Tours of Mechelen

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Je kan als toerist onze stad deze dagen op wel héél diverse manieren ontdekken.  Dat kan je natuurlijk op eigen houtje doen met een goeie gids in de hand, maar er zijn wel meerdere mogelijkheden.  Zo kan je dit in groep doen met een gidstocht aangeboden door de Mechelse gidsenbond.  Kwaliteit verzekerd én met een ruim aanbod aan klassieke en iets minder klassieke themawandelingen.  Maar daarnaast kan je ook met de rondvaartbood van Malinska Mechelen vanop het water verkennen.  Avontuurlijker kan je de Dijle op al suppend.  Of wat denk je er van om al minigolfend door de straten te struinen?  Misschien zegt een individuele aanpak met de gidsfiets je wat: een tochtje door de binnenstad op maat van de klant gesneden.  Mechelenbinnenstebuiten richt zich dan weer vooral tot de Maneblussers met uiterst boeiende zomerwandelingen (ze gaan weer bijna van start trouwens!).  De Plezante Wandeling oogst al jaren grote successen en ook Mysterieus Mechelen scoort met eigen-zinnige wandelingen door ons Mechelen. Dialectwandelingen bestaan ook al langer en leuk is een beklimming van Sint-Romboutstoren bij zonsondergang. En zijn wandelingen op kinderniveau, culinaire wandelingen, museumbezoeken met gids...   Kortom: er is voor elk wat wils!

Nu is er een nieuwe speler op de markt: Tours of Mechelen.  Vorig jaar heel voorzichtig en klein gestart.  En dan was Covid 19 de grote spelbreker.  Maar nu gaat men er volop tegenaan, met een heel eigen formule.  Ik heb hierover een leuke babbel met een enthousiaste Sophie van Tours of Mechelen, die sterk benadrukt dat ze absoluut geen concurrentie wil aangaan met de lokale gidsenbond.  Die doen dat trouwens méér dan goed en deskundig.  Tours of Mechelen is geschoeid op een andere leest, en dat doet Sophie me graag uit de doeken...

 

Sophie is gek genoeg géén Mechelse, maar is afkomstig van Gent.  Maar ze verklapt me wel dat de liefde haar naar deze stad bracht.  Nu pendelt ze zo'n beetje tussen deze twee steden.  Sophie is echter grote fan geworden van onze stad, en dat straalt ze uit en dat lees je tussen de regels.

In Gent bestaat het concept al en nu wil men het ook volop uitvouwen in Mechelen.

 

Ik ben hier eerder toevallig ingerold.  Ik was werkzaam in de digitale media maar toen ik loopbaanonderbreking nam ben ik drie maand in Scandinavië terecht gekomen.  In Zweden heb ik gegidst.  Men zocht iemand die goed wat talen beheerste en zin had op te gidsen.  Ik vond dit heel plezant om doen en realiseerde me spoedig dat ik hier verder mee aan de slag wou.  Hier wou ik wat mee doen.  Ik ben een buitenmens en zit in feite niet zo graag achter m'n computer...  Contact met mensen: het sprak me aan... Gidsen leek me dus wel iets voor mij.  Ik ben terug in België op zoek gegaan wat er allemaal bestond op dit vlak.  Er was één voorwaarde: het mocht niet te commerciël zijn.  Liefst zo authentiek mogelijk.  Mensen een thuisgevoel geven...  De stadsgidsen doen hun ding en doen dat goed.  Beter dan van hen kan je de algemene geschiedenis van deze stad niet krijgen.  Met Tours of Mechelen willen we de mensen op een andere manier prikkelen: we willen hen al hun zintuigen laten gebruiken.

 

En zo werden er drie mogelijkheden op de kaart gezet:  een Foodtour, een cycling tour en een running tour.

 

 

Op de Foodtour maken we zo'n vijf tot acht stops, bij lokale winkels, café's of restaurants...  Niet bij de grote ketens willen we langsgaan, maar eerder bij de lokale, kleinschalige typische zaken...  Met aandacht ook voor het multiculturele aspect dat hier toch rijk vertegenwoordigd is. Een Russisch restaurantje, een Syrisch notenwinkeltje...  Het zijn maar een paar voorbeelden.  Het contact met die handelaars is belangrijk.  Ik hoef het niet in hun plaats te vertellen, maar wil die mensen zélf hun verhaal laten vertellen.

 

Sophie wil niet vastroesten in vastgelegde parcours.  Het moet verrassend blijven.  Regelmatig wil ze nieuwe dingen aanbieden.  Het mag zeker geen routine worden - géén vast stramien dus.

Tours of Mechelen wil zich richten tot mensen met een open geest die de stad op een andere manier willen leren kennen.

 

 

Met de cycling tour willen we Mechelen per fiets ontdekken.  Zo kunnen we ook in de groene omgeving van Mechelen duiken.  Ik ben zelf nogal sportief aangelegd, en daarom zegt deze tour me heel wat.  Net zoals de running tour.  Je verkent de stad al lopend.  Ik denk dan aan een parcours van een viertal kilometer.  Iedereen is welkom.  Ik pas me wel aan aan het niveau van de groep.  Maar ook dit is een leuke manier van sightseeing.  Voor de toekomst denk ik aan een rancing tour: het is de samentrekking van  running en dancing. Tof voor families, of vrienden..., verkleed.  Noem het 'provoceren op een leuke manier'.

 

 

Sophie is er klaar voor.  Tours of Mechelen kan van start!  Visit Vlaanderen is voor het idee gewonnen.  Nu moet alles nog wat naambekendheid krijgen.

Je kan alvast de website bekijken, maar Sophie vertelt me er al bij dat deze binnenkort een update krijgt.  Maar zo heb je toch al een idee, en kan je als het je wat zegt al contact opnemen:

www.toursofmechelen.com