoort...

 

 

En nu dus stemmen!   ;-)

https://www.onroerenderfgoedprijs.be/de-publieksprijs-2020